Portugalin ja Ruotsin välinen alle 21-vuotiaiden EM-finaali on päättynyt. Ottelu päättyi rangaistuspotkukilpailun jälkeen Ruotsin voittoon. Jatkoajan jälkeen tilanne oli maaliton. Tämä on Ruotsin historian ensimmäinen EM-kulta tässä ikäluokassa.

Ottelu alkoi Portugalin toiveiden mukaisesti. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana joukkueella oli kaksi huippupaikkaa. Ensin Ricardo Pereira laukoi kuudentoista rajan nurkilta hieman ohi Ruotsin maalin. Hetken päästä Sergio Oliveiran vapaapotku osui ylärimaan.

Ottelun alun jälkeen Portugalin paikat vähenivät. Ruotsi keskittyi vastahyökkäyksiin ja puolusti kurinalaisesti koko ensimmäisen puoliajan saamatta kuitenkaan kunnon maalipaikkoja. Puoliajalle mentäessä iso kysymys oli se, jaksaisiko Ruotsi juosta Portugalin perässä toisenkin puoliajan.

Peli kääntyy vähitellen Ruotsille

Toisen puoliajan alussa Ruotsilla oli sen illan ensimmäinen huippupaikka, kun Isaac Thelin tiputti päällään pallon John Guidettille, jonka tyylikäs laukaus rangaistusalueen sisältä painui vain hieman yli maalin.

Pallo pysyi aluksi toisellakin puoliajalla Portugalilla. Vaihdosta tulleen Iuri Medeirosin mainio haasto päättyi 63. minuutilla laukaukseen, joka oli lähellä mennä taka-alakulmaan.

Portugali ei kuitenkaan päässyt enää huippupaikoille. Lusitaanien pelaamisesta paistoi tietty kiire. Päävalmentaja Rui Jorgekin käytti kolmannen vaihdon jo 70. minuutilla.

Ruotsi jatkoi tiivistä oman alueen keskustan puolustamista uskoen omaan pelisuunnitelmaansa. Yllättäen Portugali alkoi vaikuttaa väsyneeltä ja Ruotsi sai pidettyä enemmän palloa.

79. minuutilla Guidetti oli toisessa huippupaikassaan, mutta ruotsalaisen laukaus osui Portugalin puolustajan jalkaan. Vain viitisen minuuttia edellisestä tilanteesta Guidetti oli nokikkain Portugalin maalivahti José Sán kanssa. Ruotsalaiskärjen viimeistely päätyi kuitenkin huipputorjunnan tehneen Sán jalkoihin.

Hyvistä paikoista huolimatta ottelu oli varsinaisen peliajan jälkeen maalittomassa tasatilanteessa.

Jatkoaika ruotsalaisten hallussa

Ruotsin hyvä ote jatkui jatkoajalla. Parhaat paikat olivat jatkoajan ensimmäisellä puoliskolla. Noin neljän minuutin jälkeen Abdul Khalilin laukaus vasemmasta laidasta oli lähellä upota takakulmaan. Khalililla oli toinenkin hyvä paikka jatkoajan ensimmäisellä 15-minuuttisella.

Kumpikaan joukkue ei onnistunut jatkoajalla tekemään maalia, joten ottelu eteni rangaistuspotkukilpailuun.

Rangaistuspotkukilpailun voitti Ruotsi 4-3. Ruotsalaisista epäonnistui Khalili. Portugalin joukkueesta epäonnistuivat Ricardo Esgaio ja viidentenä laukonut superlupaus William Carvalho, jonka heikko suoritus varmisti Ruotsille EM-kullan. Ruotsin maalivahti Patrik Carlgren nousi kahdella rankkaritorjunnallaan illan sankariksi.