Tero Mäntylän ura on saanut nostetta tällä kaudella.

Joulukuussa kolmivuotisen sopimuksen Norjan pääsarjaseuran Aalesundin kanssa solminut keskuspuolustaja Tero Mäntylä on vakiinnuttanut paikkansa joukkueen avauskokoonpanossa.

Mäntylä, 24, on pelannut Aalesundin 16 sarjapelistä kolmessatoista. Avauskokoonpanossa hänet on nähty 11 kertaa.

Viime marras-joulukuun vaihteessa Mäntyä purki sopimuksensa bulgarialaisjätti Ludogoretsin kanssa. Päällimmäinen syy maisemanvaihtoon oli, ettei suomalainen saanut peliaikaa Mestarien liigassakin viime kaudella pelanneen seuran paidassa.

Nyt vaihtopenkillä vietetyt ikävät ajat näyttävät olevan ohi. Mäntylä kuuluu Aalesundin luottopelaajiin yhdessä maanmiehensä, joukkueen kapteenin Sakari Mattilan, kanssa.

– Tietenkin olen erittäin tyytyväinen, että olen saanut niin paljon vastuuta. Tuntuu, että olen päässyt pelaamaan tosi hyvin ja on ollut virtaa sen vaikean Bulgarian jakson jälkeen. Oma peli menee koko ajan parempaan ja parempaan suuntaan, kun saa peliaikaa. Siinä sitten omakin taso nousee, kun saa itseluottamusta, Mäntylä sanoo.

Mäntylä syötti viime sarjaottelussa Aalesundin ainoan osuman, kun joukkue hävisi Vikingille vieraskentällä lukemin 1-4 heinäkuun 11. päivä.

– Meillä oli kulmapotku. Siinä tuli keskitys boksiin ja pallo jäi pyörimään pilkulle. Sain hypättyä ja yritin potkaista pallon ilmasta maalille, mutta se tippuikin sopivasti meidän hyökkääjän jalkaan. Ei se ollut minulta mikään hirveä pommi, kun hän sai sen suoraan haltuun, Mäntylä kertoo nauraen.

Syöttöpiste ei juuri mieltä lämmittänyt, vaikka tehopisteet ovat normaalisti mukava lisä puolustajalle.

– Siitä hän pisti pallon maaliin aika läheltä. Hän otti vain kosketuksen ja laittoi pallon pussiin. Se ei tosiaan paljoa lohduttanut, Mäntylä harmittelee.

Aalesund haluaa viiden sakkiin

Aalesundin pelit eivät ole sujuneet kaksisesti tällä kaudella. Joukkue on 16 joukkueen sarjassa kymmenentenä. Se on voittanut 16 pelistään vain viisi, pelannut neljä tasan ja hävinnyt loput.

Mäntylä uskoo joukkueensa pystyvän parempaan. Hän pitää mahdollisena, että Aalesund yltää tavoitteeseensa kauden päätteeksi: sijoittumaan viiden parhaan joukkoon.

– Olemme pelanneet aika ailahtelevasti. Pystymme parantamaan ja niin pystyn minäkin. Olen kuitenkin todella onnellinen siitä, miten siellä on mennyt tähän mennessä. Viiden joukkoon on kaikki mahdollisuudet, Mäntylä painottaa.

Vain kolme joukkuetta on tehnyt vähemmän maaleja Tippeliigassa kuin Aalesund. Joukkue ei koreile myöskään päästettyjen maalien tilastossa, sillä omiin on mennyt peräti 36 rysää – toiseksi eniten koko liigassa.

– Kokonaisvaltaiseesti ei voi pelkästään sanoa, ettemme olisi tehneet maaleja. Olemme päästäneet liikaa niitä. Meillä saattaa heittää taso pelin sisällä ihan liikaa. Se voi olla viisi minuuttia, jonka aikana vastustaja tekee maalin. Ei ole välttämättä mitään hätää, mutta ihan tyhjästä tilanne saattaa olla 1-0 vastustajalle, Mäntylä kertoo.

– Meidän täytyy pystyä puolustamaan paremmin joukkueena ja onnistua paremmin hyökkäyspäässä. Emme ole saaneet sellaisista peleistä pisteitä, mitkä meidän olisi pitänyt voittaa.

Aalesundin harjoitukset jatkuvat ensi tiistaina lyhyen harjoitustauon jälkeen. Joukkue pelaa seuraavan sarjapelinsä kaksi pykälää alempana sarjataulukossa majailevaa Bodö/Glimtiä vastaan ensi viikon sunnuntaina, 26. heinäkuuta.

Christos Zavros