Monissa maissa – Suomi mukaan lukien – tuskaillaan maajoukkueen kärsiessä niukkoja tappiota, mutta asiat saavat hiukan toisen mittasuhteen kun katsoo Mikronesian tuloksia taannoisissa Tyynenmeren kisoissa.

Mikronesia esiintyi kentällä kolmesti – siis 270 minuuttia – ja pallo poimittiin joukkueen verkosta huimat 114 kertaa. Tahiti latoi taululle lukemat 30-0, Fidzi 38-0 ja Vanuatu peräti 46-0.

Joukkue vaihtoi maalivahtia kesken turnauksen – mikä sinänsä ei ole ihme – ja keskikenttäpelaaja Dominic Hadad joutui epäkiitolliseen tehtävään. Kumma kyllä maalivahdiksi on nyt suorastaan jonoa.

– Se on aika hassua, muutamakin kenttäpelaaja on sanonut haluavansa maalivahdiksi. Se johtuu siitä, että kun maalivahtimme torjuu, he saavat huikeat kannustukset, eikä vain katsomosta, vaan myös omilta pelaajilta, Mikronesian valmentaja Stan Foster kertoi BBC:lle.

Noin 100 000 asukkaan saarivaltio ei ole edes FIFA:n jäsen ja Fosterin mukaan Mikronesian eristäytyneisyys näkyi myös käytännössä.

– Monilla pelaajista ei ole aavistustakaan elämästä kotisaaren ulkopuolella. Minun pitää opastaa osaa hissien ja liukuportaiden käytössä, kertoi Foster, joka itse on australialainen.

– Tämä turnaus oli heille mahtava kokemus, jota he eivät koskaan olisi saaneet ilman jalkapalloa.