Euroopan kultainen kenkä -palkinnolla on palkittu jo kaudesta 1967-1968 alkaen pelaaja, joka tekee maansa pääsarjapelissä yhden sarjakauden aikana eniten maaleja. Palkinnon ensimmäinen voittaja oli legendaarinen portugalilaishyökkääjä Eusébio.

Vuonna 1996 kilpailua muokattiin siten, että laadukkaampien pääsarjojen maaleille annetaan korkeampi painoarvo eli kerroin vähemmän tasokkaisiin sarjoihin nähden. Top 5 -liigoissa kerroin on 2, rankingin sijoilla 6-21 olevien liigojen maalit kerrotaan 1,5:llä ja sitä pienempien liigojen maalit lasketaan sellaisenaan.

Muutoksen jälkeen voitto on mennyt vain kerran top 5 -liigojen ulkopuolelle. Yllätys yllätys, tätäkin kisaa ovat viime vuosina dominoineet Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo, joista kumpainenkin on saanut Kultaisen kengän neljä kertaa. Viime vuonna kisan voitti Barcelonan Luis Suárez, toista kertaa urallaan.

Tänä vuonna kilpailu on kuitenkin tasaisempaa kuin aikoihin. Juttua kirjoitettaessa kisan kärkipaikan jakaa peräti neljä pelaajaa. 48 pisteessä ovat 24 maalia tehneet Edinson Cavani (PSG), Messi (Barcelona), Mohamed Salah (Liverpool) ja Harry Kane (Tottenham).

Mikäli joukosta joku muu kuin Messi pystin nappaa, on se historiallinen temppu tavalla tai toisella. Egyptiläispelaaja ei ole Euroopan kultaista kenkää voittanut koskaan ja englantilainenkin viimeksi kaudella 1999-2000 (Kevin Phillips, Sunderland). Ranskan liigan pelaajalle voitto puolestaan on mennyt vain kerran, kun jugoslavialainen Josip Skoblar sai kunnian kaudella 1970-1971.

Selvää ei toki ole sekään, että juuri joku edellämainitusta nelikosta kilpailun voittaisi, sillä iskuetäisyydellä on monta nälkäistä haastajaa. Lazion Ciro Immobile on joukosta vain maalin päässä. Kolmen pisteen päässä puolestaan on peräti 30 sarjamaalia paukutellut Benfican brassikärki Jonas, mutta hänen rasitteenaan on Portugalin liigan pienempi maalikerroin 1,5.

Kymmenen kärjen täydentävät Sergio Agüero, lähes koko loppukauden sairastuvalla viettävä Neymar, Robert Lewandowski sekä Luis Suárez.

Euroopan kultaisen kengän top 10, maalit/pisteet:

1. Lionel Messi (Barcelona), Edinson Cavani (PSG), Harry Kane (Tottenham), Mohamed Salah (Liverpool), 24/48
5. Ciro Immobile (Lazio), 23/46
6. Jonas (Benfica), 30/45
7. Sergio Agüero (Manchester City), 21/42
8. Neymar (PSG), Robert Lewandowski (Bayern München), Luis Suárez (Barcelona), 20/40