FC KooTeePeen valmentaja Janne Hyppönen kertoo SuomiFutis-sivuston haastattelussa, että kotkalaisryhmä uskoo mahdollisuuksiinsa taistella paikasta aurinkoon eli Veikkausliigaan. Viime viikolla Kotkaan paistoi ainakin suotuisasti ja esitykset häikäisivät jopa kovassa vireessä olevan FC Interin.

Aloititte kautenne ryminällä. Ensiksi kaatui Suomen Cupissa FC Inter ja sitten sarjakauden avausottelussa kaadoitte tylysti HIFK:n. Mikä on hurjan vireenne salaisuus?

Tässä on takana vanha fraasi: hyvät tulokset ovat seurausta hyvästä harjoittelusta ja sitoutumisesta pelaamiseen. Mitään sen suurempia taikoja ei taustalta löydy.

Peliaktiivisuus Interiä vastaan oli aseemme ja yllätimme heidät korkealla prässillä – emme antaneet tilaa emmekä aikaa. Kesken pelin on vaikea tehdä muutoksia ja tulla mukaan. Näin onnistuimme yllättämään liigajoukkueen.

Mutta onhan meilläkin paljon liigakokemusta. Lisäksi yksittäisissä peleissä marginaalit pienenevät oleellisesti.

Joukkueenne on saanut joitain vahvistuksia, esimerkiksi Juho Nykäsen ja Samuli Kaivonurmen. Uskotko että taistelette tosissaan noususta Veikkausliigaan?

Kyllä uskon. Meillä on ollut jo kahtena edellisenä kautena täydet mahdollisuudet, mutta ihan ei ole vielä riittänyt.

Hankintojen avulla olemme pyrkineet parantamaan niitä osa-alueita, joissa emme ole olleet vahvimmillamme. Esimerkiksi Nykänen tuo johtajuutta – ja sitä on kieltämättä jonkin verran puuttunut. On toki joukkueessa myös muitakin hyviä johtajatyyppejä.

Kaivonurmi on myös kova vahvistus. Hän on aktiivinen, hyvin nopea ja taitava hyökkääjä. Tiivistetysti voidaan sanoa, että hänellä on ominaisuuksia, joita hyökkääjä tarvitsee.

Olitte varsin ylivoimaisia Ykkösen avausottelussa. Lisäksi esimerkiksi PK-35 Vantaa nuiji avausottelussaan FC Hämeenlinnan maalein 9-0. Onko Ykkösessä liian suuret tasoerot?

Se mitä Vantaalla on tapahtunut, niin hyvällä joukkueella on natsannut kaikki ja FC Hämeenlinnalla ei ole onnistunut mikään. Yksittäisissä otteluissa voi käydä mitä vain, kun asiat menevät siihen suuntaan. Onhan tästä esimerkkejä suuremmistakin sarjoista, kuinka yksittäisissä otteluissa tulokset heittelevät.

Kokonaisuutena sanoisin, että Ykkönen on tasainen sarja, jossa on paljon tasokkaita ryhmiä. Esimerkiksi HIFK on hyvä joukkue ja siellä on paljon kovia pelureita.

Sarjakauden avauksenne pelattiin vain kaksi päivää Cup-ottelun jälkeen. Mitä mieltä olet tästä järjestelystä?

Nyt täytyy miettiä vähän aikaa, että mitä sitä sanoisi. Jokuhan siinä on mennyt pieleen, kun sarjaohjelmia on rakennettu. Varmaan liitossa toivotaan, ettei HJK:ta voiteta, koska sitten tulee lisää ongelmia. Välieräthän pelataan 31.5 ja meillä olisi sarjapeli Oulussa 30. päivä.

Sanotaan näin, ettei se ollut optimaalinen avaus sarja-avaukseen, johon on kuitenkin tähdätty viime syksystä alkaen. Esimerkiksi loukkaantumisriski on korkea, kun pelataan tiiviillä aikataululla. Ja eihän raskaasta ottelusta ehdi palautua täysin tuossa ajassa.

Ykkösessä pelaa nippu laadukkaita joukkueita, mutta vain yksi joukkue voi nousta Veikkausliigaan. Miten näet tämän asian?

On äärettömän vaikea nousta. Ykkösessä on joukkueita, jotka pärjäisivät nykyisillä ryhmillään komeasti liigassa.

Nouseminen on tehty tosi vaikeaksi. Se joka nousee, sillä täytyy natsata kaikki kohdalleen.

Käsitykseni mukaan pelaatte varsin suoraviivaista jalkapalloa. Oletko samaa mieltä vai mitä ajattelet pelillisestä filosofiastanne?

Toivottavasti pelaamme monipuolista futista. Totta kai nopeat hyökkäykset täytyy olla sananmukaisesti nopeita ja pitkät hyökkäykset saavat kyllä kestää kauemmin, joten en täysin allekirjoita väitettä.

Toki tietty suoraviivaisuus pitää olla, koska sen avulla syntyy paljon maaleja. On toki olemassa sellainen perinne, että sanotaan kotkalaisen jalkapallon olevan taistelevaa ja suoraviivaista – ja kyllä näitä elementtejä on vieläkin olemassa. Mutta kyllä pelissämme on paljon muutakin.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö

Luotettava peliyhtiö bet-at-home on yksi Alexander Ringin seuran pääsponsoreista.
Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!