HELSINKI.

Suomen Cupin finaalit pelataan viikonloppuna Olympiastadionilla.

FC Honka ja Ilves iskevät yhteen lauantaina Miesten Suomen Cupin finaalissa. HJK ja KuPS kohtaavat toisensa sunnuntaina Naisten Suomen Cupin loppuottelussa.

Hongan kausi on ollut kaksijakoinen.

Sitä pidettiin keväällä jopa HJK:n suurimpana haastajana mestaruuskamppailussa, mutta todellisuus oli lopulta toisenlainen. Honka sijoittui runkosarjassa viidenneksi ja on vielä iskuetäisyydellä mitalitaistossa, mutta ylempi loppusarja on sujunut huonosti. Honka voitti huonovireisen SJK:n Seinäjoella, mutta sitä seurasi kaksi tylyä 0-3 -tappiota VPS:lle ja HJK:lle.

SuomiFutis-sivusto haastatteli torstaina Honka-luotsi Vesa Vasaraa Olympiastadionilla. Vasara odottaa tasaista cup-finaalia.

– Kaksi aika samantyylistä joukkuetta. Molemmat ovat suhteellisen samalla tavalla organisoituja. Todennäköisesti molemmilla on neljän puolustuslinja ja yrittää olla aktiivisia puolustustilanteissa. Edellinen keskinäinen ottelumme Espoossa oli aika viihdyttävä. Siinä lähtökohdat peliin. Varmasti molemmat löytävät pieniä muutoksia siihen, mutta tasaista ja tiukkaa peliä odotetaan, Vasara summasi.

– Hongalla on yksi Suomen Cupin voitto vuonna 2012. Se ei ole jokapäiväistä, että ollaan finaaleissa. Puhutaan tittelistä, josta nimenomaan saamme nimemme seurahistoriaan ja Suomen Cupin historiaan.

Tavoitteena europaikka – tuli se sitten cupista tai Veikkausliigasta

Suomen Cupin voittaja pääsee ensi kaudeksi mukaan Konferenssiliigan karsintoihin. Hongan nykyisen sarjasijoituksen vuoksi cupin finaalin arvo nousi entistä suuremmaksi.

– Tavoitteemme on europaikka. Tuli se sitten sarjasta tai cupista. Se on tavoitteemme joka vuosi ja totta kai tavoittelemme korkeampiakin sijoituksia sarjassa, mutta tällä hetkellä näyttää, että niiden saavuttaminen on vaikeampaa. Sen vuoksi tämän (finaalin) arvo nousee meille sen suhteen, että pystymme pääsemään tavoitteeseen, Vasara viittasi europaikkaan.

Honka on kärsinyt kuluvalla kaudella tehottomuudesta. Runkosarjassa 22 otteluun syntyi yhteensä vain 23 maalia. Se oli kärkikuusikosta selvästi pienin määrä. Vain SJK (29 maalia) jäi Hongan kanssa alle 30 tehtyyn maaliin kärkikuusikossa.

– Alku oli vaikea tehojen suhteen. Pelattiin ihan hyvin, mutta tehoja ei saatu aikaiseksi. Olisimme voineet voittaa enemmän pelejä, mutta jokainen ottelu Veikkausliigassa on meille aika tasainen. Se on pienistä asioista kiinni, kuten siitä, teetkö ensimmäisen maalin vai et. Mielestäni loppukaudella onnistuimme pitkään tekemään kovaa tulosta ja puolustettiin hyvin 5-6 peliä ja siinä taisi olla yksi cupinkin ottelun mukana.

Honka hävisi viime perjantaina Tapiolassa VPS:lle 0-3. Sitä seurasi keskiviikkoinen tappio HJK:lle – lukemat olivat toistamiseen samat.

– VPS:aa vastaan pienet marginaalit kääntyivät ja tuli helpompia maaleja Vaasalle. Teimme sen sitä kautta itselle vaikeaksi. Vähän samanlainen teema oli eilenkin. Meillä oli avausjaksolla 3-4 paikkaa tehdä avausmaali, mutta emme onnistuneet siinä. HJK teki hienon vapariyksilösuorituksen ja sitten tuli Topi Keskisen hieno yksilösuoritus meidän pienoisella avustuksella. Odotan samanlaista pienten marginaalien peliä, mutta koen, että jos onnistumme hyvin, niin meillä on hyvä mahdollisuus voittaa, Vasara viittasi finaaliin.

Agon Sadiku jätti Hongan kauden kynnyksellä. Se jätti suuren aukon joukkueen hyökkäykseen. Kuva: Juha Tamminen

Honka myi maalis-huhtikuun vaihteessa parhaan maalintekijänsä Agon Sadikun norjalaiseen Rosenborgiin. Honka sai tiettävästi Sadikusta noin 700 000 euron siirtosumman. Sadiku lähti Hongasta vain muutamaa päivää ennen sarjakauden käynnistymistä. Sadikun lähtö on näkynyt joukkueen maalimäärässä. Korvaajaksi hankittu Juan Alegría ei vakuuttanut ja teki 15 sarjaottelussa vain yhden maalin. Alegría siirtyi elokuun alussa kotimaansa Kolumbian pääsarjaan.

– Se on kaksipiippuinen asia. Yksi seuran tavoitteista on myydä pelaajia ja jos hinnoittelu kohtaa, kuten ymmärtääkseni kohtasi saatuamme historiallisen siirtosumman, niin silloin seura tekee ne päätökset. Siinä on pieni riski menestymisen kannalta. En silti koe sen olleen ainoa syy siihen, miksi olimme tehottomia. Meidän olisi pitänyt joukkueena ja valmennustiimissä saada parempaa tulosta aikaiseksi. Jouduimme nopeasti tekemään päätöksiä korvaavien hankintojen suhteen, eikä niissäkään ihan onnistuttu tai ainakaan pelaajien integroimisessa joukkueen tapoihin.

– Pelattiin silti ihan tasapainoisesti ja hyvin, mutta hävisimme yhdellä maalilla liikaa pelejä. Sinänsä oli kuitenkin kova suoritus päästä yläloppusarjaan. Olimme pari peliä sitten vielä mitalin syrjässä kiinni. Sääli, että näiden kahden huonon tuloksen vuoksi se on todennäköisesti liian kaukana. Odotetaan vielä muiden joukkueiden tuloksia viikonlopulta. Sinne jää vielä se europlayoff-mahdollisuus joka tapauksessa ja se on toinen mahdollisuutemme Eurooppaan, mutta kaikki fokus on finaalissa.

Hongan ja Ilveksen välinen Suomen Cupin finaali potkaistaan käyntiin lauantaina klo 16.00. Paikan päälle odotetaan yli neljää tuhatta katsojaa.

Tuukka Ikkeläjärvi