Jalkapallon pelaajayhdistys JPY julkaisi pelaajille tarkoitetun sosiaalisen median ohjeistuksen suomeksi, mikä perustuu kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPron ohjeistukseen.

Ohjeiden perustana on Englannin pelaajayhdistyksen huippututkija John Pricelle annettu toimeksianto. Price on erikoistunut sosiaalisen median ja huippu-urheilun väliseen kenttään.

Viikottain ympäri maailmaa nousee kohuja pelaajien some-päivityksistä, joten ohjeistukselle on ollut suuri tarve.

Tässä kuusi ohjetta pelaajille somen käytöstä:

1. Ajattele aina, ennen kuin twiittaat
Sosiaalisen mediaan pystyy tekemään päivityksen matkapuhelimella nopeasti, ja melkein missä vaan, mutta siinä piilee myös se vaara. Eli, käy aina päivityksesi sisältö ajatuksella läpi, ennen kuin julkaiset sen. Oma arvostelukyky saattaa olla joissain tilanteissa tavallista alemmalla tasolla ja silloin on suurin vaara, että julkaisee jonkun harkitsemattoman päivityksen.

2. Älä ota muiden päivityksiä liian henkilökohtaisesti
Haastattelin viimeiseen kirjaani trollaajia sekä heidän uhrejaan, eli urheiluihmisiä, jotka ovat joutuneet virtuaalihyökkäysten kohteiksi. Eräs asia nousi sieltä pintaan. Nämä provosoivasti käyttäytyvät trollaajat tuntevat itsensä vahvoiksi, kun he ovat oman näppäimistönsä takana. Heidän provokaationsa saavat usein aikaan kiihkeitä keskusteluja ja väittelyitä. Kannattaa muistaa, että näissä tapauksissa nämä trollaajat ovat keskiössä, eivätkä pelaajat.

3. Älä koskaan provosoidu trollaajien edessä
Trollaajan tavoitteena on ruokkia keskusteluja ja provosoida kohdetta. He odottavat tietysti myös kohteensa vastareaktiota. Jos koet, että lähetetty viesti on poikkeuksellisen loukkaava, tee ilmoitus asiasta. Esimerkiksi twitterissä on omat ”ilmianna/raportoi” -painikkeet. Jos viesti on rasistinen, seksistinen tai homofobinen, lataa päälle ”kick it out” -applikaatio ja ilmianto lähtee eteenpäin nimettömänä.

4. Twiittaa aina vastuullisesti
Kunnioita kaikkia kannattajia, vaikka he eivät aina kunnioittaisi sinua. Pelaajia saatetaan häiritä kaikenlaisin eri tavoin, kuten lähettämällä mauttomia valokuvia verkkoon. Muista, että pelaajasopimukseesi kuuluu asiallinen käytös sekä se, että pelaajan tulee kunnioittaa aina edustamaansa seuraa. Lisää tietoa täältä: thepfa.com/thepfa/socialmedia.

5. Kunnioita aina lakeja
Älä kirjoita julkisesti mitään sellaista, jossa on olemassa riski, että rikkoo lakeja. Kaikilla ihmisillä on oma identiteettisuoja, ja se pätee aivan samalla tavalla sosiaaliseen mediaan kuin julkisiin tiedotusvälineisiinkin. Muista myös se, että muiden asiattomien päivitysten jakaminen voi johtaa myös syytteeseen.

6. Ole sosiaalinen ja kiinnostava
Älä ole kuitenkaan tylsä, vaan ole ihan vapaasti oma persoonasi. Kerro omat mielipiteesi rohkeasti ja pidä myös yhteyttä kannattajiin. Niistä arvokkaista kontakteista saattaa olla hyötyä jopa peliuran jälkeen. Huippujalkapalloilija on tänä päivänä myös oma brändi.