IFK Mariehamn korjannut vuotavan puolustuksensa? – ”Yksi omiin ei haittaa, jos tehdään kaksi”

© Kuva: Juha Tamminen

IFK Mariehamn lähtee Veikkausliiga-kauteen parantamaan edellisvuosien suorituksia. Joukkue on kahdesti sijoittunut peräkkäin neljänneksi, joten parannus tarkoittaisi mitalia.

Joukkue teki viime kaudella toiseksi eniten maaleja liigassa mestari-HJK:n jälkeen. Hyökkäys on paperilla vahvistunut entisestään ja ratkaisijoita löytyy pitkä liuta.

– Monilla muilla ei ole sellaisia erikoisominaisuuksia hyökkäyspään pelaajille kuin meillä. Mielestäni meillä on tarpeeksi taitavia ja pisteitä ratkovia pelaajia nyt ringissä. Tehokkuus ei tietenkään tuonut viime vuonnakaan mitalia, IFK-luotsi Pekka Lyyski kertoi SuomiFutis-sivustolle.

IFK:lla voi heittää hyökkäyspäähänsä mm. seuraan palanneen Petteri Forsellin, viime kaudella hyvät tehot ennen loukkaantumistaan tehneen Dever Orgillin, tämän tehokkaan korvaajan Luis Solignacin sekä taitavan Diego Assisin.

Puolustukseen on pyritty panostamaan

Nelossijalle joukkueen pudotti tehokkaan hyökkäyksen vastapainona ollut vuotava puolustus. Vain sarjasta pudonnut JJK päästi enemmän omiin. Suuri ongelma oli ykkösvahdin pitkä loukkaantuminen.

Simon Nurme oli poissa paljon viime vuonna. Hän oli kaudella 2012 sarjan paras tai ainakin kolmen parhaan joukossa ollut maalivahti. Otso Virtanen joutui kantamaan liian suuren vastuun nuoreksi maalivahdiksi, Lyyski muisteli.

– Nurme on nyt kunnossa ja pelannut pari kolme peliä tässä. Tämä on yksi asia, mikä on parempaa kuin viime vuonna. Toinen puolustuspään selvä parannus on topparihankinta Bobbie Friberg da Cruz, 32, joka hankittiin Ruotsin Allsvenskanin meriiteillä takalinjojen tukoksi.

Lyyski nimeää pari muuta pelaajaa, joiden avulla hän uskoo ja toivoo oman pään pelin olevan varmempaa tulevalla kaudella.

– Mikä ehkä on näyttänyt parhaalta hankinnalta, on Albin Granlundin hankinta Rovaniemeltä laitapakiksi. Tiedettiin hänet hyväksi, mutta on vielä parempi ja urheilullisempi kuin mitä osasin odottaa.

– Keskikentälle on hankittu ehkä aiempaa tukkivammat kaverit [Duarte Tammilehto ja David Ramadingaye]. Olemme paljon ajatelleet puolustuksen parantamista, mutta eihän lopputulosta voida tietää etukäteen.

Lyyski myöntää vielä, että joukkue – hyökkäysvoimaisuudestaan johtuen – ei lähde peruuttelemaan ja hakemaan vieraissakaan 0-0-tasapelejä.

– Vaikka menee yksi omiin, mutta jos tehdään itse kaksi – tämä riittää!

IFK mukana suuressa haastajajoukossa

HJK on kaikilla mittareilla ennakkosuosikki, mutta sen takana tulee tukku joukkueita, joiden keskinäistä järjestystä ei voi löydä lukkoon. IFK Mariehamn pyrkii olemaan tämän porukan kärkijoukkueita kaudella.

– Sarjassa on yksi iso suosikki ja muut tuleva perässä. Tästä tulee hyvä ja tasainen Veikkausliiga-kesä. Altavastaajaksi itsensä laittaneella TPS:lläkin on hyvä joukkue.

HJK:ta lukuun ottamatta seuroilta löytyy vain reilu joukkueellinen liigatason miehiä. Loukkaantumissumien tullessa näkyy se vääjäämättä suorituksessa. Lyyskin mukaan esim. IFK ei voi juurikaan harjoittaa rotaatiota.

– Se seuraava peli halutaan aina kuitenkin voittaa. Pelaajat haluavat aina pelata ja me valmentajat halutaan laittaa paras miehistö kentälle. Vain se joukkue, joka voittaa tän liigan, voi lepuuttaa pelaajiaan ruuhkassa. Meillä muilla on 13-14 hyvää liigapelaajaa ringeissämme ja taso putoaa sen jälkeen.

IFK Mariehamn aloittaa Veikkausliigansa tulevana sunnuntaina kotipelillä Vaasan Palloseuraa vastaan.

Kai Lintinen
Twitter: @kailintinen