HJK:n voiton avain löytyi yllättävästä osoitteesta: ”En ole noin isossa roolissa ollut aiemmin”

© Kuva: Juha Tamminen

HJK eteni lopulta varmasti Eurooppa-liigan toiselle karsintakierrokselle, kun walesilainen Connah’s Quay Nomads kaatui kotikentällä maalein 3-0. Akseli Pelvas iski tärkeät kaksi maalia, mutta sitäkin tärkeämpään rooliin nousi vasta 19-vuotias keskuspuolustaja Aapo Halme.

Pakkovoitto maistui nuorelle puolustajalle, joka istui ensimmäisen osaottelun vaihtopenkillä, mutta nousi ratkaisevaan osaan avauskokoonpanoon.

– Tosi hyvät fiilikset. Meidän oli oikeastaan pakko mennä tästä jatkoon ja teimme sen, mitä halusimme. En ole ikinä pelannut tuollaista joukkuetta vastaan, joka ei käytännössä edes pelannut futista, Halme kertoi hymyissä suin SuomiFutis-sivustolle ottelun jälkeen.

Nomads jatkoi samalla sapluunalla, jolla se sai kotikentällään sensaatiomaisen 1-0-voiton. Tarkka miesvartiointi oli myös torstai-illan teema. Vierasjoukkue jätti vartioimatta toppari Halmeen, joka nousi HJK:n pelinrakentelussa tärkeimmäksi pelaajaksi.

– Katsoimme ensimmäisen pelin jälkeen, että he jättävät selvästi yhden miehen vapaaksi, joka pääsee kuljettamaan. Minun oli tarkoitus olla se pelaaja ja avata sitä kautta peliä.

Nuori mies joutuikin kovaan paikkaan, sillä oikeastaan kaikki muut HJK:n pelaajat olivat pidettynä ja Halme sai usein pallon kanssa edetä vapaasti kohti maalia.

– En ole noin isossa roolissa ollut aiemmin ja vielä tällaisessa pelissä. Kyllä se jännitti aluksi, mutta toisella puoliajalla peli kulki paremmin. Silloin löytyi niitä vaihtoehtoja paremmin. En ole ikinä pelannut tuollaista joukkuetta vastaan, Halme toisti vielä.

Onnistunut taktiikka

Ensimmäisellä puoliskolla Halmeen syötöt eivät vielä löytäneet kovin hyvin omia pelaajia. Päävalmentaja Mika Lehkosuo ohjeisti avauspuoliskolla paljon Halmetta.

Käytännössä Halmeen ensimmäinen onnistunut pitkä avaava syöttö johti lopulta kuitenkin maaliin. Halme avasi omalta kenttäpuoliskolta pitkällä syötöllä Demba Savagelle. Savage pelasi Pelvaksen läpi ja hyökkääjä siirsi Klubin 2-0-johtoon.

– ”Bana” sanoi minulle, että jos saan pari noista pidemmistä palloista omille, niin se on heti maali. Piti vain hakea niitä ja kyllä ne sitten alkoivat löytämään omia varsinkin toisella puoliajalla, Halme puntaroi.

Kahden maalin mies Pelvas antoi myös tunnustusta nuorelle topparille.

– Loistavasti hän selviytyi tiukasta paikasta. Aapolla on mahtava syöttövalikoima ja hän pystyy laittamaan sellaisia palloja, joita me tänään tarvitsimme. Siinä mielessä meidän taktiikka toimi hyvin, Pelvas kehui.

”Hyvä kokemus”

Halme joutui vääntämään vahvojen Nomads-jässiköiden kanssa erikoistilanteissa. Nuorukainen selvisi puolustuspään tilanteista puhtain paperein ja antoi varmasti hyvät näytöt ulkomaillekin. Halmeesta ollaan oltu kiinnostuneita muun muassa Brittien saarilla, lue lisää tästä.

– Hyvä maku jäi. Vähän tuollaista brittifutista. Siinä oppi kovuutta ja kyllä tästä jäi hyvä kokemus ihan varmasti.

Nomads panosti nimenomaan erikoistilanteisiin, joissa HJK sai olla tarkkana. Lupaava toppari sai todellisen maistiaisen pelikovuudesta, kun osumia tuli niin fyysisesti kuin verbaalisestikin.

– Kaksi kertaa osui kyynärpää päähän ja varmaan puujalkakin tuli. Ja suu kävi kaverille koko ajan, mutta puhuimme ottelun alussa, ettei lähdetä siihen mukaan. Oli tosi hieno pelata, Halme sanoi hymyillen.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.