FIFA:n suursponsoreilta vaaditaan toimia Qatarin MM-kisoja rakentavien työläisten kuolemien ehkäisemiseksi

© Kuva: Getty Images
HIFK ja IFK Mariehamn lauantaina tulessa! Lue ennakko & käytä edut hyväksesi!

Kansainvälinen ammattiyhdistysliike ITUC vaatii FIFA:n kahdeksalta suursponsorilta toimia, jotta Qatarin vuoden 2022 MM-kisojen infrastruktuuria rakentaneiden työläisten olot saataisiin vihdoin kuntoon.

Qatarissa on käynnissä valtavat rakennusurakat kisoja varten, joihin on hankittu halpaa työvoimaa mm. Nepalista, Sri Lankasta ja Bangladeshista. Työläisiä on kuollut tai vammautunut todella paljon surkeissa työ- ja asumisolosuhteissa.

Työläisten kohtelua on pidetty modernina orjuutena. Tiedossa on esimerkiksi tapauksia, joissa työntekijöiden passit on otettu heiltä pois. Täten heillä ei ole omaehtoista mahdollisuutta lähteä Qatarista ennen tietyn sopimusajan päättymistä.

ITUC on lähettänyt kirjeen FIFA:n kahdeksalle suursponsorille ja vaatii heiltä asemansa käyttöä painostaakseen jalkapallon kattojärjestöä toimenpiteisiin Qatarin suhteen. Nämä kahdeksan sponsoria ovat Adidas, Gazprom, Huyndai, Kia, McDonald’s, Budweiser, Coca-cola ja VISA.

Olosuhteiden parannukset vain kulissia?

Qatarin viranomaisten mukaan he ovat tehneet parannuksia olosuhteisiin. Tilanne nousi jälleen tuoreeltaan pinnalle kun BBC:n toimittaja kuvausryhmineen pidätettiin hänen tutkiessaan työläisten asemaa paikan päällä.

BBC:n materiaalista käy ilmi, että kansainvälisille vieraille on järjestetty PR-kohteita, missä työntekijöiden olosuhteet olivat kunnossa. Kuvausryhmä löysi kuitenkin yhä heikompien olosuhteiden majoituskohteita, jonne päästyään heidät pidätettiin ilman selityksiä.

Play Fair Qatar -järjestön johtajan Stephen Russellin mukaan ”nykyisellä tahdilla” jokaista Qatarin MM-ottelua kohden saadaan 62 ruumista. Otteluita pelataan kaikkiaan 64 kappaletta eli tämän pitäessä paikkansa puhuttaisiin lähes 4000 kuolintapauksesta.

The Guardianin viime vuoden joulukuussa julkaistun jutun mukaan Qatarissa on kuoli yhä yksi työmies kahta päivää kohti vuonna 2014 vaikka parannuksia oli luvattu tapahtuvan. Qatarin valtionjohto oli myöntänyt aiemmin viime vuonna kuolemantapauksia olleen liki 1000 jo vuosien 2012 ja 2013 aikana.

Laajemmin aiheesta BBC:n kotisivuilta.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

HIFK ja IFK Mariehamn lauantaina tulessa! Lue ennakko & käytä edut hyväksesi!