Britannian ulkoministeri Boris Johnson on sanonut olevansa ”vihan kyllästyttämä” Venäjän valtion toimista. Johnson pitää ensi kesänä Venäjällä pelattavia jalkapallon MM-kisoja vain yhtenä Venäjän katalista teoista, kertoo BBC.

Johnsonin mukaan Labour-puolueen kansanedustaja Ian Austin on oikeassa sanoessaan, että Putinin tarkoitus on vain kiillottaa brutaalin hallintonsa julkisuuskuvaa urheilukilpailun avulla.

Austin vertasi tapaa, jolla Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää MM-kisoja hyväkseen natsijohtaja Adolf Hitlerin tyyliin kääntää vuonna 1936 Saksassa käydyt olympialaiset natsipropagandaksi.

– Pahoin pelkään, että asian on juuri näin, Johnson sanoi Austinin puheen aikana, lähde kertoo.

– Kuvauksesi tilanteesta ja siitä, mitä Moskovassa tapahtuu MM-kisojen aikana on mielestä täysin verrattavissa vuoden 1936 tapahtumiin, Johnson tähdensi.

Hitler nousi Saksassa valtaan vuonna 1933. Vuoden 1936 Olympialaisissa Hitler edellytti kilpailevilta mailta vain arjalaista osanottoa urheilutapahtumiin. Kansainvälisistä boikoteista huolimatta olympialaiset kisailtiin loppuun saakka.

Pääministeri kertoi käyvänsä neuvotteluja Venäjän kanssa brittikannattajien turvallisuudesta tulevissa kisoissa. Toistaiseksi Venäjän MM-kisat eivät ole herättäneet erityisen suurta kiinnostusta brittikannattajissa. Tähän mennessä kisaviisumia on anonut 24 000 kannattajaa. Vuonna 2014 Brasiliassa pelattuihin kisoihin lähti Brittein saarilta 94 000 jalkapallon ystävää.

Brittien ja Venäjän suhteet ovat jäätyneet viime viikkojen aikana. Britit syyttävät Venäjän valtiota kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämisestä hermostomyrkyllä. Venäjä kiistää väitteet ja syyttää Brittejä russofobian lietsomisesta.