Mika Lehkosuolla on ollut suuremmatkin paineet kuin nyt: ”Se oli voitto tai konkurssi”

© Kuva: Juha Tamminen

HJK teki viime kaudella taloudellisesti voittoa lähes puoli miljoonaa euroa, mutta tulokselliset tavoitteet ovat jääneet toteutumatta. Päävalmentaja Mika Lehkosuon niskassa on jälleen hurjat paineet, mutta mies on keitetty kovissa liemissä.

Kolmen viime kauden aikana HJK on voittanut kertaalleen mestaruuden, pelannut Eurooppa-liigan lohkovaiheessa ja tehnyt taloudellisesti peräti 1,5 miljoonaa euroa voittoa. Mutta se edellinen mestaruus on vuodelta 2014, eikä se riitä millään mittarilla.

Päävalmentaja Lehkosuo on yksi Veikkausliigan avaustilaisuuden suosituimmista henkilöistä. Jokainen toimittaja haluaa kuulla Lehkosuon mietteet kauden alla. Suuri ja mahtava HJK on tilanteessa, jossa sille kelpaa yksinkertaisesti vain ja ainoastaan Veikkausliigan mestaruus. Samassa tilanteessa on myös Lehkosuo.

Silti tilanne voisi olla huomattavasti surkeampi. Taloudellinen puoli on parhaassa mahdollisessa kunnossa ja ainakaan siltä puolelta ei Lehkosuo koe painetta. Ja Lehkosuo, jos joku tietää, miltä tuntuu valmentaa, kun pelissä on taloudellisesti liian suuret panokset.

– Valmensin Hongassa, jossa seuran loppuvuosina (vuonna 2012) pelasimme Suomen Cupin finaalissa KuPS:a vastaan. Tilanne oli ennen finaalia se, että seura menee käytännössä konkurssiin, jos emme voittaisi sitä peliä. Siinä alkoi jo olemaan yritystä voittaa, Lehkosuo kertoo hymyillen SuomiFutis-sivustolle.

– Voitimme sen pelin. Mutta aistin ennen peliä pelaajissa erittäin suurta jännitystä siitä, että kyseessä oli ihan oikeasti elämän ja kuoleman peli ainakin seuran osalta.

Taloudellinen paine on niskasta pois, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että suuri ja mahtava HJK on laahannut tuloksellisesti viime vuosina. Notkahdus on tapahtunut kahtena peräkkäisenä vuotena Euro-pelejen kynnyksellä. Miksi?

– Meillä oli liikaa vaihtuvuutta Euro-cupien kynnyksellä, mikä edesauttoi sitä, että meidän sitoutuminen ei ollut maksimaalisella tasolla. Joku oli lähdössä ja joitain pelaajia oli tulossa sisään. Sitä on nyt yritetty välttää jo pelaajasopimuksia tehdessä. Meillä ei ole tällä hetkellä yhtäkään pelaajaa, jonka sopimus loppuisi ensi elokuussa, Lehkosuo kertoo.

Lehkosuon analyysin pohjalta HJK on tehnyt uusien pelaajien kanssa pidempiä sopimuksia. Sitoutuminen on pidempien sopimusten myötä parantunut.

– Se luo mahdollisuuksia rakentaa parempaa yhtenäisyyttä. Ja siihen olemme valmennuksen kanssa tänä talvena pyrkineet vaikuttamaan, että olisimme yhtenäisempiä kuin ennen.

HJK:n tekeminen kentällä ja kabineteissa on tällä hetkellä sen verran vakuuttavaa, että vain totaalinen epäonnistuminen voi viedä HJK:lta mestaruuden.

Lue lisää Veikkausliigan ennakkopakettiin lukeutuvia juttuja tästä linkistä.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Jamaika – Meksiko | Jamaika venyy! ⭐️⭐️½