Kommentti: Tästä Sergei Eremenkon päätöksessä vaihtaa Venäjän maajoukkueeseen on kyse

© Kuva: Juha Tamminen
Maanantaina Crystal Palace - Brighton! Lue vihje ja lunasta mojova talletusbonus!

Eremenkot ovat olleet suomalaisen jalkapallon eturivissä aina siitä asti, kun Neuvostoliitossa syntynyt vanhempi Alexei Eremenko muutti perheineen Suomeen ja Pietarsaareen vuonna 1990. Eremenko Seniorin nuorin poika kohahdutti, kun perjantaina uutisoitiin, että Sergei Eremenko anoo Fifalta oikeutta edustaa Venäjän maajoukkuetta.

Lue uutinen Eremenkon maajoukkuevaihdoksesta. 

Eremenkot ovat osanneet aina kohahduttaa.

Ei ole mikään ihme, että uutinen kohahdutti suomalaista jalkapallokansaa. Eremenkot ovat osanneet tehdä sitä aina, niin Alexei Eremenko Junior kuin Roman Eremenkokin, joka on tällä hetkellä pelikiellossa kärähdettyään kokaiinista syyskuussa 2016. Nyt oli Sergein vuoro varastaa suomalaiset uutisotsikot. Mistä Sergein päätöksessä vaihtaa Venäjän maajoukkueeseen on oikein kyse?

Lue Malisen kommentit aiheesta tästä.

Ensinnäkin päätös ei tullut yhtäkkiä, kuten monet ehkä luulevat. Juha Malinen valittiin Suomen alle 19-vuotiaiden päävalmentajaksi, kun Kimmo Lipponen sai surkeiden tulosten takia potkut maaliskuun alussa. Malinen kertoi, että hänen epäilykset alkoivat kasvaa, kun Sergei ei ollut vastannut viesteihin.

Ei ole täysin sattumaa, että Eremenkon halut vaihtaa maajoukkuetta syttyivät sen jälkeen, kun hän siirtyi lainasopimuksella Moskovan Spartakin riveihin.

SuomiFutis-sivuston saamien tietojen mukaan Eremenkon päätöksestä olisi ainakin joissain piireissä tiedetty jo pidempään. Tietojemme mukaan Eremenko oli jo kaksi kuukautta sitten puhunut siitä, että hän haluaisi hakea Venäjän edustusoikeutta. Sitä on mahdotonta sanoa, tiedettiinkö asiasta Palloliitossa saakka.

Toinen asia liittyy Eremenkon seurajoukkuetilanteeseen. Ei ole täysin sattumaa, että Eremenkon halut vaihtaa maajoukkuetta syttyivät sen jälkeen, kun hän siirtyi lainasopimuksella Moskovan Spartakin riveihin. Eremenko siirtyi tammikuussa FC Baselin organisaatiosta latvialaiseen Spartaks Jūrmalaan, josta hänet lainattiin samantien Spartakiin. Samantyyppisiä lainakuvioita on nähty aiemminkin, kun esimerkiksi Moshtagh Yaghoubi siirtyi Jūrmalaan ja sieltä lainasopimuksella samantien eteenpäin.

Sergei Eremenkon tilanne on tällä hetkellä se, että mikäli Fifa hyväksyy hänen anomuksensa, hänet lasketaan venäjällä kotimaiseksi pelaajaksi, eikä hän silloin vie tilaa Spartakin ulkomaalaiskiintiöstä. Vaikka 19-vuotias Sergei Eremenko on yhä raakile, voi hänestä kasvaa vielä kelpo pelaaja.

Sergei Eremenko voi näin ollen maajoukkuevalinnallaan turvata oman ja myöhemmin esimerkiksi perheensä tulevaisuuden taloudellisesti.

Kelpo pelaajille maksetaan Venäjällä todella hyvää palkkaa, huomattavasti parempaa kuin esimerkiksi Suomessa. Ja mikäli Sergei ei vie ulkomaalaiskiintiöpaikkaa venäläisestä seurasta, on hänen helpompi tehdä rahakkaita sopimuksia itäisessä naapurissa. Sergei Eremenko voi näin ollen maajoukkuevalinnallaan turvata oman ja myöhemmin esimerkiksi perheensä tulevaisuuden taloudellisesti. Mitä sinä tekisit?

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Maanantaina Crystal Palace - Brighton! Lue vihje ja lunasta mojova talletusbonus!