Päävalmentaja Mixu Paatelainen päätti antaa 29-vuotiaalle puolustajalle Boris Rotenbergille mahdollisuuden Huuhkajissa viikon mittaisen onnistuneen leirityksen jälkeen.

Rotenberg saattaa olla suurelle yleisölle tuntematon jalkapalloilija, mutta hänen sukunsa on tunnettu sekä Venäjällä että Suomessa.

Hänen isänsä Boris Rotenberg Sr. on tunnettu liikemies, joka kuuluu Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin ja hänen veljensä Roman on tullut tunnetuksi jääkiekkoseura Jokereiden uutena keulahahmona muun muassa.

Puolustajalla on sekä Venäjän että Suomen kansalaisuus, mutta maajoukkue-edustuksia miehelle on kertynyt vain Suomen poikamaajoukkueissa yli kymmenen vuotta sitten. Tuolloin hän taisteli pelipaikasta Vintiöiksi kutsuttuun MM-ryhmään vuonna 2003.

Venäjän pääsarjaseura Dynamo Moskovassa vietetty onnistunut kausi kuitenkin mahdollistaa miehen unelman, eli A-maaottelun Suomen paidassa todennäköisen toteutumisen tiistaisessa Viro-ottelussa.

– Unelma varmaan täyttyy sitten kun pääsen kentälle. Olen kiitollinen päävalmentajalle, että hän kutsui minut tänne. Teen kaikkeni, jotta pystyn todistamaan olevani luottamuksen arvoinen. Toivottavasti saan mahdollisuuden näyttää, kuka minä olen., Rotenberg sanoo.

Usko välillä koetuksella

Oikeajalkainen puolustaja kertoo uskon maaotteluiden suhteen olleen koetuksella vuosien varrella.

– Jossain vaiheessa usko oli koetuksella, sillä olen kuitenkin jo 29-vuotias. Olen tehnyt tosi paljon töitä tämän eteen, koska en ole koskaan ollut mikään tähtipelaaja. Olen pakki, joka osaa hommansa, mutten mikään Dani Alves. On hienoa nähdä, että on tehnyt jotain oikein.

Rotenberg-sukunimestä on välillä ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Venäjällä hänen on joskus jopa arvioitu saavan peliaikaa vain isänsä maineen ansiosta.

– Minulla on sukunimi mitä on, ja ihmisten on vähän vaikea välillä uskoa siihen minun omaan juttuuni. Siksi olen iloinen, että täällä Suomessa ihmisiä katsotaan tasavertaisesti. Täällä saa mahdollisuuden, jos tekee duuninsa hyvin, mutta Venäjällä se on vähän vaikeampaa.

– En ole koskaan välittänyt siitä, vaan olen koko ajan uskonut itseeni ja minulla on lisäksi hyvä tukiverkko himassa, joka on auttanut minua toteuttamaan unelmaani, Rotenberg kertoo.

Nyt miehellä on kuitenkin katse tiukasti eteenpäin onnistuneen kauden jälkeen.

– Sain pelata 13 peliä yhteensä ja kaiken kaikkiaan kausi oli ihan käypä, mutta pystyn vielä parempaankin. Odotan seuraavaa kautta innolla ja minun pitää silloin saada syöttöjä ja maaleja aikaiseksi, vaikka puolustaja olenkin.

– Ennen pelasin alasarjoissakin, mutta kun sain tarjouksen Dynamolta, ymmärsin että nyt on iso juttu kyseessä. Tiesin riskin olevan iso kilpailun takia, mutta kun kutsu tulee tuollaiseen seuraan, siihen on pakko tarttua. Olin paljon vuokralla viimeisen neljän kauden aikana. Nyt sain vihdoin mahdollisuuden ja mielestäni näytin hyväntasoista peliä. Jos olisin pelannut huonosti, en varmasti olisi ollut kokoonpanossa, puolustaja iloitsee.

Jesse Happonen, Turku