Käsittämätön temppu suomalaisessa futiksessa – RoPS myynyt 3100 kausikorttia: ”Toivottiin ja vähän pelättiin”

© Kuva: Juha Tamminen

Rovaniemen Palloseuran puheenjohtaja Risto Niva kertoi SuomiFutis-sivustolle puhelimitse torstaina, että seura on myynyt 3100 kausikorttia ensi kaudelle. Vähimmäistavoite on täyttynyt ja katsojat näkevät ensi kaudella kaikki kotiottelut vain neljän ottelun lippuhinnalla.

RoPS:n kausarihaaste on ollut menestys. Kausikortin ostajia on ollut ympäri maailman. Kausikortteja on tilattu muun muassa Luxemburgista ja Yhdysvalloista. Haasteen tarkoituksena oli kerätä vähintään 3000 kausikorttilaista, jolloin kausikortin hinnaksi jäisi 59 euroa. Tavallisesti RoPS:n kausikortin hinta on 225 euroa.

Ajattelimme, että jos buumi lähtee päälle, niin se on mahdollista.

Seassa on myös paljon sellaisia kausikortin uusia omistajia, jotka halusivat tällä tavoin tukea rakasta seuraansa. Kaikki eivät välttämättä ole tulossa katsomaan jokaista kotiottelua. Kausarihaaste yllätti seuran positiivisesti.

– Olihan tämä aluksi vähän kysymysmerkki. Kausikortteja on yleensä myyty noin kymmenen prosenttia tuosta määrästä, joten onhan se huima määrä. Viisi prosenttia rovaniemeläisistä omistaa nyt RoPS:n kausikortin. Ajattelimme, että jos buumi lähtee päälle, niin se on mahdollista. Toivottiin ja vähän pelättiin, Niva kertoo puhelimitse SuomiFutis-sivustolle.

Rovaniemen keskuskentällä on noin 3000 istumapaikkaa. Mikäli kausikorttien myötä paikat täyttyisivät, loput saavat katsoa peliä seisoen. Siihen tuskin joudutaan ainakaan kovin usein, vaikka se toki Nivan mukaan olisi hienoa.

Esimerkiksi (RoPS-kasvatti) Martti Kuusela osti yhden kausarin.

– Olemme saaneet useita viestejä, että tämä on oiva tapa kannattaa RoPSia ja käyvät sitten ehkä katsomassa yhden tai kaksi matsia. Esimerkiksi (RoPS-kasvatti) Martti Kuusela osti yhden kausarin. Ei hänkään varmaan kovin montaa peliä käy katsomassa, hyvä jos yhden, puheenjohtaja sanoo naurahtaen.

Lipputulot kasassa

Moni on miettinyt esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, että onko tempauksessa järkeä, jos kausikortit myydään halvalla ja lipputulot jäisivät pieneksi. Fakta on kuitenkin se, että RoPS on saanut jo kasaan kausikorttimyynnistä yli 180 000 euroa, joka kattaa jo kokonaisuudessaan budjetoidut lipputulot ensi kaudelle. Jokainen yksittäinen otteluun myyty lippu on pelkkää plussaa.

– Olemme budjetoineet ensi kaudella lipputuloja 180 000 euroa, joka kattaa myös kausikorttien myynnin. Siitä on pois yhteistyökumppaneiden vip-kausikortit. Olemme jo saavuttaneet sen.

– Sitten täytyy muistaa, että tässä kausarihaasteessa ei ole paikkalippuja. Eli meillä on vielä sellainen uskollinen ryhmä, jotka ovat maksaneet normaalihinnan kausikorteista, jotta saavat paikkalipun. Eli ne tulot tulevat vielä tähän päälle, Niva avaa.

Veikkaan, että loppiaisena on myyty 3500 kausikorttia.

Normaalihintaisia kausikortteja menee Nivan arvion mukaan noin sata. Lisätuloja on vielä luvassa, sillä kausarihaaste päättyy loppiaisena eli ensi lauantaina. Nivan mukaan useampi ”mattimyöhänen” on heräämässä vasta siihen, että RoPS:n kaikki kotiottelut todella näkee ensi kaudella vaivaisella 59 eurolla.

– Veikkaan, että loppiaisena on myyty 3500 kausikorttia. Tänäänkin on huomattu, että sellainen kunnon suomalainen pessimisti, joka miettii, että turha sitä kausikorttia on ostaa, kun ei se haaste kuitenkaan toteudu, niin he ovat nyt liikkeellä.

Yleisömäärä ilmoitetaan reilusti

RoPS ilmoittaa ensi kaudella yleisömäärän aina sen mukaan, paljonko katsojia on ollut paikan päällä. Nivan mukaan sen pitäisi olla aina lähtökohta ja siitä olisi hyvä olla jonkinlainen yhtenäinen linja, jota tällä hetkellä Veikkausliigalla ei ole.

– Emme lähde siihen, mitä jääkiekossa tehdään ja ehkä joissain jalkapalloseuroissa (ilmoitetaan kaikki lipun ostaneet ja kausikorttilaiset, vaikka eivät peliä olisi olleet katsomassa). Sitten pitäisi olla jokin yhteinen tapa toimia, että laskettaisiin kaikki ennakkoon myydyt liput. Sellaista ei ole, niin me laskemme he, jotka ovat tulleet portista sisään.

Jos me ilmoittaisimme ensi kaudella ottelun yleisömääräksi 4200, ja siellä olisi 1200, niin kaikki tietäisivät, ettemme käytännössä valehtele, mutta se kuulostaa ja näyttää pahalta.

Nivan mukaan yleisömäärässä tavallaan ”huijaaminen” näyttäisi vain hölmöltä.

– Jos me ilmoittaisimme ensi kaudella ottelun yleisömääräksi 4200, ja siellä olisi 1200, niin kaikki tietäisivät, ettemme käytännössä valehtele, mutta se kuulostaa ja näyttää pahalta. Ei siinä ole mielestäni mitään järkeä.

Jotain piti tehdä toisin

RoPS:n kausikorttihaaste on ollut loistava esimerkki siitä, kuinka seura voi onnistuessaan sitouttaa paikallisia ja eri paikkakunnilla nykyään asuvia seuraihmisiä. Tällä hetkellä RoPS etenee Veikkausliigan etulinjassa, sillä muut seurat ovat vasta huuli pyöreänä katsoneet rovaniemeläisten tapaa toimia. Kakkosen seura FC KTP kopioi RoPSin kausarihaasteen, mutta muut ovat vielä luottaneet vanhaan malliin. RoPS:n tapa toimia antaa loistavan esimerkin siitä, että joskus on rohkeasti kokeiltava uutta.

– Varmasti tässä on ollut osa myös uutuuden viehätystä, mutta kyllä tämä myös mielestäni osoittaa sen, että jotain pitää tehdä eri tavalla. Ei mikään seura oikein myy hyvin kausikortteja perinteisellä hinnoittelulla. Lähdimme siitä, että saisimme hyvän pöhinän aikaiseksi.

Jos saamme enemmän katsojia stadionille, niin meidän kaikki muu oheismyynti kasvaa ja tunnelma on parempi.

– Jos saamme enemmän katsojia stadionille, niin meidän kaikki muu oheismyynti kasvaa ja tunnelma on parempi. Vielä ei ole päätetty miten teemme ensi vuonna, mutta luultavasti tällä tyylillä jatkamme. Täytyy sitten miettiä, pitääkö keksiä taas jotain uutta porkkanaa.

 

Kaiken pohjana on kuitenkin se, että seura ja jalkapallo yleensä kiinnostaisi enemmän paikallisia. Kun koko kaupunki on seuran takana, yhteisöllisyys kasvaa ja se näkyy – kuten RoPS:n tapauksessa – myös seuran kassassa.

– Kyllä se pitää olla sillä tavalla, että jalkapallon pitää olla helposti tavoitettavissa. Ottelun pitäisi olla aina kunnon tapahtuma, Niva puhuu.

Rovaniemellä on selvästi oivallettu jotain, joka saattaa näkyä Veikkausliigassa pian uutena trendinä.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.