Seinäjoen Jalkapallokerho asetti päävalmentaja Simo Valakarin palkkaamisen yhteydessä tavoitteekseen nousta Veikkausliigaan viimeistään vuonna 2015. Seuran tekemä määrätietoinen rakennustyö palkittiin kuitenkin nousulla jo kaksi vuotta aikaisemmin ja niinpä suomalaisen jalkapalloilun mahti siirtyi tukevasti Pohjanmaalle.

Viiden pisteen erolla Valkeakosken Hakaan ratkennut sarjanousu perustui etenkin seinäjokisten pitävään puolustukseen. 27 ottelussa pallo laitettiin SJK:n verkkoon vain 17 kertaa. Viime kauden joukkueen merkittävin ”menetys” oli kokeneen Chris Cleaverin siirtyminen valmennustehtäviin, mutta tulijoiden lista on sitäkin komeampi.

SJK on hankkinut joukkueeseensa kovia nimiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Etenkin joukkueen espanjalaiskolmikkoon kohdistuvat kovat odotukset. Myös Juho Lähteen, Marco Matronen ja Akseli Pelvaksen liigakokemus osoittautunee kauden aikana kullanarvoiseksi.

Tulokas ei arkaile isossa liigassa

Vaikka Seinäjoella ei ole nähty pääsarjajalkapalloilua 17 vuoteen, ei organisaatio ujostele tavoiteasettelussaan. Seura on julkisesti ilmoittanut tähtäävänsä jo debyyttikaudellaan sijoille 1-5. Silti tavoiteasettelu ei vaikuta lainkaan pohjalaiselta uhoamiselta, vaan ihan kylmänrealistiselta ilmoitukselta.

SJK:n taustalta löytyy monta tunnettua ja hyväksi havaittua jalkapallovaikuttajaa. Toimitusjohtajaksi saapui JJK:n valmentajana häärinyt Kari Martonen ja urheilutoimenjohtajana pelaajahankinnoista vastaa tv:stäkin tuttu Keith Armstrong. Myös JJK-taustainen maalivahtivalmentaja Jori Särkkä on alallaan kovan luokan tekijä.

Varakkaan bisnesmiehen Raimo Sarajärven johdolla pyörivä seura tuntuu miltei hämmästyttävän hyvin hoidetulta. Joukkueen harjoitteluolosuhteet Wallsport-halleineen ovat loistavalla tolalla ja uusi europelikelpoinen stadion valmistuu Jouppilanvuorelle kaudeksi 2015. SJK:n nousukiito on saanut hyväksynnän koko seudulta, sillä myös Seinäjoen kaupunki rahoittaa uutta stadionia.

Pelaajarinki liigan laajin

SJK:lla on tuoreiden sopimusten myötä käytettävissään liigan laajin pelaajarinki. Sopimuspelaajia on peräti 30, mutta valmentaja Simo Valakarin mukaan heitä kaikkia tarvitaan, sillä seura satsaa tosissaan myös A-juniorien SM-sarjaan sekä Kakkosessa pelaavaan reservijoukkueeseensa. Seuran pelaajabudjetti onkin HJK:n jälkeen koko sarjan toiseksi suurin, 650 000 euroa.

Veikkausliiga-valmentajana debytoivan Valakarin suurin haaste on pitää joukkueen nuotti vireessä koko pitkän kauden ajan. Veikkausliigan kausi on kuusi viikkoa Ykköstä pidempi ja Suomen Cupissakin joukkue toivoo etenevänsä pitkälle.

Pitkän kaavan kautta SJK pelasi myös Liigacupissa, jonka voittoa se juhli kotikentällään Seinäjoella. Lentävän lähdön kaudelle antaneiden voitonjuhlien sivustaseuraajaksi jäi verivihollinen VPS.

Kuinka pitää kaikki pelaajat tyytyväisenä?

Hyvin mielenkiintoista on nähdä, kääntyykö joukkueen sisällä vallitseva kova kilpailutilanne eduksi vai haitaksi, sillä kaikille pelimiehille ei missään nimessä voi lohjeta tyydyttävää määrää peliminuutteja. Torjuntavastuuta hamuavat niin Viron maajoukkuevahti Mihkel Aksalu, pitkään Seinäjoella viihtynyt brasilialainen Luis Fernando da Silva sekä huippulupaava Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkuevahti Ville Viljala.

Vieläkin kovempi kamppailu minuuteista nähdään SJK:n hyökkäyspäässä, jossa viime kaudella Ykkösen maalikuninkuuden Hakan paidassa voittanut Jussi Aalto haastaa SJK:n parhaan maalintekijän Toni Lehtisen ja kesken kauden HJK:sta Lakeudelle siirtyneen Akseli Pelvaksen. Lusikkansa soppaan työntää myös Liigacup-voiton maalillaan varmistanut espanjalainen Carlos Lopéz.

Joukkueen pelaajistossa on miehiä seitsemästä eri maasta, joten Valakarin valmennuskielenäkin on englanti. Kielitaitoaan 40-vuotias ex-maajoukkuepelaaja harjoitutti pelattuaan yhdeksän vuoden ajan Skotlannissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Sijoitus asettunee keskikastiin

SJK vaikuttaa erittäin mallikelpoisesti hoidetulta seuralta ja henkilöstöpuoli järkevästi rakennetulta. Ajatus siitä, että SJK on lähivuosina HJK:n merkittävin haastaja, kuulostaa täysin realistiselta.

Joukkue tulee vuorenvarmasti järjestämään perinteikkäämmille Veikkausliiga-seuroille jo tällä kaudella kiusallisia yllätyksiä, mutta aivan kärkikahinoihin ei sen lento vielä tulokaskaudella riitä. SJK ei kuitenkaan häpeile olemassaoloaan lainkaan, vaan yltää jo ensiyrittämällä liigan keskikastiin.

Klikkaa oikealla olevista nuolista eteenpäin valitsemiimme SJK:n kolmeen mielenkiintoiseen seurattavaan pelaajaan.