Kohumaali jakaa mielipiteet – "Olisi tietenkin pitänyt hylätä"

© Kuva: Juha Tamminen

Maanantaina pelatussa veikkausliigaottelussa Haka – HJK nähtiin kohua aiheuttanut maali. Tunnin kohdalla vierailijoiden Juho Mäkelä kavensi pelin lukemiin 1-2. Maalin syntyessä kentällä oli samaan aikaan kaksi pelipalloa. Osuma voidaan hyväksyä tai olla hyväksymättä, riippuen sääntötulkinnasta.

Suomen Palloliiton jalkapallosääntöjen mukaan erotuomarin ottelussa tekemät pelitapahtumiin liittyvät ratkaisut ovat lopullisia. Heti tilanteen jälkeen erotuomari olisi sääntöjen mukaan voinut muuttaa ratkaisunsa, mikäli hän olisi havainnut sen vääräksi tai harkintansa mukaan avustavan tai neljännen erotuomarin lausunnon perusteella.

Maalin hyväksymiselle löytyy perusteet

Erotuomari Mikko Lehtola selkeytti ratkaisuaan taiston tauottua.

– Siinä tuli rajaheitto, joka suoritettiin oikeasta kohtaa, läheltä kulmaa. Pallo pelattiin kulmaan, josta tuli keskitys. Näin, että samalla oli toinen pallo kentällä, mutta etäisyyttä oli kahden pallon välillä mielestäni niin paljon, ettei se vaikuttanut tilanteeseen, jossa pelattiin, Lehtola totesi Ylen verkkosivuilla.

– Se oli sääntötulkintani sillä hetkellä.

Lehtolan kommentit ovat linjassa sääntöpykälien kanssa:

Jos ylimääräinen pallo, joku muu esine tai eläin tulee kentälle pelin ollessa käynnissä, erotuomarin on katkaistava peli ainoastaan, jos edellä mainittu vaikuttaa pelin kulkuun.

Malinen tapahtumista eri mieltä

Hakan päävalmentaja Juha Malisen mielestä ylimääräinen pallo vaikutti pelin kulkuun. Luotsin mukaan osa pelaajista oli keskittynyt pelaamaan ”väärää” palloa, mikä osaltaan auttoi maalitilanteen syntymisessä.

– Jokainen, joka oli paikalla, näki sen (toisen pallon) vaikuttaneen, Malinen toteaa SuomiFutis-sivustolle.

– Se meni nyt vaan pieleen. HJK heittää kaksi palloa kentälle, kolme meidän pelaajaa on prässäämässä ja loputkin pelaajista näkevät sen toisen pallon.

Malisen mukaan osumaa ei olisi pitänyt hyväksyä.

– Osa pelaajien huomiosta oli toisessa pallossa, joten tottakai se vie terävyyttä puolustamisesta. Maali olisi tietenkin pitänyt hylätä, mutta mennyt on mennyttä, Malinen harmittelee.

”Asia herättää paljon keskustelua”

Suomen Palloliiton erotuomaripäällikkö Johan Holmqvistin mukaan tuomarin on tehtävä tilanteissa nopea tulkinta-arvio.

– Sääntökirjassa sanotaan, että kun pallo tulee kentälle, erotuomarin tulee tehdä valinta, vaikuttaako ylimääräinen pallo pelin kulkuun. Kysymys on siis erotuomarin tulkinnasta, Holmqvist sanoo SuomiFutis-sivustolle.

Maalitilanne on synnyttänyt pienimuotoisen kohun. On poikkeuksellista, että yksittäinen tuomio kotimaisilla kentillä vie palstamillimetrejä.

– Ymmärrän, että asia herättää paljon keskustelua. Olisi tärkeätä, että keskustelu käytäisiin kuitenkin itse asiasta, eli tästä tilanteesta, Holmqvist toivoo.

Ottelu Haka – HJK päättyi lukemiin 2-2.

Jaakko Käyhkö


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.