Tapasimme Helsingin Jalkapalloklubin monivuotisen luottomiehen Ville Nylundin Respect-ottelun tiedotustilaisuuden yhteydessä. Vuonna 2006 uransa lopettanut entinen Klubi-kapteeni kertoi SuomiFutis-sivustolle kuulumisiaan ja analysoi hieman myös helsinkiläisten europelejä.

Mitä pelaajauraan jälkeiseen elämääsi kuuluu tällä hetkellä?

Palloliitossa työskentelen tapahtumamanagerina. Järjestän pelejä. Vastaan alle 21-vuotiaiden matseista ja naisten maaotteluista sekä nuorten turnauksista.

Työn ja perheen parissa aika enimmäkseen menee.

Täällä Olympiastadionilla pelataan syyskuussa Respect-ottelu. Mitä itse olet mieltä tällaisesta tapahtumasta?

Tosi hienoa, että tällaista järjestetään. Jos miettii, kuinka usein suomalaisia jätkiä on Mestarien liigan finaalissa ja nostelemassa pokaalia, niin onhan se hienoa, että suomalainen jalkapallo kunnioittaa tällaisia jätkiä ja koko sitä sukupolvea, josta se silloinen joukkue rakentui.

Olet itsekin pelannut monta ottelua täällä. Varmasti paljon hienoja muistoja.

Tietenkin Mestarien liiga –ottelut nousevat päällimmäisenä esiin. Se oli hieno kokonaisuus. Pelasimme tässä kolme kotimatsia ja kaikki meni suhteellisen hyvin. Se oli hienoa, kun pääsi tekemään omien seurakaverien kanssa hommia.

Tietenkään ei voi yhtään vähätellä niitä EM- ja MM-karsintamatseja, joita tässä pääsin myös pelaamaan. Ne olivat äärimmäisen hienoja pelejä, jotka tulen myös ikuisesti muistamaan.

Muutamassa liigapelissäkin olen päässyt tekemään maaleja täällä. Se on hienoa, koska ne (maalit) olivat aika harvinaisia minulle.

HJK:n eurokonkarina seurasit varmasti tarkalla silmällä Mestarien liigan karsintakierrosta skottijätti Celticia vastaan. Miten summaisit tätä otteluparia?

Harmi, ettei HJK mennyt jatkoon. Pelihän oli täällä (Helsingissä) ihan hyvin hanskassa. Se peli kaatui oikeastaan siihen Celticin ensimmäiseen maaliin.

Ei HJK olisi tänä vuonna ehkä ansainnutkaan jatkopaikkaa. Toivon, että käynnissä oleva joukkueen rakennusprosessi poikii menestystä tulevina vuosina.

Mutta olihan Celtic-pelissä hyvä sauma – se ei ole sama Celtic kuin mitä se on ollut aikaisemmin. Hölmö sanoa ehkä näin, mutta viime vuoden joukkueella HJK olisi mennyt lohkovaiheeseen.

HJK:n pelaaminen Celtic-kotipelissä oli taktisesti köyhää. Suoritus oli yksinkertaisesti ala-arvoinen, niin pelaajien kuin valmennuksen tasolla. Mistä tämä heikko esitys johtui?

En ole ollut pukukopissa ennen peliä, joten en tiedä tarkalleen, mitä siellä on sovittu.

Jos mietitään yleisesti koko vuotta – sen verran olen nähnyt liigapelejä -, tuossa on aika lailla pelattu monella erilaisella kokoonpanolla. Sitä permanenttia on haettu eikä sitä ole oikein löytynyt. Tämä ehkä näkyy kovissa europeleissä.

Kun palaset eivät ole ihan kohdillaan, niin ei oikein tiedetä edes, että miten oma joukkue haluaa pelata. Pelissä oli sellaisia vaiheita, että ehkä jätkillä ei ollut ihan kokemusta tai tietoa, miten päin missäkin tilanteissa pitäisi olla.

Olisiko ensi vuonna HJK:n jytkyvuosi eurokentillä?

Vaikea sanoa, miten paljon joukkueeseen tulee muutoksia. En tunne myöskään sopimuspohjaa niin tarkasti ensi kautta ajatellen.

Jos tuo runko pysyy kasassa, niin kahden tai kolmen vuoden päästä voidaan viimeistään odottaa (menestystä). Tuossa on kuitenkin nuoria lupaavia jätkiä. Toivotaan, että lähivuosina napsuisi taas. Sitähän me kaikki futisfanit odotamme!

HJK on toiminut viime vuosina loistavana väylänä ulkomaisille pelikentille. Suosittelisitko nuorelle lupaavalle pelaajalle siirtymistä Helsinkiin?

Se riippuu aina ihan omasta tilanteesta. Esimerkiksi Turussa ja monessa muussakin paikassa tehdään hyvää juniorityötä.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan HJK on ollut loistava reitti ulkomaille, ja sieltä haetaan hyvin pelaajia. Täytyy silti muistaa, että haetaanhan sitä pelureita muistakin seuroista. Siitä se ei jää kiinni.

Aina täytyy miettiä kokonaisuutta: koulu, oma kypsyys ja ennen kaikkea oma rooli. Yksi tärkeimmistä jutuista on ison roolin saaminen seurajoukkueessa. Siirto tästä suurempiin ympyröihin tulee sitten ajan myötä.

HJK:sta on siirrytty mielestäni verrattain helpommin ulkomaille kuin muista liigajoukkueista. Mistä luulet eron johtuvan?

Se riippuu aina paljon siitäkin, että haluavatko pelaajat edes lähteä. En kaikkia yksityiskohtia tiedä jokaisesta siirrosta. Jokaisessa kaupassahan on miljoonaa muuttujaa: sopimuksen pituus, agentti, minne haluaa lähteä ja milloin, minkälaista pelaajaa seura etsii…

Ei sen seuran kuitenkaan tarvitse olla HJK, jotta pääsee ulkomaille. Tarpeeksi hyvät jätkät lähtevät eteenpäin ihan mistä vaan.

Mutta jos katsotaan tilastoja: HJK:sta on lähtenyt varmaan kaksi kertaa enemmän kuin muista seuroista yhteensä. Se on selkeä reitti. Tämä saattaa liittyä siihen, että HJK on ollut joka vuosi europeleissä mukana. Pelaajat ovat saaneet kokemusta, kansainvälisiä pelejä ja samalla matsit toimivat kansainvälisenä näyttöikkunana.

Ja kyllähän HJK:ssa kuitenkin tehdään edelleen hyvää juniorityötä. Lisäksi seura pystyy Suomen sisällä värväämään pelaajia.

Jaakko Käyhkö

Redbet tarjoaa 25 ILMAISKIERROSTA Zombies-videoslottiin!