Jari Litmasen rooli Palloliitossa muuttui, kun Kimmo Lipponen sai kenkää alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueen päävalmentajan tehtävästä.

Lipposen paikan otti Juha Malinen, joka valmentaa U19-joukkuetta EM-kotikisojen loppuun saakka.

Pian Malisen nimityksen jälkeen valmennusryhmää täydennettiin. Maalivahtivalmentajiksi tulivat Antti Niemi ja Eemeli Reponen ja Palloliitossa neuvonantajana toimineesta Litmasesta tuli valmentaja.

Malinen selvensi Litmasen nykyistä, uutta roolia Iltalehdelle.

– En ole ollut paikan päällä katsomassa hänen rooliaan aikaisemmin. Ehkä minä nyt painotan enemmän sitä valmennustiimin jäsenyyttä.

– Mitä Litmanen tekee siellä, niin se pyritään muokkaamaan Sveitsin reissun aikana, koska hän ja Rapa (valmentaja Marko Rajamäki) hoitavat ensimmäisen pelin. Sitä ennen on jo tieto, mihin päin haluan viedä sitä. Se tulee keskustelujen kautta ihan samalla tavalla kuin normaali joukkueen rakentaminen.

– Minulla on tiettyjä tekijöitä. Haluan vähän aikaa katsella, mikä rooli on, ja sitten se täsmennetään. Mutta se, mitä Litin kanssa ollaan puhuttu, niin hän on valmennusryhmän jäsen kuten Antti Niemi, Eemeli Reponen ja Rapa.

Malisen mukaan Litmasen rooliin voi osaltaan kuulua katsomovalmentamista, osaltaan yksilövalmentamista, mutta siihen saattaa löytyä muutakin.

– Jari osaa fantastisesti lähestyä pelaajia. Olen muutamissa tapahtumissa ollut mukana. Hän ei tee suurta roolia itsestään. Hän pystyy antamaan henkilökohtaisia neuvoja, näyttämään asioita.

– Miten se sitten saadaan soveltumaan siihen, että meillä on avainasemassa se, että toimitaan joukkueena yhtäläisesti.

– Päärooli ei ole, että valmennetaan yksilöitä. Nyt me halutaan käyttää kaikki vuorokaudet siihen, että ollaan joukkue, mutta kyllä Jarille löytyy sieltä rooli kuitenkin.