Arttu Lötjönen on viettänyt edelliset puolitoista vuotta Sampdoriassa.

Pikkuhuuhkajien mukana oleva 20-vuotias toppari on pelannut Sampdorian kakkosjoukkueessa Primavera-sarjaa. 

SuomiFutis-sivusto haastatteli Lötjöstä tiistaina.

Porilaisen FC Jazzin kasvatti siirtyi vapaana agenttina Sampdorian organisaatioon tammikuussa 2023. Lötjönen allekirjoitti aluksi puolivuotisen sopimuksen, jota sittemmin jatkettiin.

– Sopimukseni Jazzin kanssa loppui. Olin pelannut kolmen vuoden ajan edustusjoukkueessa. Piti katsoa minulle paikkaa ylempää. Sampdoria otti yhteyttä ja oli helppo päätös lähteä sinne. Kyse oli aluksi puolen vuoden diilistä, joten se oli aika pieni riski. Kokemuksena ja mahdollisuutena aika hieno.

Toppari yllättyi Primavera-sarjan tasosta. Sarjassa pelaa Italian suurseurojen kakkosjoukkueet.

– Heti aluksi on sanottava se, että se on kovatasoinen sarja. Mennessäni sinne yllätyin ihan kokonaan sarjan tasosta. Oletin, että se olisi vähän helpompaa, koska kyseessä on juniorisarja, mutta kyseessä on todella, todella kova sarja. Ihan heittämällä kovempi sarja kuin Miesten Kakkonen. Mielestäni niistä ei oikein voi puhua edes samassa lauseessa, 50 ottelua Kakkosessa pelannut Lötjönen tuumi.

– Pelaajat ovat siellä jo todella taitavia. Juostaan todella paljon. Taktiikkaa ei välttämättä ole niin paljon. Sitäkin toki on, mutta juostaan todella kovaa. Aikaa on hyvin vähän verrattuna siihen, mitä Suomessa oli.

– Suomeen verrattuna suurin ero on se, miten paljon Italiassa juostaan arjessa ja peleissä. Sitä kautta tempo tulee paljon kovemmaksi. Suomessa peli on aika paljon hitaampaa kuin ulkomailla ylipäätään.

Lötjönen pelasi ensimmäiset ottelunsa Miesten Kakkosessa vain 16-vuotiaana. Kuva: All Over Press

Lötjönen kokee kehittyneensä etenkin pallollisessa pelaamisessaan.

– Varsinkin viimeisen vuoden aikana mielestäni pallollinen pelaaminen on kehittynyt todella paljon. Olen paljon rauhallisempi pallon kanssa ja pystyn tekemään parempia ratkaisuja. Siinä olen kehittynyt.

Lötjönen harjoitteli läpi kauden Sampdorian edustusjoukkueen kanssa ja pääsi seitsemän kertaa ykkösmiehistön kokoonpanoon Serie B:ssä. Debyytti jäi kuitenkin toistaiseksi tekemättä. Pelejä kakkosjoukkueessa kertyi 21 kappaletta.

– Kausi oli onnistunut. Varsinkin loppukausi. Alkukaudesta minulla oli loukkaantumisia. Kun pääsin ensimmäistä kertaa Pikkuhuuhkajien mukaan, mursin nilkkani treeneissä. Sen vuoksi olin noin puolitoista kuukautta sivussa ennen joulua. Loppukauden pysyin terveenä ja olin aika paljon edustusjoukkueen kanssa, vaikken saanutkaan vielä debyyttiä. Treenasin paljon heidän kanssaan ja olin jonkun verran penkilläkin. Primaverassa pelaamani pelit meni omalta osalta ihan hyvin.

Pelaajalegenda Andrea Pirlo työskentelee Sampdorian päävalmentajana. Lötjönen pitää Pirlon työskentelytavoista.

– Pirlo on rauhallinen ja pelaajaläheinen valmentaja. Ei huuda liikaa, mutta hänellä on silti auktoriteettia jo hänen pelaajastatuksensa puolesta. Pirlo osaa myös korottaa ääntään. Mä kyllä tykkään hänestä valmentajana. Pirlolta saa paljon henkilökohtaisia ja yksityiskohtaisia vinkkejä siitä, miten voi tehdä asioita paremmin ja helpottaa omaa pelaamistaan.

– Hän hoiti viime kauden aika hyvin. Meillä oli alkukaudella ongelmia. Aloitimme 4-3-3-muodolla ja siirryttiin sen jälkeen kolmen topparin linjaan. Pelitapamuutoksen myötä pelit alkoivat sujumaan paremmin. 

– Pirlo tykkää pelata pallon kanssa. Pallon kanssa pelaaminen on Pirlon tavoite, mutta se ei ole mikään itseisarvo, eli pystytään myös pelaamaan suoraviivaisempaa peliä, mutta kyse ei ole roiskimisesta. Sillä pitää aina olla joku tarkoitus. 

Lötjösellä oli pelkkää hyvää sanottavaa Sampdoria-luotsi Andrea Pirlosta. Kuva: All Over Press

Lötjösen nykyinen sopimus Sampdorian kanssa päättyy kesä-heinäkuun vaihteessa. Ensi kaudella tavoite on pelata miesten peleissä.

– Vielä on aika lailla kaikki auki. Katson Baltic Cupin rauhassa ja keskityn siihen. Sen jälkeen mietin tulevaisuuttani enemmän. Kaikista tärkeintä on päästä pelaamaan miesten pelejä. Ikää alkaa olemaan, joten se on tärkeintä sopimusta tehdessä.

Pikkuhuuhkajat pelaa tällä viikolla Baltic Cupissa. Torstaina vastaan asettuu isäntämaa Viro. Sunnuntaina Pikkuhuuhkajat ottaa mittaa joko Latviasta tai Liettuasta. Lötjönen tiedostaa, että turnaukseen nimetty ryhmä on tällä kertaa hyvin nuori.

– Meillä on todella paljon uusia pelaajia. Aika nuori joukkue tähän U21-ikäluokkaan. Jalkeilla on nälkäinen joukkue. Tosi moni pelaaja haluaa näyttää omaa osaamistaan. Luulen, että saadaan hyvä peli tuosta Viro-ottelusta. Monilla on alkanut tässä jo kesälomakin ja ei olla pelattu pariin viikkoon, joten sitäkin kautta pelaajilla on varmasti todella paljon nälkää. 

Tuukka Ikkeläjärvi