HELSINKI.

HJK palkkasi Toni Korkeakunnaksen päävalmentajakseen muutama viikko sitten. Korkeakunnas allekirjoitti myös ensi kauden kattavan sopimuksen.

HJK antoi pelillisen prosessin johtajalleen Ferran Sibilalle ja urheilutoimenjohtajalleen Vesa Mäelle potkut.

Sibilan lisenssisotkun vuoksi alkukaudella päävalmentajana toiminut Ossi Virta on sittemmin siirretty katsomovalmentajaksi.

HJK pelaa heikkoa kautta. Joukkue on parhaillaan sarjassa vasta viidentenä, vaikka se on pelannut 1-2 ottelua muita enemmän. 11 sarjaottelusta tuloksena on 16 pistettä, eli joukkueen pistekeskiarvo on vain 1,45.

Korkeakunnaksen alaisuudessa kolmesta ottelusta tuloksena on Gnistan-voitto, Ilves-tasapeli ja Oulu-tappio.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Korkeakunnasta keskiviikkona Töölössä.

HJK kohtaa perjantaina huippuottelussa SJK:n. Töölössä pelattavan ottelun panokset ovat kovat. HJK tarvitsee kipeästi pisteitä pysyäkseen KuPSin ja VPS:n kintereillä.

– Odotan vauhdikasta ja dynaamista matsia. SJK on pelannut ihan viihdyttävää ja hyökkäävää jalkapalloa. Se on myös meidän pyrkimys. Olemme toki vielä prosessin kanssa alkutekijöissä. Ilves-pelin toisella puoliajalla oli pieniä viitteitä pelaamisestamme. Nyt on ollut todella hyvä harjoitusviikko. Hypättiin taas suoraan syvään päähän. Heti oli kaksi peliä ensimmäisellä viikolla ja niistä selviydyttiin ihan hyvin.

– Oulu-peli oli hankala kaikin puolin. Se näytti ongelmamme. Toisaalta ei ole ikinä hyvä hävitä, eikä meidän pitäisikään hävitä ikinä, mutta siinä paljastui tietyt rakenteelliset ongelmat hyökkäyspelimme osalta. Ollaan alkuviikko jumppailtu niiden kanssa.

– Loukkaantumisrintamalta on kuulunut pientä varovaista positiivista kommenttia. Topi Keskinen ja Atom ovat varmasti mukana SJK-pelissä. Voi olla, että saamme myös Kevin Kouassivi-Benissanin mukaan. Niki Mäenpää lähestyy pelikuntoa joka päivä.

Korkeakunnas tietää miten joukkueen peliä on kehitettävä

HJK:n peliesitykset ovat herättäneet kritiikkiä alkukaudella. Joukkueen pelaaminen on ollut staattista, erikoistilannepuolustus ajoittain surkeaa ja hyökkäyspelaaminen ideaköyhää.

Korkeakunnaksen mukaan on selvää, miten joukkueen peliä on kehitettävä. Kehityskohteita riittää.

– Meidän on tiedettävä, miten täytämme kentän oikein. Positiomme on oltava oikeat. Meillä on kaikki viisi kaistaa käytössä, kun hyökkäämme. Meillä pitää olla selkeä ymmärrys siitä, mitkä ovat joukkueemme edut, mihin rakennetaan numeraalista etua ja mihin alueellista etua. Meillä on myös se onni, että joukkueessa on paljon valinnanvaraa verrattuna moneen muuhun joukkueeseen. Meillä on hyviä yksilöitä.

– Meidän on rakennettava pelillinen identiteettimme palvelemaan kaikkia etujamme. On löydettävä oikeat konseptit ja metodit, jotta saamme sen toimimaan. Kaikki lähtee siitä, että meillä on ymmärrys siitä, missä haluamme olla. Pelaajien on tiedettävä, että tietyt rakenteet pitää olla kohdillaan. Ihan viimeisellä alueella esiin nousee yksilöosaaminen. Valmentajina autamme pelaajia pääsemään maalipaikoille.

Korkeakunnas muistuttaa, miten tärkeää on saada pelitapa toimivaksi. Improvisointi pelien välillä ei tuo pitkässä juoksussa tulosta.

– Saamme meidän rakenteet, prinsiipit ja konseptit kuntoon ja sen jälkeen pelaajat saavat autonomiaa. Varsinkin Suomessa vastustajat muokkaavat pelaamistaan kohdatessaan meidät. Meillä on oltava ymmärrys siitä, mitkä ovat puolustuspelaamisemme pääperiaatteet. Silloin pelaajat pystyvät mukautumaan niihin sen sijaan, että meidän pitäisi keksiä jotain uutta jokaiseen peliin. Tätäkään kaikkea en voi vuodattaa pelaajille viikossa, vaan on tehtävä isoja valintoja.

– Olemme valinneet yhdeksi isoimmaksi asiaksi erikoistilannepelaamisen. Emme viime vuonna kerenneet kiinnittää siihen niin paljon huomiota. Tällä hetkellä se ei ole riittävällä tasolla. 

Viime syksynä HJK esiintyi edukseen Konferenssiliigan lohkovaiheessa, vaikka tulokset jäivätkin piippuun. Kuva: All Over Press

Korkeakunnaksen mielestä HJK:n pitäisi pelata samanlaista jalkapalloa kuin viime kauden europeleissä, joissa HJK kykeni pelillisesti haastamaan selvästi suurempia seuroja.

– Meidän pitäisi pystyä pelaamaan dynaamista, aktiivista ja aggressiivista jalkapalloa. Mielestäni viime syksynä olimme menossa oikeaan suuntaan. Pystyttiin haastamaan vastustajat pelillisesti Euroopassa yhtä ikävää vieraspeliä lukuun ottamatta. Pelattiin PAOK:ia vastaan hyvin vieraissa ja olimme Aberdeenissa hallitsevampi joukkue. Sellaista jalkapalloa haluamme pelata. Menemme sitä kohti, mutta se ei tapahdu sormia napsauttamalla.

Korkeakunnas muistuttaa, että projektista ja sen rakentamisesta huolimatta joukkueen pitää voittaa välittömästi otteluita. HJK:n on voitettava ottelunsa viikosta toiseen. Muu ei kelpaa.

– Viime vuonnakin alkumme oli hankala. Ei se mene sillä tavalla, että napsautetaan sormia ja sitten kaikki on hyvin. Tilanne on siltä kannalta parempi, että meillä on pelaajia, jotka muistavat, mitä teimme viime kaudella. On jotain, minkä päälle rakentaa. Ei olisi aikaa tehdä mitään pidempää prosessia. Prosessin pitää mennä eteenpäin, mutta vaikka se on hyvin alkutekijöissään, pitää meidän voittaa. Viime vuonna onnistuimme siinä täydellisesti.

– Ei mulla ollut sellaista ruusuista ajatusta, että kaikki menisi kuin strömsössä. Viime kaudella ensimmäiset pelit olivat hankalia, mutta onnistuimme kääntämään ne hyväksemme. Emme olleet silloin valmiita, mutta meillä oli vähän tuuria. Nytkään emme ole valmiita, mutta meillä ei ole ollut samanlaista tuuriakaan.

HJK:n vuosittainen ykköstavoite on Veikkausliigan mestaruus. Tavoite on edelleen sama, mutta joukkueen sisällä keskittyminen kohdistuu nykypäivään. Kauas tulevaisuuteen on turha katsoa.

– Isossa kuvassa tavoite on mestaruus, mutta emme puhu siitä tai mieti sitä. Keskitymme seuraavaan peliin. On hyvä, että on jotain, mitä kohti mennä, mutta se ei auta päivittäisessä tekemisessä. On keskityttävä tähän hetkeen ja saatava joukkue taas luottamaan pelitapaamme. Siihen on saatava riemua, vauhtia ja meininkiä. Tekeminen on ollut hyvin staattista.

Johtajuuden puute näkyy arjessa

Jukka Raitalan, Perparim Hetemajn, Miro Tenhon, Pyry Soirin, Valtteri Morenin ja Roope Riskin kaltaiset kokeneet pelaajat jättivät HJK:n viime kauden jälkeen.

Joukkue menetti kokemusta, mutta etenkin johtajuutta. Korkeakunnaksen mukaan se näkyy arjessa.

– Se on näkynyt selkeästi. Se tulee esiin päivittäisessä tekemisessä, harjoittelussa ja vaatimustasossa. Se on raskas taakka valmentajalle, jos valmentajan pitää olla tsemppari ja vaatija harjoituksissa. Vaatimustason voi osoittaa monella tavalla. Sen ei pidä aina olla negatiivista sormilla osoittelua. Meidän pitäisi päästä sille tasolle, että viikottainen pelimme on kevyempi tapahtuma kuin sisäinen kamppailumme joukkueessa.

Korkeakunnaksen mukaan on hyvin tärkeää, että joukkueesta löytyy taitavien pelaajien lisäksi myös johtajia.

– Sitä kohti menemme. Se on ollut mielestäni selkeä ongelma. Arki on näyttänyt olevan erilaista. Tietenkin Tenhon ja Hetemajn kaltaisten pelaajien lähteminen vaikuttaa, mutta onneksi saimme Mäenpään takaisin. Hän on iso pelaaja niin kentällä kuin kopissakin. Pelaajahankinnoista puhuttaessa minulle on todella tärkeää, millainen persoona ja ihminen on kyseessä.

– Joukkue ei voi olla täynnä pelkästään hyviä pelaajia, jos sieltä ei löydy henkistä johtajuutta. Meillä on kasvamassa siihen rooliin muun muassa Lucas Lingman, mutta sekään ei tapahdu sormia napsauttamalla. Rooliin on kasvettava. On pelaajia, jotka pääsivät olemaan viime vuonna kokeneiden pelaajien siipien suojassa, mutta nyt sinun on itse oltava se johtaja.

Target-hyökkääjä loistaa poissaolollaan – Keskisen lähtöön valmistauduttu

HJK:n viime kauden paras maalintekijä Bojan Radulović siirtyi vuodenvaihteessa Huddersfieldiin.

Crystal Palacesta lainattu Luke Plange on pelannut alkukaudella HJK:n kärkenä. 11 otteluun on syntynyt kaksi maalia. Toinen kärki Anthony Olusanya on pelannut lähinnä laidalla, hyökkäävänä keskikenttäpelaajana ja jopa wingbackina. Korkeakunnaksen mukaan joukkueesta puuttuu target-kärki.

– Meiltä puuttuu tällä hetkellä target-tyyppinen hyökkääjä. Se oli meille viime kaudella pelitavallisesti iso juttu. Kun tulin joukkueeseen, niin meiltä puuttui kaikki oikean puolen wingbackit. Wingbackin pelipaikka on ajattelumaailmassani meille todella tärkeä. Vasemmalle wingbackin paikalle meillä on yksi pelaaja ja oikealle joitakin, mutta he eivät ole olleet käytettävissä. Suurin puute on ysipaikalla, koska meillä ei ole target-profiilia. Ei haittaa, vaikka target olisi hyvin liikkuva.

Maalintekoon myös europeleissä kykenevät kärjet eivät ole halpoja.

– Sitten tulee kuitenkin realismi vastaan. Vaikka meillä on Suomessa suuri budjetti, niin kärjen pitäisi pärjätä Euroopassakin. Radulović otti täällä isoja steppejä. Hän tuli tänne AIK-hylkiönä ja raakileena. Bojanin ensimmäinen vuosi oli vaikea ja hän puhkesi kukkaan viime kaudella.

– Haaste on se, että tulosta pitäisi tulla taas perjantaina. Koko maailmaa ei voi kerralla parantaa. Se (target-kärki) on selkeä yksittäinen profiili, Korkeakunnas viittasi HJK:n tarpeisiin siirtomarkkinoilla.

Topi Keskinen jättänee HJK:n kesän siirtoikkunassa. HJK on valmistautunut siihen. Kuva: All Over Press

Keskinen loisti alkukaudella, mutta sittemmin on ollut hiljaisempaa. Edelliset kuusi sarjaottelua on mennyt tehoitta.

Keskinen jättänee HJK:n kesän siirtoikkunassa. Korkeakunnaksen mukaan se luonnollisesti vaikuttaisi joukkueen pelaamiseen. Korkeakunnas myöntää, ettei tuore formaatiomuutos välttämättä tue Keskisen huippuominaisuuksia.

– Se vaikuttaa. Topin rooli on muuttunut viime kaudesta. Topi on parhaimmillaan silloin, kun hänellä on paljon tilaa edessään ja pääsee käyttämään poikkeuksellista nopeuttaan, 1v1-ohituksia ja röyhkeyttään. 3-4-3-muodossa se taskupelaajan rooli ei ole välttämättä se paras, mutta meillä on mahdollisuuksia varioida ja rotatoida.

– Ainahan se muokkaa joukkueen pelaamista, jos niin sanottu iso pelaaja poistuu, jolla on jotain erityisominaisuuksia. On paljon mahdollista, että Keskinen lähtee. Olemme varautuneet siihen. 

Joukkuetta ja valmennusryhmää vahvistetaan

Korkeakunnaksen mukaan HJK:lla on jo yksi julkaisematon pelaajasopimus valmiina.

– Mäenpään sopimus oli jo tehty, kun tulin tänne. Tiedän, että yksi uusi pelaaja on varmasti tulossa. Kyseessä on sellainen pelaaja, ettei minulla ole mitään sitä vastaan, että hän tulee joukkueeseen.

– Kaikki muut ovat keskustelun tasolla, eikä ole vielä mitään varmaa. Joukkueeseen ei tule sopimuksen tehnyttä pelaajaa lukuun ottamatta ketään ilman, että vaikuttaisin siihen. Kaikessa muussa olen mukana, mutta rahasta en puhu. Sen hoitaa Aki Riihilahti.

Korkeakunnas odottaa saavansa vahvistuksen myös valmennusryhmäänsä. Neuvottelut ovat käynnissä. Jos kaikki menee nappiin, on uusi lajivalmentaja joukkueen mukana jo ensi viikolla.

– Odotamme saavamme yhden vahvistuksen valmennustiimiimme. Jos saamme tämän henkilön, niin sitten meillä on riittävästi porukkaa tiimissämme. 

Óscar Rodríguez (vasemmalla) on noussut Sibilan potkujen jälkeen Korkeakunnaksen aisapariksi penkille. Kuva: All Over Press

Sibilan potkujen jälkeen Virta siirtyi välittömästi pois joukkueen penkiltä. Alkukauden päävalmentaja työskentelee parhaillaan HJK:n katsomovalmentajana. Virta seuraa joukkueen otteluita katsomosta käsin ja antaa pelin aikana palautetta ja vinkkejä penkillä oleville valmentajille.

Korkeakunnaksen mukaan roolia on syytä arvostaa. Korkeakunnas työskenteli itse Huuhkajien katsomovalmentajana vuosien ajan.

– Jotenkin vaikuttaa, että katsomovalmentajan roolia väheksytään. Ehkä mä olen ollut aika turhaan seitsemän vuotta A-maajoukkueessa, jos se on joku huono homma. Totta kai näet pelin paljon paremmasta perspektiivistä ja kyse on aika merkittävästä roolista.

– En ymmärrä, kun hänestä puhutaan vain katsomovalmentajana. Ossi on valmentanut Sibilan ja Óscar Rodríguezin kanssa, mutta hyökkäyspeli ei ollut sitä, mitä se oli viime vuonna.

– Ossi tietää, mitä tavoittelemme ja hän pystyy antamaan aika arvokasta informaatiota meille kesken pelin. Kyse oli luonnollisesta siirtymästä katsomovalmentajaksi. Olemme edelleen välitilassa ja tämä on edelleen vähän sekasortoinen tilanne.

– Ensi viikolla Joni Ruuskanen (HJK:n uusi fysiikkavalmentaja) palaa maajoukkuereissulta ja toivon mukaan meillä on uusi lajivalmentaja mukana, niin pääsemme paljon paremmin detaljitasolle. Pelillistä prosessia ei pysty laittamaan kuntoon viikossa.

Korkeakunnas otti kantaa ”seuraavaan askeleeseen” ja muuttuneeseen strategiaan

HJK:n seurajohto puhui viime syksynä seuraavan askeleen ottamisesta julkaistessaan Sibilan sopimuksen.

Korkeakunnaksen mukaan seuraava realistinen askel on ottaa tuloksia lohkovaiheessa. Luotsi muistuttaa, ettei lohkovaiheeseen pääsemistä voi pitää aina itsestäänselvyytenä.

– Mielestäni viime vuonna otimme ainakin puolikkaan askeleen eteenpäin, kun katsomme, miten pelasimme. Euroopassa pystyimme haastamaan vastustajia pelillisesti ihan eri tavalla. Se oli jo mielestäni jonkinlainen askel eteenpäin.

– Huuhkajat ei mennyt EM-kisoihin ja kaikkien mielestä se oli katastrofi, vaikka kyseessä oli kaikkien aikojen toiseksi paras tulos, kun pääsimme playoffeihin. Sama tilanne on HJK:ssakin. Olemme päässeet kolme vuotta peräkkäin lohkovaiheeseen. Sitä ennen se on tapahtunut kahdesti seuran historiassa.

– Tämä on jo se seuraava askel, kun olemme joka vuosi lohkossa. Se ei ole mitenkään itsestäänselvää. Mielestäni seuraava askel merkitsee sitä, että se pelillinen identiteetti, jonka onnistuimme säilyttämään myös kovissa europeleissä tuottaisi meille myös tulosta. Moni niistä oli maalin pelejä, eikä meillä ollut vielä rutiinia kääntää niitä. Edellisvuotena otimme aika paljon vastaan, mutta viime syksynä olimme pelillisesti mukana. Seuraava askel on kääntää pelit meille.

HJK:n kakkosjoukkue HJK Klubi 04 teki talvikaudella selvää jälkeä EIF:stä Liigacupissa maalein 4-1. Kuva: All Over Press

HJK uudisti strategiaansa kuluvaksi kaudeksi. Strategiamuutoksessa kyse oli siitä, että seuran omille junioreille annetaan aktiivisemmin mahdollisuuksia edustusjoukkueessa ja samalla joukkuetta nuorennetaan. Toistaiseksi tämän kauden aikana se ei ole juurikaan näkynyt Veikkausliigan puolella.

Korkeakunnas myöntää, että joukkueen nykyinen tilanne vaikuttaa siihen, ettei nuorille välttämättä anneta tarpeeksi mahdollisuuksia.

– Ringissä on paljon nuoria pelaajia, mutta kentälle päässeet pelaajat ovat niitä samoja, jotka ovat pelanneet aiemminkin. Ulkoa päin katsottuna en ole nähnyt mitään merkittävää nuorennusleikkausta. Olen käynyt katsomassa HJK Klubi 04:n pelejä ja siellä on todella mielenkiintoisia nuoria pelaajia. Ilman muuta meidän on annettava nuorille pelaajille oikeita mahdollisuuksia. Paras mahdollisuus siihen on harjoituskaudella. Nyt on hankala tilanne nostaa merkittävää määriä nuoria edustukseen.

– Siinäkin on oltava järkevä, sillä joukkueessa on oltava riittävästi tukipelaajia nuorille. Jos nyt pistämme 04:sen pelaamaan edustusta vastaan, niin voi tulla nuhaan, mutta voimme ottaa sieltä 2-3 pelaajaa edustukseen.

– Mulle pelaajan ikä ei ole ikinä merkinnyt mitään. Aikoinaan Santeri Hostikka pelasi vaihtopelaajana Kolmoseen pudonneessa PKKU:ssa ja seuraavalla kaudella hän pelasi täydet minuutit Veikkausliigassa. Pelaajan on oltava riittävän valmis ja ympäristön sellainen, että siihen voi sopeutua.

HJK Klubi 04 pelaa hienoa kautta kolmannella sarjatasolla Ykkösessä. Kymmenestä ottelusta tuloksena on 24 pistettä ja sarjan kärkipaikka. Korkeakunnaksen mukaan kakkosjoukkueen asemasta seurasta keskustellaan enemmän syksymmällä.

– On selvää, että seurassa on mietittävä strategiaa ja 04:sen asemaa. Siitä on keskusteltu niin kauan kuin muistan. Nyt itselläkin on tulossa pidempi stintti täällä, niin varmasti palataan aiheeseen syksyllä. On ajatus, että useat 04:sen pelaajat tulevat edustuksen harjoituksiin kauden mittaan. Tässä kohtaa, kun yritämme pelastaa kauden, on vaikea ajaa nuoria sisään.

Korkeakunnas tiedostaa, että HJK:ssa hyppy kakkosjoukkueesta edustukseen on ollut aina suuri. Nuorille on annettava lupa epäonnistua.

– SJK:ssa on valittu tällainen akatemiaratkaisu, jossa sinne tuodaan pelaajia ympäri maailmaa. Siellä edustusjoukkue ja akatemiajoukkue ovat lähellä toisiaan. HJK:ssa edustuksen ja Klubi 04:n välillä on ollut aina iso gäppi.

– Nuorille on annettava mahdollisuus kehittyä ja kehittymistä ei tapahdu ilman lupaa epäonnistua. Ongelma on se, että juniorijalkapallossa ei oikein siedetä kaaosta ja epäonnistumista. Siellä mennään liikaa joukkueet edellä. Meillä on hirveän sisäsiistejä neppailijoita, joita olemme pelotelleet liikaa epäonnistumisella, Korkeakunnas nauroi.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS!