HIFK:hon täksi kaudeksi siirtynyt Mikael Forssell oli ymmärrettävästi pettynyt mies Veikkausliigan ratkaisevan karsintaottelun jälkeen. FC Honka varmisti sarjanousun 1-1-tasapelillä ja pudotti HIFK:n Ykköseen.

Forssell myönsi, ettei putoamista ratkaistu välttämättä vain karsinnoissa. HIFK oli luvattoman huono koko kauden, eikä se ansainnut karsinnoista yhtään enempää.

– Tätä peliä ei varmaan hävitty tänään. Jos katsoo koko kautta, niin ei me oikein löydetty yhteistä säveltä. Vähän liikaa oli henkilökohtaisia virheitä, jotka kostautuivat radikaalisti, Forssell sanoo toimittajien piirittämänä.

HIFK:n pelaamisesta puuttui koko kauden ajan selkeät mallit hyökätä. Hyökkääminen oli enempi toiveikasta yrittämistä, kun järjestelmällistä tekemistä. Honkaa vastaan se näkyi tylyllä tavalla. Honka hyökkäsi suunnitelmallisesti, kun taas IFK joutui tuloksetta räiskimään palloa kohti Hongan puolustuslinjaa.

– En ollut tyytyväinen siihen, miten pelasimme. Ja totta kai se näkyi, että liian monta kertaa jouduimme tappioasemaan ja heräsimme vasta kun olimme takaa-ajoasemassa. Periaatteessa koko kausi tuntui siltä, että se oli yhtä takaa-ajoa. Pelasimme mielestäni liian hitaasti eteenpäin, emmekä pystyneet puolustamaan tarpeeksi hyvin, Forssell toteaa.

Päävalmentaja Antti Muurinen sai varsinkin kannattajilta todella kovaa kritiikkiä läpi kauden, lue Muurisen kommentit täältä. Forssellin mukaan IFK ei kaatunut Muuriseen, mutta kaikilla riittää peiliin katsomista.

– Kun pudotaan, niin kaikki varmasti katsovat peiliin. Mutta minulle Antti on mahtava ihminen ja valmentaja, eikä tämä mene missään nimessä yksin hänen piikkiinsä. Kyllä me pelaajat olemme kentällä ja Antti antoi meille tarvittavat työkalut, joilla olisi pitänyt ratkoa asiat kentällä. Olemme yhteisvastuussa tästä, Forssell kertoo.

IFK:n kannattajien tuska ei jäänyt Honka-ottelussa huomaamatta. 80. minuutilla kentälle lensi useita palavia soihtuja, jonka takia ottelu keskeytettiin hetkeksi. Pelin jälkeen kannattajien turhautuminen meinasi läikkyä yli, kun IFK:n kannattajat pyrkivät kentälle. Poliisi sai kuitenkin tilanteen rauhoitettua ja lopulta IFK-kannattajat kiittivät omiaan halauksilla ja taputuksilla.

– Kyllähän tämä sattuu. Varsinkin kun näki, miten kannattajat tulivat kentälle, siinä tuli tippa silmään, kun tietää, miten paljon se heille merkitsee.

Forssell on kokenut urallaan Englannin kentillä sarjasta putoamisen. Suomessa Forssell on usein nähty voittavissa joukkueissa. HIFK:n kanssa koettu kausi on yksi tähtihyökkääjän uran raskaimmista.

– Täytyy sanoa, että on ollut erittäin raskas kausi. Sitä toivoo, uskoo ja yrittää ja antaa kaikkensa, mutta se ei riitä…

– Vaikea nyt on löytää mitään hyvää, mutta olen nauttinut pelaamisesta todella paljon. Tämä on ollut mahtava joukkue ja tämä on ollut upea kokemus.

Jatkuuko vielä Mikael Forssellin pelaajaura?

– En osaa vielä sanoa. Olen vuosi kerrallaan mennyt ja rakastan jalkapalloa, mutta täytyy nyt katsoa miten täällä asiat jatkuvat… Me voimme puhua minun urasta, mutta ainoa, mitä haluan sanoa, että toivon todella IFK:n tarinan jatkuvan, Forssell toteaa.