Ajaxin puolustaja Niklas Moisander on Suomen nykymaajoukkueen tärkeimpiä pelaajia. Mies pelaa jatkuvasti suuressa roolissa Ajaxin alakerrassa, ja on onnistunut selättämään loppuvuodesta saamansa polvivamman.

Moisander oli viime siirtoikkunan aikana myös vahvojen siirtohuhujen kohteena. Hän ei aio pelata loppu-uraansa tulppaanimaassa, mutta on jo sen verran kokenut pelimies, että on hyvin tarkka siitä, mihin hän siirtyisi, jos siirtyisi.

Suomifutis.com tapasi miehen Amsterdamissa ja Moisander istahti sivustomme piinapenkkiin. Luvassa puhetta Ajaxin identiteetistä, syksyisestä polvivammasta toipumisesta ja mahdollisesti horisontissa siintävästä seurasiirrosta.

Aloitetaan Hollannin liigasta. Miten arvioit sen menneen tähän asti?

– Se on mennyt samalla tavoin kuin viime kausi, hieman vaihtelevasti. Tuli muutoksia, kun kaksi tärkeää pelaajaa myytiin. Christian Eriksen meni Tottenhamiin ja Toby Alderveilerd Atletico Madridiin. Sen jälkeen oli vaihtelevaa. Saimme viimeisessä ottelussa ennen joulutaukoa liigan kärkipaikan. Kausi on mennyt nousujohteisesti, eli hyvin. Nyt parissa viime pelissä on tullut pari pistemenetystä, mutta fiilis on hyvä.

Ajax tosiaan johtaa. Onko se paikka, jossa Ajaxin pitääkin liigassa olla?

– Ehdottomasti. Joukkueen ja organisaation ainoana tavoitteena joka vuosi on mestaruus. Ajax on Hollannin mittakaavassa niin iso seura, että se on myös ainoa mahdollinen tavoite. Joukkueemme on mielestäni selkeästi paras, ja tehtävämme on voittaa mestaruus. Olisi pettymys jos emme voita, mutta se on totta kai kovan työn takana.

Miten oma kautesi on mennyt liigapelien osalta?

– Ihan hyvin ja otteet ovat olleet vähän samankaltaisia kuin koko joukkueen otteet. Alkukaudella omissa otteissa oli parannettavaa. Polvivamman jälkeen on taas löytynyt oma taso ja tasaisuus. Loukkaantumisesta toipumisen jälkeen olen ollut tyytyväinen.

Missä kunnossa se syksyllä loukkaantunut polvesi on?

– Se on todella hyvä. Ei ole mitään ongelmia tällä hetkellä. Toipumisessa meni odotettua kauemmin, mutta onneksi laitoimme sen kerralla kuntoon. Täytyy vielä kiittää maajoukkueen hoitopuolta. Otin maajoukkueen mukana Walesissa isoja askeleita ”Gene” Keurulaisen ryhmän kanssa. Sen jälkeen olen ollut hyvässä kunnossa, eikä vaivoja ole ollut.

”Mestareiden liigassakin taisteltava jatkoon menosta”

Ajax oli kuluvallakin kaudella jälleen mukana Mestareiden liigassa. Kohtalona oli kovassa lohkossa FC Barcelonan, Milanin ja Celticin kanssa jäädä kolmanneksi, eli jatkopaikkaa ei irronnut. Ajax kuitenkin jatkaa europelejä pykälää alempana Eurooppa-liigassa.

Ajax on Hollannin seuroista se, jonka odotetaan vuodesta toiseen pelaavan eurokentillä, joskaan aivan Johan Cruyffin tai Jari Litmasen aikojen loistoa ei viime vuosina ole enää nähty.

Kumpaa täällä pidetään tärkeämpänä, menestystä kotimaan liigassa vai eurocupeissa?

– Kun ajatellaan, missä Ajax on tällä hetkellä seurana, niin uskon, että tärkeämpää on, että mestaruus voitetaan joka vuosi. Se takaa Champions League –paikan. Siellä on kyseessä niin isot rahat ja niillä pystyy tekemään eroa muihin joukkueisiin. Ajax on ollut kolme vuotta Champions Leaguessa, ja se on taloudellisesti lottovoitto. Se auttaa kasvattamaan eroa muihin Hollannin seuroihin.

– Uskon, että mestaruus on joka vuosi tärkein, mutta nyt Ajax on ilmoittanut, että Mestareiden liigassakin halutaan tosissaan taistella jatkoon menosta. Tänä vuonna se oli lähellä.

Kuuluuko se jopa seuran identiteettiin, että se pelaa vakituisesti Euroopassa?

– Kyllä kuuluu. Ajax on todella iso seura, sen huomaan kaikesta. Hollannin liiga vaan on sen verran pienempi liiga, ettei Ajax ehkä pysty täysillä taistelemaan esimerkiksi Mestareiden liigan semifinaalipaikoista. Se tulee olemaan vaikeaa.

– Kyllä täällä kuvaan kuuluu, että olemme Euroopassa ja varsinkin Champions Leaguessa. Kun tänä vuonna pääsimme todella kovassa lohkossa noin lähelle jatkopaikkaa, niin se nosti heti Ajaxin näkyvyyttä Euroopassa.

Mihin perustuu se, että Ajax voi vuodesta toiseen satsata myös siihen, että pelataan Euroopassa ja halutaan menestyä siellä?

– Juniorityö on täällä aivan uskomattoman hyvässä kunnossa. Tälläkin kaudella, niin kuin sanoin, niin 2-3 parasta tai ainakin todella tärkeää pelaajaa lähti. Täytyy sanoa, että itsellänikin kävi mielessä, että millainenkohan kausi tästä saadaan aikaiseksi. Reservijoukkueesta nousi pelaajia ykkösjoukkueen rinkiin ja he ottivat heti paikkansa ja näyttivät, että ovat valmiita tälle tasolle.

– Se on Ajaxissa asia, jonka olen nähnyt joka kauden jälkeen. Vaikka joka vuosi myydään paljon pelaajia, niin paljon nousee tilalle. Junnupuoli on se, millä Ajax elää.

Onko se myös tapa, jolla täällä jatketaan? Ette osta, vaan kasvatatte?

– Silloin kun Frank de Boer tuli kolmisen vuotta sitten päävalmentajaksi, tehtiin täällä selvä suunnitelma, jonka mukaan ei enää osteta. Sitä ennenhän Ajax välillä osti pelaajia kalliillakin ja palkatkin olivat aika korkeita. Sen jälkeen tehtiin tarkka suunnitelma, että panostetaan taas junioripuoleen, eikä osteta kalliita pelaajia ulkomailta eikä Hollannistakaan. Se on tuottanut tulosta.

– Iso ansio menee myös valmentajalle. Kolme vuotta ja kolme mestaruutta osoittavat sen, että kyse on hyvästä valmentajasta. Hän uskaltaa antaa nuorille vastuuta.

Vieläkö siis ns. aikuiset pelaajat kehittyvät Ajaxin ykkösjoukkueessa?

– Voin puhua omista kokemuksistani. Tunnen, että olen kehittynyt ja mennyt eteenpäin sinä aikana, jonka olen ollut Ajaxissa. Aina voi oppia uutta ja kehittyä. Ajax on vielä askeleen ammattimaisempi seura kuin Alkmaar. Täällä on enemmän vaihtoehtoja ja keinoja kehittää itseään ihan millä osa-alueella tahansa. Oli sittne kyse siitä, mitä syöt tai voimatreenistä. Täällä voi kyllä kehittyä.

– Siksi tämä onkin hyvä paikka nuorille pelaajille, mutta myös vanhempana. Jos omaat vaan hyvän asenteen ja teet extraduunia, niin pystyt kehittymään täällä.

”Pelityylini sopisi parhaiten Espanjaan”

Moisander siirtyi Ajaxiin syksyllä 2012 pelattuaan sitä ennen AZ Alkmaarissa kaudet 2008-12. Sitä edelsi kuitenkin vielä kolme kautta Ajaxin reserveissä. Tuolloin läpimurron yrityksenkin estivät loukkaantumiset.

Moisander on siis noussut Ajax-tähdeksi suhteellisen varttuneella iällä. Seurahistoriasta löytyvät mm. 21-vuotiaana Barcelonaan siirtynyt Patrick Kluivert, ja 24-vuotiaana Interiin suunnannut ja Arsenalissa lopulliseen suuruteensa noussut Dennis Bergkamp.

Moisanderin kohdalla puhuttiin tammikuussa Evertonista, mutta ainakin kesään asti puolustaja kantaa perinteisiä punavalkoisia värejä.

Oletko ajatellut, että pelaat täällä loppu-urasi, vai haluatko siirtyä kovempiin liigoihin?

– Minulla on ollut selkeänä tavoitteena päästä kokeilemaan siipiäni kovemmassa sarjassa. Viihdyn täällä todella hyvin. Amsterdamissa asuminen ja Ajaxissa pelaaminen ovat loistavia asioita, mutta välillä haluaisin koittaa, miten pärjäisin kovemmissa liigoissa. Hollannin liiga on kuitenkin paljon pienempi verrattuna näihin isoihin sarjoihin. Kyllä se unelma elää vielä.

– En kuitenkaan lähde Ajaxista ihan mihin vaan! Uuden paikan pitäisi olla hyvä seura, jossa pelataan samantyyppistä futista kuin Ajaxissa, koska se sopii täydellisesti minulle. Halu lähteä on olemassa, mutta vasta sitten kun kohdalle tulee oikea seura.

Mihin voisit ajatuksen tasolla siirtyä?

– En ole miettinyt sitä sen enempää. Olen sen suhteen realisti. Kuinka paljon vaihtoehtoja tulisi eteen? Ei ole väliä mihin, kunhan se olisi yksi näistä kovemmista sarjoista: Englanti, Saksa, Espanja tai Italia. Mieluiten menisin johonkin noista neljästä.

– Pelityylini varmaan sopisi parhaiten Espanjaan. Se on ehkä unelma, mutta en sanoisi ”ei” näille muillekaan liigoille.

Olisiko kehityksesi kannalta tärkeää päästä vielä siirtymään?

– Olisi se tärkeää. Olen ollut Hollannissa kauan ja olen nähnyt tällä kaiken. Nyt pelaan Hollannin suurimmassa seurassa ja isossa roolissa. Haluan kokeilla mahdollisimman nopeasti isommassa liigassa, kun parhaat vuodet ovat vielä edessä. Näen, että se olisi tärkeää kehitykseni kannalta.

– Ajaxissakin voi vielä kehittyä, mutta se viimeinen askel aivan sinne huipulle vaatii sen, että on kovemmassa sarjassa ja ett joka viikko on tosi kovia pelejä.

Koetko jo olevasi vanha Ajaxin pelaajaksi?

– Olen! Sen on itse asiassa valmentajakin maininnut moneen otteeseen. Minun tieni on totta kai vähän erilainen verrattuna siihen, mitä Ajax hakee. Täällä halutaan kasvattaa omia junioripelaajia noin 24 ikävuoteen asti, jonka jälkeen olisi aika myydä heidät ja pelaajat lähtisivät isompiin ympyröihin.

– Tilanteeni on erilainen, koska Ajax halusi hankkia minut kokemukseni takia. Täällä tiedettiin, että minulla oli ikää hieman enemmän. Olen hieman erityistapaus Ajaxissa Christian Poulsenin kanssa siinä mielessä, että meidät hankittiin kokeneempina pelaajina. Niitäkin tarvitaan. Uskon, että minut hankittiin sen takia, että täällä olisi hyvä sekoitus nuoria ja kokemusta.

Panu Markkanen, Amsterdam
Twitter @PanuMarkkanen