Saudi-Arabia on noussut pikavauhtia jalkapallokartalle.

Saudiarabialaisseurat hankkivat kesän siirtoikkunassa sadoilla miljoonilla euroilla huippupelaajia Euroopan kentiltä.

Muun muassa Karim Benzeman, Neymarin, Sadio Manén, Roberto Firminon, N’Golo Kantén, Yannick Carrascon, Jordan Hendersonin, Fabinhon, Sergej Milinković-Savićin ja Kalidou Koulibalyn kaltaiset tunnetut pelaajat poistuivat Euroopasta ja siirtyivät Saudi-Arabian pääsarjaan.

Eurooppalaisen jalkapallon kattojärjestö UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Čeferin ei ole huolissaan pelaajien saudisiirroista. Čeferin uskoo, ettei trendi ole voimassa kauaa. Puheenjohtajan mukaan Saudi-Arabia toistaa Kiinan virheen. Kiina hankki niin ikään huippupelaajia viitisen vuotta sitten, muttei kehittänyt maan jalkapalloa.

– Uskon tämän trendin menevän nopeasti muodista. Olen sanonut jo useasti, ettei tuollainen ole oikea lähestymistapa jalkapallon kehittämiseen. Et kehitä omaa jalkapalloasi tuomalla sarjaasi pelaajia, jotka ovat jo käytännössä lopettaneet uransa Euroopassa. Kiina teki samalla tavalla vuosia sitten, eikä heidän maajoukkueensa päässyt silti mukaan MM-kisoihin, Čeferin totesi slovenialaiselle N1:lle.

Čeferinin mukaan eurooppalaisen jalkapallon seuraajat seuraavat nimenomaan kannattamiaan seuroja ja kilpailuja, joihin seura osallistuu. Pelaajien seuraaminen on toissijaista.

– Saudi-Arabia tarjoaa todennäköisesti hieman suurempia palkkoja, mutta en näe Erling Haalandin tai Kylian Mbappén kaltaisten pelaajien olevan kiinnostuneita siirtymään sinne. Meidän jalkapallomme on niin suurta. Tutkimuksemme mukaan ihmiset seuraavat kahta asiaa. Seuroja tai maajoukkuetta ja eurooppalaisia sarjoja. Jos lempipelaajasi lähtee muualle, et enää seuraa häntä.