Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) on aloittanut tutkinnan Turkin Merih Demiralin maalituuletuksesta, kertoo AP.

Demiral, 26, teki tiistaina kaksi maalia, kun Turkki voitti Itävallan 2-1 ja eteni miesten EM-kisojen puolivälieriin.

Toisen maalinsa jälkeen Demiral teki käsillään tervehdyksen, joka liittyy turkkilaiseen äärinationalistiseen Ulku Ocaklari -järjestöön, joka tunnetaan laajemmin nimellä Harmaat sudet.

Pelin jälkeen Demiral selitti, että se oli viaton ilmaus hänen kansallisylpeydestään ja että siinä ei ollut ”mitään piiloviestiä tai mitään sellaista”. Hän sanoi, että hänellä oli tuuletus mielessään jo ennen maalin tekemistä.

– Se liittyy turkkilaiseen identiteettiin, koska olen hyvin ylpeä siitä, että olen turkkilainen. Ja tunsin sen täysillä toisen maalin jälkeen. Niinpä päädyin tekemään tuon eleen. Olen hyvin iloinen, että tein sen. Näin stadionilla ihmisiä, jotka tekivät tuon eleen.

– Miten voin selittää tämän? Olemme kaikki turkkilaisia Turkissa. Olemme hyvin ylpeitä. Minä olen hyvin ylpeä siitä, että olen turkkilainen. Niinpä tein sen. Se oli eleeni tarkoitus. Se on aivan normaalia.

Demiral lisäsi, että toivoo saavansa ”lisää tilaisuuksia tehdä saman eleen uudelleen”.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser kehotti keskiviikkona UEFA:a rankaisemaan pelaajaa.

– Turkin äärioikeiston symboleilla ei ole sijaa stadioneillamme. Jalkapallon EM-kisojen käyttäminen rasismin foorumina on täysin tuomittavaa, kommentoi Faeser sosiaalisessa mediassa.

1960-luvulla perustettua Harmaita susia syytettiin seuranneina vuosikymmeninä osallistumisesta poliittisesti motivoituneeseen väkivaltaan, joka kohdistui lähinnä vasemmistoryhmiin.

Ryhmä on kielletty Ranskassa, ja Itävalta on kieltänyt Harmaiden susien tervehdyksen käytön.

Merih Demiral

@Merihdemiral
🇹🇷 Ne mutlu Türküm diyene!

Linkki twiittiin.

LUE MYÖS