Hollannin miesten A-maajoukkueessa vaihtuu jälleen komento, sillä päävalmentaja Dick Advocaat on jättänyt tehtävänsä.

Advocaat, 70, oli eilen tiistaina viimeistä kertaa maajoukkueen penkin päässä, kun Hollanti kaatoi ystävyysottelussa Romanian vieraskentällä 3-0. Hollannin jalkapalloliitto kertoi viime viikolla, että Advocaat ei aio jatkaa sopimustaan maajoukkueessa.

Kesäkuussa alkanut pesti oli jo kolmas kerta, kun Advocaat otti Hollannin joukkueen valmennettavakseen. Hän toimi aiemmin tehtävässä vuosina 1992-1994 ja 2002-2004. Tällä kertaa hänen tehtävänsä oli selkeä mutta vaikea: hänen oli vietävä kompuroiva Hollanti ensi kesän maailmanmestaruusturnaukseen.

Advocaat korvasi tehtävässä Danny Blindin, joka onnistui voittamaan vain kaksi ottelua ensimmäisestä viidestä karsintapelistä. Hollanti voitti Advocaatin johdolla neljä karsintaottelua ja hävisi yhden, mutta paikka MM-kisoissa ei irronnut. Hollanti jäi Ranskan ja Ruotsin taakse lohkokolmoseksi eikä selviytynyt siten edes jatkokarsintaan.

Kaiken kaikkiaan Hollanti pelasi Advocaatin alaisuudessa seitsemän maaottelua, joista se voitti kuusi. Advocaatista tuli tiistain Romania-voiton myötä eniten voittoja Hollannin maajoukkueessa saavuttanut valmentaja. Hän on napannut voiton 37 ottelussa Hollannin peräsimessä.

Ennätystä (36) piti ennen hallussa englantilaisvalmentaja Bob Glendenning, joka valmensi Hollantia vuosina 1925-1940.

Advocaat perusteli sivuun siirtymistään sanomalla, että on seuraavan sukupolven vuoro.

– En ole epäröinyt päätökseni kanssa. On nuorempien aika, on heidän aika näyttää, sanoi Advocaat Hollannin jalkapalloliiton tiedotteessa.

Hän ei ole vielä paljastanut, aikooko hän jatkaa valmentamista seura- tai maajoukkuetasolla.