Kai Meriluoto siirtyi viime kesänä HJK:sta lainalle Puolaan. 

Meriluoto, 21, teki vuoden mittaisen lainasopimuksen Puolan pääsarjassa pelaavan Stal Mielecin kanssa. Lainassa on mukana osto-optio.

Hyökkääjä on jäänyt varsin pienelle peliajalle Puolassa. Meriluoto on pelannut 18 sarjaottelussa yhteensä 399 minuuttia ja tehnyt kaksi maalia. Meriluoto on myös viimeistellyt yhden maalin Puolan cupissa.

SuomiFutis haastatteli Meriluotoa torstaina. Meriluoto kertoi muun muassa mielipiteensä Veikkausliigan ja Puolan Ekstraklasan välisistä eroista.

Meriluoto pelasi viime kesänä Pikkuhuuhkajien kanssa vierasottelun Puolaa vastaan. Kuukautta myöhemmin Stal Mielec lainasi hyökkääjän. Meriluoto ei osannut odottaa siirtoa Puolaan, mutta tarttui mahdollisuuteen kuultuaan kiinnostuksesta.

– Vähäsen tuli yllätyksenä. Pelattiin Puolaa vastaan viime kesänä vieraissa, enkä silloin osannut odottaa yhtään, että olisin muutamaa kuukautta myöhemmin pelaamassa siellä. Kuultuani kiinnostuksesta tiesin heti haluavani mennä sinne. Tiesin, että kyse on kovasta sarjasta. Puolan futiskulttuuri on tosi erilaista. Olen tykännyt sarjasta ja jokapäiväisestä arjesta Puolassa.

Meriluodon mukaan Puolassa peli on huomattavasti suoraviivaisempaa kuin Veikkausliigassa.

– Puolassa mennään tosi paljon päädystä päätyyn. Peli on todella fyysistä. Veikkausliigassa enemmän liikutellaan pidempiä pallonhallintajaksoja ja koitetaan hioa sitä palloa paljon. Puolassa mennään suoraviivaisesti linjan taakse ja maalille. Otteluissa on paljon vastahyökkäyksiä. Puolassa juostaan todella paljon.

Pelaajaurallaan HJK:n ja Stal Mielecin lisäksi myös Ilvestä edustaneen Meriluodon mukaan Puolassa on korkeampi vaatimustaso.

– Siinä on huomattava ero. Toki HJK:ssa esimerkiksi treeneissä on todella korkea vaatimustaso, mutta sanoisin, että Puolassa se on ylipäätään todella korkealla. Jos yksi peli menee vähän huonommin, niin se kyllä näkyy. Sut vaihdetaan pois kentältä.

Pelilliset heikkoudet kehittyneet Puolassa – päävalmentajalle ei esitetä kysymyksiä

Puolalainen valmennuskulttuuri poikkeaa kotimaisesta.

Päävalmentaja Kamil Kiereś ei puhu englantia, mutta antaa tauolla kovaa palautetta puolaksi.

Apuvalmentaja tulkkaa Kiereśin puheet Meriluodolle. Apuvalmentaja kehotti samalla Meriluotoa jättämään päävalmentajalle kohdistuvat kysymykset esittämättä.

– Halusin tietää syyn erääseen asiaan ja tiedustelin kakkosvalmentajalta, voinko kysyä sitä päävalmentajalta. Kakkosvalmentaja sanoi, ettei kannata kysyä päävalmentajalta, koska hänellä on sellainen valmennusfilosofia. Periaatteessa hän sanoi minulle, etten saa kysyä syytä tiettyihin asioihin.

– Puoliajoilla sieltä tulee aika suoraa palautetta. Tietenkään itse en ymmärrä, mitä hän puhuu, mutta apulaisvalmentajat tulkkaavat.

Kai Meriluoto on pelannut urallaan runko- ja loppusarjat mukaan luettuna reilut 40 ottelua Veikkausliigassa. Tämä kausi sujuu Puolassa. Kuva: Juha Tamminen

Stal Mielec pelaa ennakko-odotuksiin nähden vahvaa kautta 18 joukkueen Ekstraklasassa. Stal Mielec on parhaillaan sarjataulukossa kahdeksantena. Matkaa viidennellä sijalla olevaan suurseura Legia Varsovaan on viisi pistettä. Meriluoto avasi tarkemmin, millaista jalkapalloa joukkue pelaa.

– Haluamme pelata futista. Se ei ole vain sellaista, että laitamme pitkää palloa eteenpäin. Meillä on taitavat kymppipaikan pelaajat ja ykköskärki on tehnyt paljon tehoja. Myös wingbackit ovat päässeet tehoille. Haluamme murtautua paljon laitojen kautta ja laittaa sieltä keskityksiä. Niistä on tullut paljon maaleja.

– Meillä on ollut myös hyviä erikoistilanteita, joista on tullut maaleja. Meillä on hyvä erikoistilannevalmentaja. Haluamme avata peliä, eikä vain roiskia pitkää palloa. Välillä mennään myös suoraviivaisesti ylös.

Meriluoto kokee kehittyneensä etenkin target-pelaamisessa. Ennen lainasiirtoaan Meriluoto piti sitä heikkoutenaan.

– Koen, että on tullut kehitystä. Mennessäni Puolaan yksi suurin heikkouteni oli target-pelaaminen. Musta tuntuu, että olen saanut Puolassa enemmän kovuutta. Se on fyysinen sarja ja topparit ovat todella fyysisiä ja tulevat kovaa iholle. Sitä kautta koen kehittyneeni myös selkä maaliin päin pelaamisessa. Fyysisissä ominaisuuksissa on tullut kehitystä, vaikka on niissä edelleenkin paljon tekemistä. Jos vertaa viime kesään, kun menin sinne, niin siinä on menty eteenpäin. 

Meriluoto kokee kehittyneensä varsinkin target-pelaamisessa. Kuva: Juha Tamminen

Noin 60 000 asukkaan Mielec sijaitsee Kaakkois-Puolassa. Pikkukaupungissa ei ole juurikaan tekemistä.

– En tiedä, voiko sitä kutsua edes kaupungiksi. Siellä ei ole hirveästi mitään tekemistä. Vitsaillaan usein joukkuetovereiden kanssa siitä, ettei siellä ole oikein mitään tehtävää. Siellä on kuitenkin ihan kiva rauha. Mulla on kiva kämppä ja viihdyn hyvin kotona, joten ei siinä ole mitään ongelmaa.

– Mielec on tosi pieni paikka. Krakova on noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Siellä pääsee käymään ja se on todella kiva kaupunki.

Meriluoto ei ole ollut yhteyksissä HJK:n kanssa

Meriluodon lainasopimus Stal Mielecin kanssa päättyy kesä-heinäkuun vaihteessa.

Sopimus HJK:n kanssa päättyy sen sijaan joulukuussa 2025. Meriluoto paljasti, ettei ole keskustellut lainavuotensa aikana ollenkaan HJK:n tai joukkueen valmennusjohdon kanssa.

– Voisin jopa sanoa, etten ole ollut missään yhteyksissä. Taisi HJK jossain välissä kysellä lainapelaajiltaan, miten on mennyt, mutta se on ollut korkeintaan se, mitä yhteyttä meillä on ollut. Mulla ei ole ollut kyllä minkäännäköistä yhteyttä sinne. En ole kertaakaan puhunut heidän kanssaan. 

Meriluoto ei tiedä, mistä olematon yhteys johtuu.

– Ei ole oikeastaan mitään käryä. Olen kyllä vähän Vesan (Mäki, HJK:n urheilujohtaja) kanssa laittanut viestiä, mutta sekin johtui siitä, kun agenttini vaihtui ja pyysin sopimustani. En ole puhunut HJK:n kanssa mitään tulevaisuuteeni liittyvää. En osaa sanoa, miksi. 

Meriluodon mukaan tulevaisuuden suhteen kaikki on auki.

– Totta kai paluu HJK:hon on mahdollinen. Laina loppuu kesällä ja olen sen jälkeen HJK:n pelaaja. En osaa tietenkään vielä sanoa, mitä tulee tapahtumaan. Mulla on täällä osto-optio, eikä siitäkään ole ollut vielä puhetta. Ihan mitä vain voi tapahtua kesällä. Kaikki on auki.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS