Historian parhaimpiin maalivahteihin kuuluva Gianluigi Buffon lopetti mittavan pelaajauransa viime kesänä.

45-vuotiaana uransa lopettanut Buffon pelasi pelaajaurallaan yhteensä peräti 1151 virallista ottelua. Urallaan muun muassa maailmanmestaruuden voittanut Buffon muistetaan parhaiten Juventuksesta. Buffon edusti Juventusta vuodet 2001-18 ja 2019-21.

Torinolaislehti Tuttosport haastatteli nykyään Italian A-maajoukkueen johtoon lukeutuvaa Buffonia. Buffonilta tiedusteltiin, pitäisikö maalien kokoa suurentaa.

– Puhuin tästä hiljattain perheeni kanssa. Urani alussa kuuluin Serie A:n viiden pisimmän pelaajan joukkoon. Viime kaudella pelatessani Serie B:ssä kaikissa otteluissa oli useita minua pidempiä pelaajia. Jalkapallomaalin suuruus päätettiin vuonna 1875. Sen ajan antropometrisille arvoille ne olivat todennäköisesti liian suuria. Lentopallossakin mietitään jatkuvasti sitä, onko verkko tarpeeksi korkealla. Minulla on kaksi siskoa, jotka pelaavat lentopalloa ja siten tiedostan tämän ongelman.

Buffon muistuttaa, että kyseessä on lopulta hyvin kaksipiippuinen asia. Maalivahdit ovat aiempaa pidempiä, mutta myös pelaajat ovat nopeampia ja laadukkaampia.

– Joka tapauksessa minä en ole se, joka tekee tämän päätöksen. Vaikutusvaltaiset päättäjät varmasti miettivät asiaa ja tutkivat analyyseja. On myös sanottava, että nykyään maalivahdit ovat suurempia kuin aiemmin, mutta toisaalta myös kenttäpelaajat ovat nopeampia, ennalta-arvaamattomampia ja laukovat kovempaa kuin aiemmin. Pelaajat kehittyvät teknisellä tasolla jatkuvasti.

– Maalivahtien koon kehityksen voi nähdä muun muassa kaukolaukauksissa. 30 vuotta sitten 50 kaukolaukauksesta kymmenen meni maaliin. Nykyään jo kolmea kaukolaukausmaalia pidettäisiin suurena määränä. Kaukaa on paljon vaikeampaa tehdä maalia kaksimetriselle maalivahdille.