Veikkausliiga avaa vuosittain nuorille pelaajille ovia parrasvaloihin. Isot läpimurrot tarjoavat vuosittain hienoja tarinoita kotimaisen jalkapallon pääsarjassa.

Viime kaudella AC Oulun lahjakkuus Otso Liimatta pelasi huippukevään myötä itselleen siirron Portugaliin. SuomiFutis-sivusto listasi kauden 2024 viisi potentiaalista läpimurtopelaajaa.

5. Momodou Sarr (Gnistan)

Vikkeläliikkeinen Sarr, 24, oli Gnistanin avainhahmoja viime kaudella Ykkösliigassa. Laitahyökkääjä takoi jo runkosarjassa kuusi maalia ja syötti peräti kahdeksan. Jatkosarjassa osumia tuli vielä kaksi kappaletta lisää.

Myös Liigacupissa kolme maalia mättänyt hyökkääjä soveltuu laiturin roolin lisäksi kärkipaikalle. Hän on pelannut aiemmin Veikkausliigaa kasvattajaseurassaan VPS:ssä ja Ilveksessä 64 ottelun verran.

Tasonsa viime kaudella alemmalla portaalla osoittaneelta Sarrilta tarvitaan tehoja, kun Gnistan lähtee taistelemaan sarjapaikkansa säilyttämistä. Laituri osoitti sitoumusta oulunkyläläisille allekirjoittamalla viime vuoden lopussa yksivuotisen jatkosopimuksen.

Gnistanin tehomies Momodou Sarr kaksinkamppailussa IFK Mariehamnin Robin Sidin kanssa Veikkausliigan nousukarsinnoissa viime syksynä. Kuva: Juha Tamminen

4. Patrik Raitanen (IFK Mariehamn)

Raitanen, 22, siirtyi pysyvästi HJK:sta Maarianhaminaan kahden lainavuoden jälkeen. Nuoren puolustajan läpilyönnin tiellä ovat olleet vakavat loukkaantumisongelmat. Raitasen koko viime vuosi vesittyi juuri ennen kauden alkua tulleeseen polvivammaan.

Raitanen keräsi nuorena kokemusta Englannissa Liverpoolin U18 joukkueessa, Hollannissa Fortuna Sittardissa ja SPAL:issa Italiassa. Paluu Suomeen HJK:hon tapahtui vuonna 2021.

Raitanen sai ennen loukkaantumistaan kaudella 2022 hyvin vastuuta IFK Mariehamnin takalinjoilla 13 ottelun verran. Nyt nuori toppari tarvitsisi ehjän kauden täyttääkseen potentiaalinsa Veikkausliigassa. Onnistunut vuosi voisi tarjota portin palata ulkomaan kentille.

Jatkuvat loukkaantumiset ovat olleet Patrik Raitasen lopullisen läpimurron tiellä. Kuva: Juha Tamminen

3. Luke Plange (HJK)

HJK ei saanut värvättyä Hakan entistä maalipyssyä Lee Erwiniä Libanonista, joten helsinkäisseura käänsi katseensa Etelä-Englantiin. Crystal Palacen organisaatiosta lainasopimuksella saapuvalla Luke Plangella, 21, on Veikkausliigassa paljon todistettavaa.

Arsenalin akatemiassa kasvanut Plange debytoi Derby Countyn edustusjoukkueessa vain 19-vuotiaana ja teki kaudella 2021-2022 neljä maalia Englannin kakkostasolla Mestaruussarjassa. Crystal Palace osti nuorukaisen jo saman vuoden tammikuussa, mutta lainasi vielä loppukaudeksi Derbyyn.

Palace on ehtinyt lähettää Plangen aiemmin lainalle myös Belgian kakkostasolle Molenbeekiin ja Englannin kolmosportaalle Ykkösliigaan Lincoln Cityyn sekä Carlisle Unitediin.

Plange ehti tehdä ennen laukkujen pakkaamista Helsinkiin Palacen riveissä viisi maalia reservipeleissä, joista viimeisessä hattutempun. HJK:ssa nuorelta englantilaiselta odotetaan tehoja suuressa roolissa.

Valioliiga-organisaatiosta lainalle HJK:hon tullut Luke Plange tarvitsee peliaikaa ja onnistumisia Helsingistä. Kuva: Getty Images

2. Roni Hudd (VPS)

Vasta 19-vuotias Hudd sai jo viime kaudella hyvin vastuuta VPS:n edustusmiehistössä. Huippulupaus esiintyi kaikki kilpailut mukaan lukien 30 ottelussa ja teki neljä maalia Veikkausliigan runkosarjassa.

Hudd on pääpelipaikaltaan hyökkäävä keskikenttäpelaaja, mutta nuorukainen on nähty Vepsussa myös kärjen roolissa. Hän on pelannut myös kaksi ottelua Pikkuhuuhkajissa U21-maajoukkueen vahvuudessa.

Huddin roolin Vepsun hyökkäyspäässä voidaan odottaa kasvavan viime kauden ykköspyssyn Peter Michaelin siirryttyä Romaniaan. Jos tehoja tulee keväällä, niin siirto ulkomaille saattaa toteutua jo kesän siirtoikkunassa.

Roni Huddilla on Peter Michaelin lähdettyä ovi auki vieläkin suurempaan rooliin Vepsun hyökkäyspäässä. Kuva: Juha Tamminen.

1. Elias Mastokangas (Haka)

Mastokangas, 23, päätyi jo viime kaudella suuremman roolin perässä lainalle Hakaan FC Interin riveistä. Laitahyökkääjä loisti erityisesti syksyllä karsintasarjassa ja tehtaili viiteen otteluun neljä maalia valkeakoskelaisten säilyttäessä sarjapaikkansa. Yhteensä maaleja kertyi Haka-lainan aikana komeat seitsemän kappaletta.

Mastokangas oli tehokas myös alkuvuoden Liigacupissa iskettyään kolme osumaa. Hyökkääjä palasi pysyvästi Hakaan päätettyään sopimuksensa Interissä.

Mastokankaasta odotetaan Hakan uuden päävalmentajan Andy Smithin ratkaisupelaajaa. Jos tehokkuus jatkuu samaa rataa kuin viime kauden syksyllä, kaksinumeroiset maalilukemat voivat hyvinkin rikkoutua.

Elias Mastokankaan maalit olivat Hakalle tärkeässä roolissa viime kauden karsintasarjassa. Kuva: Juha Tamminen.

Joni Ahokas
X: @AhokasJoni

LUE MYÖS!