Tulevana lauantaina Suomen Palloliitolle valitaan uusi puheenjohtaja. Ehdolla pestiin ovat Ville Niinistö, Mika Aaltonen ja Ari Lahti, joka sanoo Byyrin haastattelussa, että suomalainen jalkapallo tarvitsee yksinkertaisesti lisää rahaa.

Lahti oli ehdolla Palloliiton puheenjohtajaksi jo vuonna 2012, jolloin hän hävisi vaalit Pertti Alajalle, joka menehtyi viime elokuussa. Nyt Alajalle haetaan seuraajaa.

Veikkausliigan Kuopion Palloseuran pääomistajana tunnettu Lahti omaa huomattavasti enemmän taustaa jalkapallon päätöksenteosta kuin muut ehdokkaat. Hänellä on neljä vuotta kokemusta pääsarjaa hallinnoivan Jalkapalloliiga ry:n puheenjohtajana sekä yli kymmenen vuotta sen hallituksen jäsenenä.

Investointipankkiirina Lahti näkee, että kotimaiseen jalkapalloon on saatava lisää pääomaa, kunhan se kulkeutuu oikeisiin paikkoihin.

– Montako pääsponsoria liiton alaisilla joukkueilla ja sarjoilla on? Miesten A-maajoukkueella on muutama, mutta nekin summat ovat ihan surkeita. Olemme tehneet jotain väärin, sanoo Lahti.

Hän näkee, että avain rahaongelmaan olisi Huuhkajien historiallinen pääsy arvokisoihin ”yhtään naisten futista väheksymättä”.

– Meidän on pakko päästä lopputurnaukseen miesten A-maajoukkueen kanssa. Tarina on nähty lentopallossa, koripallossa ja jääkiekossa. Meillä on selässä apina, jota emme ole saaneet pudotettua.

Lahden mukaan HIFK:n tippuminen ja sitä myötä Stadin derbyjen menettäminen oli iso kolhu suomalaiselle jalkapallokulttuurille, joka on hänen mukaansa kuitenkin elpymässä maanlaajuisesti. Hän löytää kulttuurista myös ikävän lieveilmiön.

– Se, mitä en ymmärrä, on väkivalta. En oikein ymmärrä edes motiiveja taustalla. Se on mielestäni todella vastenmielistä.

– Jääkiekossa on väkivaltaa kaukalossa paljon, ja se on kielteistä lajille. Jalkapallossa meillä ei kentällä sitä juurikaan ole, joten on tosi ikävää, että se alkaa katsomoissa.

Lahti uskoo, että Palloliitolla voi olla iso rooli kannattajatoiminnan edistämisessä ja auttamisessa. Hän haluaa myös itse heittäytyä mukaan ja onkin vaalilupaukseksi luvannut seurata ensimmäisen A-maaottelun ensimmäisen puoliajan fanien kanssa.

– Olen liigan puheenjohtajana tietysti ollut paljon aitioissa, mutta se on jotenkin niin saatanan kaukana siitä tunnelmasta.

Lue Byyrin juttu Lahdesta tästä linkistä.