Valioliigan vuodenvaihteen otteluruuhka alkaa perinteisellä tapaninpäivän kierroksella. Boxing Day on ehkäpä kauden suurin yksittäinen pelipäivä, seurojen omien paikalliskamppailuiden ohella.

– Se on mieletön juttu Englannissa! Iso päivä, jota nimenomaan perheet odottavat. Boxing Day on hetki, jolloin lapset otetaan mukaan peleihin, ja kaikki tulevat stadionille juhlafiiliksissä polttamaan energiaa syötyään pari päivää, hehkuttaa Brittein saarilla Leedsissä kauden 2011-12 pelannut Mika Väyrynen.

Myös ”Väykkä” koki vuodenvaihteen kiireen ja lyhyen joulusta toipumisen.

– Koutsi sanoi, että älkää syökö aivan hirveästi, ja että pastaakin voisi syödä. Moni olisi toivonut, että olisi voinut viettää joulun omissa kotimaissaan tai perheidensä kanssa, mutta tuo on Englannissa perinne, hän muistelee.

Joukkueiden laatu ja laajuus joutuvat luonnollisesti koville.

– Pelejä on jonkin verran, mutta yleensä ratkaisut tapahtuvat vielä hieman myöhemmin. Tietysti jos Chelsea jatkaa voittamista ja kilpailijat eivät napsi pisteitä, niin ero alkaa olla jo aika iso. Häntäpäässä varmasti esimerkiksi Crystal Palace ja Leicester haluavat ottaa eroa viivaan, Väyrynen arvioi.

Mika Väyrynen on tapaninpäivänä Viasatin Valioliigastudiossa kommentoimassa Boxing Dayn kierrosta yhdessä Pasi Rautiaisen kanssa. Lähetys Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplay-palvelussa alkaa tapaninpäivänä kello 14.

Studiolähetyksen ottelut ovat Watford-Crystal Palace ja Chelsea-Bournemouth.