Jalkapallon säännöistä päättävä elin on antanut tukensa jäähyjen testaamiselle ammattilaisotteluissa, kertoo Athletic.

Kansainvälisen jalkapalloliiton johtokunta (IFAB) kokoontui tiistaina Lontoossa, ja sen vuosittaisessa kokouksessa keskityttiin pelaajien käytöksen parantamiseen ja tuomarien kunnioituksen lisäämiseen.

Jäähyt otettiin kokeiluun Englannissa ruohonjuuritasolla kaudella 2019-20. Entinen erotuomari ja IFAB:n jäsen Pierlugi Collina sanoi, että ne voitaisiin nyt ottaa käyttöön ”ammattilaistasolla, jopa korkealla ammattilaistasolla”, jotta pelaajia voidaan rangaista niskuroinnista ja taktisista rikkeistä, niin sanotuista ”oranssin kortin” rikkeistä.

IFAB sanoi, että se valmistelee protokollia jäähykokeiluja varten. Aikataulua ei ole vielä asetettu, mutta Athleticin mukaan järjestelmä voisi olla käytössä jo kaudella 2024-25. Collina sanoi, että toiveena olisi ottaa ne käyttöön ”pian”.

Giorgio Chiellinin rike Bukayo Sakaa vastaan toissa vuoden EM-kisojen loppuottelussa oli tiettävästi yksi IFAB:n esimerkki taktisista rikkeistä, joita voitaisiin tulevaisuudessa pitää jäähyn arvoisena rikkomuksena.

Tilanteessa Chiellini kiskaisi Sakan nurin paidan kauluksesta, kun englantilaislaituri oli karata häneltä keskiviivan tuntumassa. Italialaistopparilla ei ollut aikomustakaan pelata palloa, mutta hän ei myöskään vienyt ilmeistä maalintekopaikkaa tai rikkonut vastustajaa väkivaltaisesti.

Englannin amatöörisarjoissa jäähyrangaistukset ovat olleet täysimittaisessa ottelussa 10 minuuttia. Kentälle ei tuoda fyysistä jäähyaitiota, mutta väliaikaisesti kentältä poistetun pelaajan pitää mennä esimerkiksi tekniselle alueella seuramaan ottelua rangaistuksensa ajaksi, jonka jälkeen tuomari viittoo hänet takaisin kentälle.

Linkki twiittiin.