Talvikaudella 2015 turkulaisten kahvipöytien jalkapallokeskustelussa yksi nimi nousi ylitse muiden. Pelaaja, jota omat fanit rakastaisivat, ja joka tulisi herättämään jopa vihaa vastustajien kannattajissa. Tuon 20-vuotiaan hyökkääjän nimi oli silloin monen huulilla, mutta kukaan ei osannut vielä odottaa tulevaa.

Kausi oli alkamassa. Suomen Cupin ottelussa FC Inter ja TPS kohtasivat Yläkentällä Turun derbyssä. Tunnelma talvikauden cup-ottelussa oli korvia huumaava. Hiukset nutturalla pelannut hyökkääjä iski kaksi maalia, tuuletti TPS-fanien edessä ja lensi suihkuun tuossa kyseissä ottelussa. Kahvipöytien keskustelut seuraavana päivänä räjähtivät uusii sfääreihin. Kerrankin oli löytynyt suomalainen hyökkääjä, joka herättää pelejä eloon.

Tähti oli syntynyt. ”Suomen Zlatan” oli syntynyt.

Vahid Hambo nousi raketin lailla suuren yleisön tietoisuuteen, kun Veikkausliigan kausi 2015 lähti käyntiin. Likuhihnalta maaleja iskenyt hyökkääjä varasti yhtäkkiä kaikki otsikot. Kuuteen liigapeliin syntyi neljä maalia. Kahvipöydissä Hambo nostettiin jo maajoukkueen uudeksi maalitykiksi. Haastattelin Hamboa ennen kauden alkua ja mies piti tulevaa kautta uransa tärkeimpänä. Sitä se myös eittämättä oli. Nopea nousu tähdeksi Suomen kentillä ja siirto Brightoniin. Ura oli huumaavassa nousukiidossa.

Nyt on vuosi 2017. Hambo on kaksi vuotta vanhempi pelaaja ja takana on raskas ja loukkaantumisten sävyttämä aika Brightonissa. Hambo kiertää Ilta-Sanomien tietojen mukaan parhaillaan Veikkausliigan seuroja ja antaa näyttöjä osaamisestaan. Miehen pelikunto on totaalinen arvoitus ja vielä suurempi arvoitus on se, missä kunnossa hänen kroppansa on.

Hambon sopimus Brightonin kanssa loppuu virallisesti 30. kesäkuuta. Hyökkääjäkolossi on tullut Suomeen ja kuin kärpäsen iskusta, kahvipöydissä taas kuhisee. Hambolla vain sattuu olemaan sellainen vaikutus ihmisiin. Hän on nimenomaan sellainen persoona, joista Veikkausliigan uusi puheenjohtaja Matti Apunen on puhunut. Räiskyvä ja tulisieluinen tähtipelaaja, eli persoona.

Toivon todella, että Hambo nähtäisiin loppukesästä taas Veikkausliigassa, ihan sama missä joukkueessa. Tuolle toiveelle on vielä edessä monta muttaa, eikä kukaan osaa varmasti sanoa, onko kentällä enää sama Hambo kuin vuonna 2015. Se on ainakin selvää, että nyt hänellä on edessään se elämänsä tärkein kausi.

Samaisessa haastattelussa vuonna 2015 kysyin Hambolta, mitä hän lupaa tuoda Veikkausliigaan ja mies vastasi hymyillen:

– Ainakin vähän viihdettä ja maaleja. Kymmenen maalia vähintään.

Lupaus kymmenestä maalista on vielä pitämättä.