Yleisradio on joutunut viime aikoina yhä useammin suomalaisten jalkapallon ystävien hampaisiin. Muun muassa helmikuussa tuohtumusta aiheutti tieto siitä, että perinteinen radion jalkapallokierros lakkautetaan (uutinen).

Jo aiemmin jalkapalloyleisö oli saanut totutella siihen, että Huuhkajien karsintapelien televisioinnista vastaa jatkossa Ylen sijasta Viasat. Myöskin vuodesta 1992 jatkunut perinne Ylen tiistaisista Mestarien liiga -otteluista katkeaa, sillä ensi kaudesta lähtien Mestarien liigaa – ja Eurooppa-liigaa – näyttää jatkossa C More.

Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen vastasi Länsi-Suomen haastatteluissa väitteihin siitä, että Yleisradio ajaisi kotimaista jalkapalloilua alas. Länsi-Suomen koko jutun voi lukea tästä linkistä.

Pokkinen ei väitteitä suoranaisesti allekirjoita, vaan harmittelee kotimaisen jalkapallotarjonnan valumista kaupallisille toimijoille. Veikkausliigaa ja Suomen Cupia näyttää Sanoma-konserni, Huuhkajia Viasat ja Naisten liigaa sekä Ykköstä Elisa Viihde ja Fanseat.

Radiotarjonnan vähenemisen Pokkinen tunnustaa, mutta se johtuu lähinnä Yleisradion yleisestä linjauksesta. Jalkapallosta kirjoitetaan Pokkisen mukaan samoin kuin ennenkin.

- Radiossa yksittäisiä jalkapallo-otteluita on jonkin verran aiempaa vähemmän. Tämä muutos liittyy yhtiön linjaukseen vähentää radiosta urheilun lähetysminuutteja ja sen sijaan panostaa vaikuttavuuteen. Uutisoinnin määrä tarkastellessa en ole havainnut muutosta, Pokkinen kertaa.

Ylen TV-tarjontaan kuuluvat jatkossakin naisten ja miesten arvokisat sekä Helmarien karsintaottelut. Tänä kesänä Yle välittää myös Pohjanmaalla pelattavat alle 19-vuotiaiden EM-kisat.

Sen, että Yle joutui luopumaan Mestarien liigan TV-oikeuksistaan, mediatalo aikoo korvata vastaavalla määrällä (kaiketi noin 15) muita huippusarjojen otteluita.

- Kansainvälisen jalkapallon osalta näytämme ensi kaudella lukumääräisesti saman verran Euroopan kärkisarjojen (Valioliiga, Serie A, La Liga) huippuotteluita kuin Mestarien liigan kautta olisi ollut näytettävissä. Pyrimme tekemään tästä korvaavan kärkituotteen, Pokkinen paljastaa.

Yle näytti jo viime syksynä kyseisistä sarjoista muutaman yksittäisen ottelun.