Viime kauden Veikkausliigan hopeamitalistiseuran, turkulaisen FC Interin lähtökohdat kauteen ovat hankalat. Miehiä lähti enemmän kuin on tullut ja joukkue on niin määrällisesti kuin laadullisesti riittämätön.

Seura menetti viime kauden päätteeksi liigan mm. tehopelaajan Mika Ojalan Ruotsiin, Joni Kauko ja Joni Aho siirtyivät puolestaan FC Lahteen. Näiden lisäksi oli muitakin lähtijöitä.

Vahvistuksia hankittiin kaksi, kun Tuomo Turunen, alle 21-vuotiaiden runkopelaaja vuoden 2009 EM-joukkueesta, liittyi seuraan sekä Tamas Gruborovics siirtyi Turkuun JJK:sta.

Turusta, 25, pidettiin aikoinaan tulevana A-maajoukkueen runkomiehenä, mutta Ruotsin suurseuraa IFK Göteborgiakin edustaneen pelaajan uraa ovat sävyttäneet vakavat loukkaantumiset. Mies palasi Suomeen vietettyään Ruotsissa edelliset 3,5 vuotta.

Interin päävalmentaja Job Dragstma valotti SuomiFutis-sivustolle kauden alustunnelmiaan ja mitä haasteita heillä on ollut joukkueen kasaamisessa.

Job, miltä alkukausi näyttää FC Interin kannalta? Talvikausi oli teille hankala ja liigacup meni suorastaan surkeasti.

Tällä hetkellä elämme vielä rakennusvaihetta, koska meillä ei ollut mahdollisuutta tehdä sitä aiemmin. Valmistautuminen kauteen on ollut heikointa minun aikanani, koska pelaajia lähti seitsemän ja vain kaksi tuli sisään.

Jos haluaa pelata hyvin, pitää harjoitella hyvin ja pystyä pelaamaan muutama peli samalla joukkueella. Meillä on kapeasta ringistä ollut koko ajan 4-5 pelaajaa sivussa tähän hetkeen asti. Cup-pelissä RoPS:ia vastaan (tappio rangaistuspotkuilla kuun alussa) meiltä puuttui 7 ykkösryhmän miestä.

Paras avauskokoonpanoni muodostuu hyvistä pelaajista, ja laatua riittää 12-13 mieheen asti. Uskon, että parhaalla kokoonpanolla voimme voittaa jokaisen.

Nyt meidän pitää odottaa viitisen peliä kauden alusta ja katsoa kuinka on mennyt. Tulos riippuu runsaasti loukkaantumista tietenkin.

Meidän pitää olla realistisia. Nykyhetkeä ajatellen, meillä on tiettyjä ongelmia, mitkä pitää ratkoa, mutta voimme kasvaa ja kehittyä.

Onko Veikkausliiga-mitat täyttävän reilun tusinan takaa nousemassa mahdollisesti uusia vastuunkantajia täksi kaudeksi?

Meillä on kohtuullisen ok pelaajia 16-18-vuotiaissa, heistä tulee vielä hyviä tulevaisuudessa.

Hyvä asia tässä on tietenkin se, että nuoret, joita laitan kentälle, voivat näyttää jotain ja heidän kehittymisensä nopeutuu. Muussa tilanteessa en ehkä käyttäisi heitä niin paljon. Kehittyminen tulevaisuutta varten on hyvä asia, mutta ainoa hyvä asia tässä tilanteessa.

Toinen asia on, että katsomme vielä vahvistuksia, jotka voisivat parantaa meitä heti. Tällä hetkellä rahatilanne vaikuttaa taustalla ja vahvistusten saaminen ei ehkä ole mahdollista. Meiltä lähti seitsemän ja tilalle tuli kaksi.

Jos haluamme unelmoida mitalista, tarvitsemme ehdottomasti lisää pelaajia.

Samanlainen tilanne oli mestaruusvuoden jälkeen. Olimme ongelmissa alussa, mutta muutamien pelien jälkeen pelit sujuivat yhä paremmin. Toivottavasti kykenemme pystymme tekemään saman. Se vaatii paljon työtä, mutta katsotaan mitä tapahtuu.

Ovatko ne omia kontaktejasi esim. kotimaassasi Hollannissa, mistä aiotte pelaajia katsoa?

Minulla on tietenkin kontakteja monissa paikoissa, mutta varsinkin siellä. Olemme sillä tavalla pieni seura, että meillä ei ole isoa joukkoa agentteja ympäri maailmaa auttamassa meitä.

Suomeen on kuitenkin hankala saada pelaajia. Suomen jalkapallolla on imago-ongelma ulkomailla ja peli on täällä parempaa mitä Euroopassa ajatellaan. Jos haluat olla hyvä Veikkausliiga-pelaaja, niin kovuutta ja taitoa pitää olla.

Joskus agentit lähettävät minulle pelaajia, joiden luulevat pärjäävän täällä, mutta he ei todellakaan pärjää täällä. Yleensä kokelailta puuttuu kovuutta ja pelitaitoa.

Miten tähän asiaan saataisiin mielestäsi parhaiten kohennusta?

Suomen mainetta auttaisi paljon, mikäli vaikka HJK pääsisi jomman kumman eurocupin lohkovaiheeseen ja saisi siellä hyvän tuloksen, voiton tai tasurin, esim. espanjalaisseuraa vastaan.

Se nostaisi heti koko Veikkausliigan arvostusta maailmalla ja auttaisi meitä saamaan parempia miehiä tänne ja auttaisi myös pelaajamyynnissä ulkomaille.

Uskotko, että HJK:n mestaruutta estää mikään?

HJK on selvä ennakkosuosikki. Jos he eivät voita mestaruutta, on joku pahasti vialla. Heillä on jokaisessa osa-alueessa eniten potentiaalia ja riveihin saatu miehiä kuten Mikael Forssell, Teemu Tainio ja Mika Väyrynen.

Heidän pitäisi voittaa, mutta tämä on jalkapalloa eikä koskaan voi olla varma. Heillä on kaikki paineet niskassaan.

Erot HJK:n perässä eivät ole kovin suuria joukkueiden välillä. Viime kaudella Jaro ja Haka olivat kaukana pohjalla, mutta tällä kaudella on vaikea edes arvata kuka voi pudota.

FC Interin maanantaiksi suunniteltu liigakauden avausottelu HJK:ta vastaan Turun Veritas-stadionilla on peruttu kenttäolosuhteiden vuoksi. Joukkue avaa kautensa ensi sunnuntaina Kouvolassa MYPA:n vieraana.

Kai Lintinen (twitter@kailintinen)