HJK:n virallinen kannattajayhdistys Klubipääty otti Facebook-sivullaan kantaa lauantain tapahtumiin.

Poliisi pysäytti Vaasaan matkanneen kannattajien bussin lauantaina ja lopulta yli tunnin jälkeen bussi joutui kääntymään takaisin Helsinkiin päin. Kannattajat olivat matkalla VPS:n ja HJK:n väliseen Veikkausliigan otteluun, lue poliisin antama syy käännytykseen täältä.

Myös toinen kannattajabussi päätti lähteä kohti Helsinkiä, sillä ottelusta ei olisi ehtinyt nähdä enää paljoa. Matkan varrella toinen busseista pysähtyi Hämeenlinnassa, jossa tapahtui välikohtaus, josta yksi henkilö oli aiheuttanut erään ravitsemusliikkeen henkilökuntaan kuuluvalle henkilölle vamman, joka vaati lääkärissä käyntiä.

Klubipääty tuomitsee kirjoituksessaan Hämeenlinnan tapahtumat, mutta korostaa, että kyseessä oli yksittäinen henkilö, ja ettei hän ole enää tervetullut Klubipäädyn järjestämille reissuille. Lisäksi kannattajayhdistys on tehnyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle poliisin lauantaisesta toiminnasta.

Voit lukea Klubipäädyn kannanoton kokonaisuudessan alta:

Klubipääty on päättänyt astua julkisuuteen eilisten tapahtumien seurauksena.

Klubipäädyltä lähti kaksi bussia kohti Vaasaa Helsingistä klo 10.00. Reissu sujui normaalisti Ilmajoelle asti, jossa vastassa oli Vaasan poliisin tiesulku komisario Vesa Toivasen määräyksestä. Tässä vaiheessa Vaasaan oli matkaa noin 50 kilometriä ja aikaa ottelun alkuun alle tunti.

Noin tunnin odottelun jälkeen kaikille busseissa matkustaneille suoritettiin tarkastus, henkilötiedot kirjattiin ylös ja bussit, sekä matkatavarat käytiin läpi. Ketään ei tarkastuksen yhteydessä otettu kiinni, eikä yhtäkään takavarikoitavaa esinettä löydetty.

Tutkinnan jälkeen komisario Vesa Toivasen päätöksellä matka Vaasaan katkesi kuitenkin toisen bussin osalta kokonaan ja toinen bussi kääntyi myös takaisin, koska ottelusta ei olisi poliisin viivyttelyn takia ehtinyt nähdä kuin muutaman minuutin. Perusteena käännytykseen oli pari toisessa bussissa matkustanutta Maarianhaminan tappelusta epäiltyä henkilöä.

Klubipääty on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun poliisin eilisistä toimista.

Kantelussa pyydetään ottamaan kantaa onko poliisi toiminut lain edellyttämällä tavalla jakaessaan kollektiivisia rangaistuksia kymmenille henkilöille parin henkilön aiempien tekojen seurauksena, onko perustuslakiin kirjattua liikkumisen vapautta rajoitettu perusteettomasti, onko poliisi syyllistynyt laittomaan henkilötietojen keräämiseen, koska ylivoimaisen enemmistön kohdalla minkäänlaista rikosta ei ollut syytä epäillä, sekä onko tapahtunut poliisilakiin kirjatun lievimmän rangaistuksen periaatteen rikkominen.

Lievin rangaistus ei ole ajeluttaa kahta bussilastillista ihmisiä Helsingistä 350km päähän, seisottaa busseja toista tuntia turhaan ja tämän jälkeen lähettää kannattajat takaisin Helsinkiin. Vaihtoehtoisia menettelytapoja olisi ollut useita. Poliisi olisi voinut esimerkiksi tiedottaa etukäteen, että henkilöt X ja Y eivät ole tervetulleita Vaasaan ja heidän pääsynsä otteluun tullaan estämään, ilmoittaa jo bussin lähtöpaikalla mitä on luvassa 350km päässä, saattaa kannattajat poliisiauton perässä Elisa Stadionille ja matsin jälkeen pois tai vaikkapa ottaa nämä pari ilmeisen mustalla listalla ollutta henkilöä ottelun ajaksi talteen. Nyt päädyttiin rankaisemaan kahta bussilastillista ihmisiä täysin kohtuuttomasti. Etenkin kun Klubipäädyllä ei ole koskaan ollut ongelmia VPS – HJK ottelutapahtumissa.

Klubipääty ei myöskään hyväksy busseillaan matkaavilta minkäänlaista väkivaltaa ja tuomitsee Hämeenlinnan tapahtumat jyrkästi. Kahakkaan osallistunut henkilö ei ole vastaisuudessa tervetullut Klubipäädyn vierasreissuille.

Mediassa olleita väitteitä kahden bussilastin voimin suoritetusta paikkojen tuhoamisesta joudumme niin ikään hieman oikomaan. Hämeenlinnaan ei pysähtynyt kuin yksi bussi mediassa esillä olleen kahden bussin sijaan. Toinen bussi oli tässä vaiheessa jo lähes Helsingissä. Klubipäädyn tietojen mukaan ”joukkotappeluun” ei myöskään osallistunut bussilastillista väkeä, vaan yksittäinen henkilö. Hämeenlinnan tapahtumien tarkkaa kulkua selvittää poliisi ja tapahtumien selvittyä Klubipääty tekee omat päätöksensä tarvittavista toimenpiteistä.

Klubipääty on järjestänyt satoja vierasreissuja vuosien varrella ja tämänkaltainen kohtelu virkavallan toimesta oli täysin kohtuutonta ja ennenkuulumatonta bussissa matkanneita kannattajia kohtaan. Klubipääty haluaa pyytää turhaan matkustaneilta kannattajilta omalta osaltaan anteeksi ja uskoo, sekä toivoo loppukauden reissujen sujuvan paremmassa yhteistyössä kaikkien tahojen kesken.

Kiitokset myös muiden seurojen kannattajaryhmille tuesta tämän asian suhteen.

Lähde: Klubipäädyn Facebook-sivu