Thomas Lam teki debyyttinsä Huuhkajien kokoonpanossa muutaman päivän takaisessa Viro-tappiossa. Hollannissa kasvanut pelaaja oli yksi Suomen harvoja valopilkkuja tuossa ottelussa, eikä ole mahdotonta, että hän aloittaisi myös elintärkeässä Unkari-ottelussakaan.

SuomiFutis-sivusto tapasi Huuhkajien toiseksi alemmassa linjassa urakoineen Lamin A-maajoukkueen mediatapahtumassa Helsingissä.

Miltä ensimmäinen A-maaottelu tuntuu nyt muutaman päivän pureskelun jälkeen?

Olin tyytyväinen omaan peliini, mutta pystyn pelaamaan paremmin. Paljon on vielä kehittymistä, mutta se meni suhteellisen hyvin.

Jännittikö?

Itse asiassa ei niin paljon kuin ajattelin. Se oli kuitenkin vielä harjoitusmatsi, mutta oli kiva päästä pelaamaan. Siitä tuli hyvä tunne.

Oli kiva pelata Romanin (Eremenko) kanssa. Hän on loistava pelaaja. Jos pelaa pallon hänelle jalkaan, hän ei häviä sitä, vaan sen voi saada takaisin milloin vain. Siihen pitää olla aina valmis. Jos menee syvälle, tai jos pelataan seinää, tietää, että Roman voi antaa pallon.

”Alussa oli etsimistä”

Eredivisien PEC Zwollessa pelaava Lam ei vierastanut paikkaansa laidalla, sillä siellä hän on tottunut tulppaanimaassakin pelaamaan. Uusi ryhmitys sen sijaan on saanut aikaan sen, että opettelua on ollut edessä.

Miltä pelipaikkasi tuntui?

Olen pelannut paljon keskikentällä omassa seurassani, muistaakseni kahdeksan matsia. Tiesin, mitä voin tehdä. Se oli minulle tuttu paikka, eikä minulla ollut siinä vaikeuksia.

Oliko maajoukkueen pelityyliin ja –tapaan helppoa vai vaikeaa tulla sisään?

Alussa oli etsimistä. Missä olla, ja mihin liikkua, kun meillä on pallo? Samoin puolustussuuntaan, mihin prässäät. Se on vähän erilaista, missä olen pelannut Hollannissa. Systeemi on ok, vaikka täällä pitää juosta enemmän alaspäin.

Pelaamme Hollannissa 4-3-3:lla, ja keskikenttäpelaajat pysyvät keskemmällä. Nyt piti prässätä pakkia. Systeemi on erilainen, mutta kaikki meni hyvin. En väsynyt, vaan kestin, vaikka en ollut pelannut kolmeen viikkoon.

Mitä vahvuuksia tuot Suomen joukkueeseen?

Syötän palloa hyvin ja tekniikkani riittää. Pelaaminen boksin alapuolella on hyvää, liikutan palloa hyvin ja voin syöttää palloa läpi hyökkääjille.

Koutsi päättää, mutta olen valmis pelaamaan, jos minut laitetaan avaukseen. Toivottavasti olen avauksessa.

Ovatko nämä asioita, joita voit sanoa tuovasi nimenomaan Hollannista ja hollantilaisesta jalkapallosta?

Kyllä. Akatemiassa tehdään paljon asioita pallon kanssa. Siellä halutaan, että syötetään kovaa. Teknisissä asioissa Hollannissa ollaan kovia, varsinkin junnujen kanssa. Paljon syöttötreenejä ja pikkupelejä on paljon.

”Paineen alla pelaa paremmin”

Suomi on neljän pisteen päässä karsintalohkon kolmannesta sijasta ja juuri sitä sijaa pitää Unkari. Tappiolla ero jatkokarsintaan oikeuttavaan sijaan kasvaisi jo seitsemään pisteeseen ja sitä ei neljässä jäljellä olevassa ottelussa oteta kiinni.

Tuleeko siitä paineita, että Unkari on pakko voittaa?

Tämä matsi on pakko voittaa, mutta ehkä se on hyväkin asia. Kaikki ovat hyvin keskittyneitä, kun on paineita. Tämä riippuu pelaajasta. Minulla ei ole sellainen fiilis, että nyt pakko voittaa ja stressaisin. Minusta on kivaa, kun on paineita. Silloin pelaa paremmin.

Olemme katsoneet klippejä Unkarin matseista. Tiedämme, mitä he tulevat tekemään. Huomenna viimeistellään loput ja sitten ollaan valmiita lauantaihin. Olen melkein varma, että voitamme sen pelin. meillä on hyvä vire ja kaikki ovat nälkäisiä ja valmiita voittamaan.

Tuollaisia maaleja ei saa tulla. Heillä oli kaksi paikkaa ja tekivät kaksi maalia. Viime peleissä vastustajan maalit ovat olleet liian helppoja. Hyökkäyssuunnassa meidän pitää ratkaista. Viime matsissa emme onnistuneet, mutta Unkaria vastaan paikat menevät maaliin.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen