Kommentti: Antti Muurinen kirjoitti pakotettuna Stadin derbyn hienoimman tarinan

© Kuva: Juha Tamminen

Tällä kaudella kaksi ottelua Uudenmaan Kolmosessa ja 14 ottelua A-junioreiden SM-sarjassa. Siinä oli Tommi Jyryn pelatut ottelut ennen tiistai-iltaa, jolloin HIFK:n 18-vuotias keskikenttäpelaaja hyppäsi yli 8000 ihmisen eteen pelaamaan tällä haavaa suomalaisen futiksen suurinta ottelua, Stadin derbyä. Lue itse ottelusta lisää täältä.

HIFK:n päävalmentaja Antti Muurinen myönsi ennen ottelua ISTV:n haastattelussa, ettei olisi antanut Jyrylle debyyttiä HJK:ta vastaan, ellei tilanne olisi sitä vaatinut. Muurinen oli pakotettu laittamaan kokematon Jyry suuren ja mahtavan HJK:n eteen. Jyryä vastassa keskikentällä pelasivat muun muassa Huuhkajissa rutinoitunut ja tällä kaudella MLS-sarjaa pelannut Rasmus Schüller sekä Ghanan maajoukkueessa pelannut Anthony Annan. Kovia pelimiehiä.

Schüller ja Annan olivat ottelun hahmoja. Schüller alusti upeasti HJK:n avausmaalin ja Annan viimeisteli ottelun voittomaalin. Varsinkin Schüllerin otteet keskikentällä herättivät ihastusta. Paluu tuttuihin maisemiin oli varmasti oikea ratkaisu, kun peliaika MLS-sarjassa jäi vähäiseksi loukkaantumisten takia.

Mutta mitä teki Jyry?

Nuorukainen tuli kentälle ennakkoluulottomasti. Pyrki pelaamaan omilla vahvuuksillaan ja olemaan oma itsensä kentällä. Jyryn otteet olivat Stadin derbyn parasta antia yhdessä upeasti HIFK:n puolustuslinjassa pelanneen 19-vuotiaan Tuukka Andbergin ohella.

Jyryn heikosta puolustamisesta toisen jakson alussa avautui tarpeeksi tilaa ammattimies Schüllerillle, joka pääsi keskittämään pallon maalin eteen, josta Vincent Onovo puski pallon maaliin. Virhe, mutta opettavainen virhe. Jyry ei seurannut omaa miestään oikein, mutta ensi kerralla luultavasti seuraa.

Jyry yritti myös kerran niin sanotusti ”junnumaista” kantapääsyöttöä, josta tuli helppo pallonmenetys. Mielummin silti rohkeasti virheitä tehden kuin niin, että olisi ollut kentällä koko pelin ajan syöttövarjossa ”turvassa”. Nimenomaan ennakkoluulottomuus ja pelirohkeus paistoi Jyryn otteista.

Jyry uskalsi pelin edetessä pyytää palloa ahtaisiin väleihin ja teki fiksuja ratkaisuja pallollisena. Hyvä esimerkki oli tilanne, jossa Jyry sai pallon ahtaaseen väliin, ei luopunut siitä saman tien, kuten moni 18-vuotias keskikenttäpelaaja tekisi Stadin derbyn hulinassa, vaan malttoi, katsoi ja antoi hyvän syötön Aleksi Ristolalle vauhtiin. Loistava esimerkki nuorukaisen potentiaalista ja kylmäpäisyydestä.

Muurinen ei ole antanut HJK:sta IFK:n riveihin loikanneille nuorille lupauksille peliaikaa tällä kaudella nimeksikään. Nyt Muurinen oli pakotettu antamaan Jyrylle debyytti kovimmassa mahdollisessa paikassa. Jyry vastasi huutoon upeasti.

Se oli (kauden) viimeisen Stadin derbyn hienoin tarina.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen