Veikkausliigaseura FC Hongan johtoportaaseen kuuluva Jouko Pakarinen naulaa blogissaan teesejään, kuinka hänen mielestään kotimainen seurajalkapalloilu saadaan nousuun.

Ensisijaisena asiana hänestä on muuttaa Veikkausliigan hallintomallia.

– Liigaa ei voi johtaa ja kehittää nykyisellä hallitusmallilla, missä jokaisesta Liigajoukkueesta on edustaja hallituksessa. Päätöksiä ei yksinkertaisesti saada aikaiseksi, kun suuri osa hallitusedustajista on hallituksessa vain oman seuransa ”edunvalvoja”, Pakarinen kirjoittaa.

– Tällöin jää liigan kehittäminen tekemättä, kun hallitus tekee kompromisseja tärkeissä asioissa tai asiat jäävät ”pöydälle” kun yhteisymmärrystä ei löydy. Hallitus luo strategian, vision ja ohjaa operatiivista toimintaa joilla strategia toteutetaan. Nyt tällaista toimintaa ei hallituksessa ole, vaan toiminta on mennyt näpertelyksi.

Pakarisen ratkaisuehdotus on muuttaa hallitusta siten, että osa edustajista tulee seurojen ulkopuolelta tuomaan muuta, ehkä objektiivisempaa näkemystä, ilman omaa agendaa.

– Hallituksessa voi olla maksimissaan 5-6 edustajaa. 2-3 seuraedustajaa ja 2-3 ei seurasidonnaista edustajaa. Tällöin päätöksiä syntyy ja liiga kehittyy. Päätökset eivät varmasti ole kaikkien seurojen mieleen, mutta päätökset onkin tehty liigan parhaaksi. Liigan päätöksenteossa seurojen hyvinvointi on pääasia. Hyvinvoinnin peruskivi on vahva talous.

Katsoja vaatii kunnollisia olosuhteita

Uudistusten suurimmaksi tavoitteeksi Honka-pomo näkee asiakkaan eli katsojan ottamisen keskiöön.

– Vanhoja rutiineista pitää luopua. Tällaisia ovat mm. sarjaohjelma, kauden pituus, edellä mainittu hallintomalli, yhteistyö Palloliiton kanssa ym. ym. Uudistuksia pitää uskaltaa tehdä. Suurin huomio on keskitettävä yleisöön sillä heitä vartenhan tätä peliä pelataan. Jos ei pelata niin ketä varten?

– Liigan on tunnustettava se seikka, että maksava yleisö haluaa nähdä ja kokea kunnon viihteellisen tuotteen. Pelaajat ja valmentajat ovat artisteja, jotka päättävät minkälaisen kokemuksen yleisö liigatuotteesta saa. Näyttämö/stage pitää olla kunnossa ja oheispalveluiden pelata, jotta asiakas tulee uudestaan. Olosuhteilla on tänä päivänä iso merkitys. Pelkkä 90 min viihdyttävää futista ei aina riitä.

Lue Pakarisen ”Jalkapalloliigan kehittäminen” -blogipostaus kokonaisuudessaan tästä.