Lukas Hradeckyn edustaman Eintracht Frankfurtin pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Fischer on nostanut Saksassa pienimuotoisen myrskyn poliittisilla lausunnoillaan. Vuodesta 2000 Eintrachtia johtanut Fischer valmistautuu 28. tammikuuta pidettävään seuran seuraavaan puheenjohtajavaaliin. Äänestyksen lähestyessä Fischer on ottanut jyrkän kannan oikeistopopulistipuolue AfD:n (Vaihtoehto Saksalle) äänestäjiä kohtaan.

– Sääntömme eivät salli AfD:n äänestämistä, Fischer sanoi Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa Main-Spitzen mukaan.

– Seuran jäsenenä ei saa olla kukaan sellainen, joka äänestää tätä puoluetta, jossa on rasistisia ja ihmisarvoa halveksuvia suuntauksia.

– En ole naiivi, vaan varma siitä, että Eintrachtin jäsenien joukosta löytyy myös AfD:n äänestäjiä. Aion silti tehdä selväksi, mitä me ajattelemme siitä ja osoittaa, että seura kannattaa erilaisia arvoja ja päämääriä.

Arkojen aiheiden äärellä todetaan usein, ettei urheilua ja politiikkaa tule sotkea keskenään. Fischer on tästä täysin toista mieltä.

– Urheilun pitää olla paljon poliittisempaa ja korottaa ääntään vääränlaista yhteiskunnallista kehitystä vastaan, silloin kun sitä tarvitaan, Fischer toteaa.

AfD:n leirissä Eintracht-pomon lausunto ei luonnollisestikaan hyvää vastaanottoa saanut. Muutama Hessenin osavaltion AfD:n edustaja ilmoitti jo julkisesti jättäneensä Eintrachtille jäsenhakemuksensa Fischerin kommenttien takia. Entinen CDU-poliitikko ja nykyinen tunnettu AfD-kannattaja Erika Steinbach puolestaan kirjoitti Fischerille avoimen kirjeen.

 

– Lausuntonne, jonka mukaan AfD:n äänestäjät eivät saa olla jäseniä, on törkeä. Haluatteko nyt kaikilta jäseniltänne valaehtoisen vakuutuksen siitä, etteivät he äänestä AfD:tä? Olisi hyödyllisempää, jos huolehtisitte mieluummin omista melko radikaaleista faneistanne. Se säästäisi virkavallalta paljon työtä, Steinbach kirjoitti.

Yksi jäsen heitettiin jo seuran listoilta ulos

Bildin mukaan Fischer jatkoi painokasta kommentointiaan radiokanava HR:llä:

– Sille roskasakille ei ole sijaa. Niin kauan kuin minä olen täällä, ei Eintracht Frankfurtissa ole natseja, Fischer pamautti.

Kuten odottaa saattoi, poliittisen kentän oikealta laidalta vyöryi vihaista palautetta Eintrachtin suuntaan.

– Kaikki kanavamme ovat täynnä roskaa. Satoja törkyisiä sähköposteja, kuten AfD on tehnyt ennenkin vastaavissa tapauksissa, Eintrachtin toiminnanjohtaja Dieter Burkert kertoi.

Burkertin mukaan tunnettujen AfD-poliitikkojen jäsenhakemukset tullaan hylkäämään. Kaikkien seuran 48 000 jäsenen poliittisten kantojen selvittäminen on mahdotonta, mutta seuran johtokunta voi silti päättää, keitä jäseniksi hyväksytään. Onpa yksi jäsen heitetty seurasta jo uloskin, kun kävi ilmi, että hänen kotisivuillaan oli oikeistoradikaalia materiaalia.

Eintracht Frankfurtin fanipohja tulee enemmän poliittisen spektrumin vasemmalta laidalta, ja seuralla on myös juutalaista historiaa.

 

AfD (Alternative Für Deutschland) saavutti syyskuussa pidetyillä liittopäivävaaleilla 12,6 prosenttia äänistä ja nousi Saksan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Hallitukseen sitä ei kuitenkaan huolittu, vaan maan hallituksen muodostivat kaksi suurinta puoluetta CDU (ja sen sisarpuolue CSU) ja SPD.