Veikkausliigassa kakkosena oleva SJK jäi sunnuntaina 1-1-tasapeliin Espoossa. Vasta viimeisen reilun viiden minuutin aikana alkoi tapahtua. Ensin Hongan Antti Mäkijärvi pommitti ilkeän pomppuvaparin alakulmaan, mutta kauden komeettaryhmä SJK ei taipunut.

Keskikenttäpeluri Johannes Laaksonen toi joukkueensa vielä tasoihin upealla ylänurkkavedolla. Tasapelin myötä HJK varmisti jo mestaruutensa kukistamalla Turussa TPS:n 4-1-lukemin. Mestaruus on HJK:lle peräti kuudes perättäinen.

SJK:n päävalmentaja, pelaajaurallaan ammattilaisena Englannissa, Skotlannissa ja USA:ssa pelannut Simo Valakari pitää HJK:n kestomenestystä vain hyvänä asiana suomalaiselle jalkapallolle.

– Koko suomifutikselle on vain loistava asia, että on tällainen seura, jota voi ajaa takaa. Olen hyvin tyytyväinen siitä, että HJK pääsi Eurooppa-liigaan. Se nostaa koko sarjan tasoa, Valakari kommentoi Honka-ottelun lehdistötilaisuudessa.

– Mitä menestyminen vaatii, siinä ei ole kyse taikatempuista. Toki hyvä talous antaa mahdollisuuksia, mutta menestyminen vaatii päivittäistä työtä ja pitää rakentaa selvä suunnitelma menestykseen. Tällä kaudella HJK:ta on pystytty yksittäisissä otteluissa haastamaan.

Uskoa, hikeä, tunteja ja matematiikkaa

SJK on kuitenkin ehkä HJK:takin suurempi menestyjä Suomessa. Sarjanousija, jolla on myös toki rahaa taustallaan, on ottamassa historiansa ensimmäistä mitalia ensimmäisellä liigakaudellaan.

– Ollaan uskottu siihen, että pärjätään liigassa. Se on ollut hikeä, paljon käytettyjä tunteja ja matematiikkaa. Olemme nousseet nopeasti Kakkosesta liigan kärkisijoille. On tullut voittamisen kulttuuri. On pelattu aiemminkin tärkeitä pelejä. Nyt tietenkin vaikeampi vastustajia vastaan, Valakari jatkaa.

– Veikkausliigassa kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Kuka sitten onnistuukaan kääntämään pelit, on vahvoilla. Me ollaan onnistuttu siinä.

SJK puolestaan on yhä tiukasti kiinni hopeassa, kun FC Lahti on kahden pisteen päässä kolme kierrosta ennen loppua. Lahti voitti sunnuntaina Jaron vieraissa selvin lukemin.

SJK on lähes varma pronssimitalisti, sillä neljäntenä oleva IFK Mariehamn on jo yhdeksän pistettä jäljessä heikommalla maalierolla. Pistekin kolmesta viime pelistä tuo SJK:lle vähintään pronssin.

Kai Lintinen, Espoo

Twitter: @kailintinen

SuomiFutis-sivuston HJK-erikoissivulta löydät kaikki ajankohtaiset HJK-uutiset, Eurooppa-liigan lohkotilanteen ja HJK:n otteluohjelman kilpailussa.