Maailman paras jalkapalloilija valitaan 12. tammikuuta Zürichissä. FIFA Ballon d’Or menee tällä kertaa joko Manuel Neuerille, Cristiano Ronaldolle tai Lionel Messille.

Valioliigan Aston Villaa ja Blackburnia edustanut Peter Enckelman on tyytyväinen, ettei hänen tarvitse tehdä valintaa maailman parhaasta pelaajasta. Hieman yllättäen maalivahti ei estoitta liputa toisen maalivahdin valinnan puolesta. Suomen entinen A-maajoukkuemaalivahti ottaa Suomifutis.comin haastattelussa myös kantaa Mixu Paatelaisen johtaman nykymiehistön otteisiin.

Vuoden 2014 paras pelaaja on joko Saksan ja Bayern Münchenin maalivahti Manuel Neuer, Portugalin ja Real Madridin Cristiano Ronaldo tai Argentiinan ja FC Barcelonan Lionel Messi. Moni olisi tällä kertaa valmis antamaan palkinnon maalivahti-Neuerille. Mitä mieltä olet kandidaateista?

Olisihan se hienoa, jos Neuer palkinnon saisi. Toisaalta Messi ja Ronaldo ovat jälleen pelanneet mielettömän kauden maalien määrässä mitattuna. Maalit ovat kuitenkin futiksen suola. Ne määrittävät viihteen.

Mikä Neuerista tekee tällä hetkellä niin hyvän maalivahdin? Voiko sanoa hänen muokanneen maalivahtien pelaamista?

Ei nyt suoranaisesti muokanneen. Jalalla pelaaminen on tullut koko ajan tärkeämmäksi. Neuer on ”ominut” sen itselleen ja hän lukee peliä erittäin hyvin.

Jos saisit valita, olisiko Neuer Lev Jashinin jälkeen toinen maalivahti, joka valitaan maailman parhaaksi pelaajaksi?

Se on kyllä vaikea sanoa. Sanotaan näin, että olen tyytyväinen, ettei minun tarvitse sitä päättää. Tällä kaudella on hyvä syy valita maalivahti maailman parhaaksi.

Puhutaan hieman Suomen A-maajoukkueesta. Suomi on kerännyt neljä pistettä neljästä pelistä ja on karsintalohkonsa nelonen. Mitä mieltä olet EM-karsinnoista tähän mennessä?

Tuloksellisesti ei ole tietenkään mennyt hyvin. On paljon kirjoiteltu ja mietitty mitä voisi tehdä toisin. Se on vaikea kysymys. Minusta peli on ollut näyttävääkin, on pidetty palloa ja kontrolloitu pelejä. Paikkoja on ollut mutta niistä ei ole saatu tehtyä maaleja. Aina se ei vaan onnistu.

Niin, maalinteko on ollut vaikeaa.

Meidän hyökkääjämme ovat tällä kaudella tehneet maaleja Euroopassa. Ehkä jonain toisena päivänä olisi voinut onnistua myös maajoukkueessa?

Mixun ja muiden kannattaa muistaa se vanha sääntö: kun kehutaan, siitä kannattaa ottaa vähän pois ja kun kritisoidaan, niin sama homma.