PS Kemi -ennakko 2018: Pelastaako ”Kirurgi” riutuvan potilaan?

© Kuva: Juha Tamminen
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus League Onen nousukarsinnasta!

Viime kausi

Kemi on säilyttänyt sarjapaikkansa kahdella peräkkäisellä kaudella verrattain täpärästi, kolmen pisteen erolla karsintoihin joutuneeseen joukkueeseen. Alkukaudella 2016 se sai vieläpä kolme ”kabinettipistettä” SJK:n peluutettua sarja-avauksessa pelipassittomia pelaajia.

Viime huhtikuussa Kemi näytti epäilijöille pitkää nenää ja kukisti SJK:n sarjan toisella kierroksella jo kentän puolella 3-1. Seuraavaksi se ajautui kuitenkin neljän ottelun tappioputkeen ja sijoitus asemoitui sarjan häntäpäähän. Toukokuun lopun ja juhannuksen välillä peli alkoi taas rullata ja Kemi voitti neljä ottelua kuudesta. Täysi pistepotti tarttui kotimatkalle niin Interin, Ilveksen kuin HIFK:nkin vieraana.

Parhaimmillaan Kemi käväisi kesäkuun lopussa sarjassa vielä neljäntenä, mutta sitten alkoi laskusuhdanne. Elokuun alun jälkeen Kemi voitti enää kaksi ottelua (Lahti ja RoPS vieraissa). Viimeiset kahdeksan kierrosta tuottivat vain kaksi sarjapistettä, mutta alkukauden aikana haalitut pisteet riittivät sarjapaikan säilyttämiseen.

Erityisiä vaikeuksia Kemillä oli puolustuspäässä, sillä vain sarjajumbo JJK päästi sitä enemmän maaleja. Kemi haali myös yhdessä SJK:n kanssa eniten keltaisia kortteja sarjassa. Kemi keräsi koti- ja vieraspeleistään tasan yhtä paljon pisteitä, 16 kummissakin.

Kemiläisten tahtipuikkoa heilutti alkukauden aikana slovenialainen Filip Valencic, joka teki 17 ottelussa kahdeksan maalia ja alusti neljä osumaa. Kemi kuitenkin myi Valencicin heinäkuussa mestarijoukkue HJK:hon. Meno jatkui Helsingissäkin hurjana, sillä Valencic voitti sarjan syöttötilaston, sijoittui maalipörssissä toiseksi ja hänet valittiin Veikkausliigan vuoden pelaajaksi.

Kemiinkin tuli silti yksi palkintogaalan pysteistä, sillä kahdeksan maalia tehnyt Rasmus Karjalainen valittiin Veikkausliigan vuoden tulokkaaksi. Karjalainenkin vaihtoi kuitenkin Valencicin tavoin jo maisemaa.

Valmennus

46-vuotias Jari Åhman aloittaa Kemin päävalmentajana neljännen peräkkäisen kautensa. Jo sitä ennen hän toimi kahden kauden ajan seuran kakkosvalmentajana, kun Kemi raivasi tiensä Kakkosesta Ykköseen.

Åhmanin debyyttikausi vastuuluotsina oli suuri menestys, sillä Kemi vietti Ykkösessä vain yhden kauden ja nousi samantien Veikkausliigaan kaudeksi 2016. Menestyksinä voi pitää myös kahta edelliskautta, sillä kestosuosikkina putoajaksi pidetylle Kemille pääsarjassa jatkaminenkin on voitto.

Åhmanin suurimpina ansioina voi pitää onnistunutta joukkueen henkistä virittämistä. Rajallisilla resursseilla operoiva Kemi on ylisuorittanut kahdella perättäisellä alkukaudella, eikä yhdeksättä sijaa enempää oikein voikaan vaatia.

Pikkuseuraksi Kemi on myös onnistunut suhteellisen hyvin rekrytoinneissaan. Paha vain, että Kemi on joutunut luopumaan kesken kauden avainmiehistään kahdella peräkkäisellä veikkausliigakaudella (2016 Billy Ions ja 2017 Filip Valencic).

Arvio

Sija: 12

PS Kemi lähtee jälleen kerran kauteen suurimpana putoajakandidaattina, mutta siihen on seurassa jo totuttu.

– Putoamistaisteluun meitä veikattiin jo Ykkösen kaudella, päävalmentaja Jari Åhman muistuttaa SuomiFutikselle.

Hyvä alkukausi on pelastanut paljon kahtena edellisenä vuotena, mutta nyt ennusmerkit ovat heikommat, sillä kehnosti mennyt Suomen Cupin lohkovaihe ei lupaa hyvää.

Kemi on kohdannut cupissa ja valmistavissa otteluissa paljon alempien sarjatasojen joukkueita, ja verkot ovat heiluneet. Kymmenessä ottelussa se on jäänyt itse maaleitta vain kerran, mutta toisaalta nollapelejäkin se on pelannut vain yhden.

Vaihtuvuus Kemissä on ollut tarpeettomankin suuri. Lähtijöiden listalta löytyy viime kauden läpimurtopelaaja Rasmus Karjalaisen lisäksi muun muassa koko puolustuslinja.

Tulopuolella on enimmäkseen kysymysmerkkejä. Kosta Manev on hyvä vahvistus Interistä ja aivan kauden kynnyksellä sopimuksen tehnyt Juho Mäkelä tuo mukanaan läjäpäin kokemusta, mutta muilla vahvistuksilla pääsarjahistoriaa on erittäin rajallisesti. Åhmanilla on kuitenkin pelaajaryhmäänsä suuri luotto. Tavoitteeksi valmentaja ilmoittaa sijoittumisen kuuden parhaan joukkoon, mutta minimitavoite on parantaa viime kauden kymmenennestä sijasta.

– Meillä on nyt taitavampi pelajaaryhmä kuin kertaakaan aikaisemmin minun aikanani. Totta kai joukkueen yhteenhitsautuminen ja uusien pelaajien sisäänajo vie aikaa, mutta ainakin joukkueena tekeminen on ollut parempaa kuin aiemmilla kausilla, Åhman arvioi PS Kemin vahvuuksia.

Kemin rasitteena on sekin, että kotistadion Sauvosaaren pelialusta ei ole keväisin veikkausliigakelpoinen, vaan Kemi pelaa tälläkin kaudella leijonanosan (yhteensä viisi) peleistään evakossa Oulussa ja Rovaniemellä. Kevääksi 2019 Sauvosaari saanee lämmitettävän tekonurmialustan, jolloin Kemi saa pelata kauden kaikki kotipelinsä oikeasti kotona, mutta kysymys kuuluukin, millä sarjatasolla.

Paperilla Kemi on tälläkin kaudella suurin putoajaehdokas, mutta mikäli Åhman saa joukkueen jälleen puhaltamaan yhteen hiileen, voivat ”Kingit” sinnitellä jälleen kuiville. Siitä olisi kyllä apua, jos joku tulokkaista osoittautuisi ”uudeksi Valenciciksi tai Karjalaiseksi”.

Kemi on satsannut talven aikana palautumiseen ja yhteishenkeen ottamalla kylmiä suihkuja treenien jälkeen Perämeren avannossa. Kausi näyttää, kuinka paljon muut veikkausliigaseurat antavat Kemille kylmiä suihkuja. Ennusmerkit eivät ole hyvät.

Tärkein pelaaja – Kosta Manev

Kuva: Juha Tamminen

Kun koko joukkueen alakerta menee uusiksi, on jonkun otettava puolustuslinjassa johtajan rooli. Tähän huutoon odotetaan vastaavan Interistä tulleen Kosta Manevin. 16-vuotiaana Makedoniasta Suomeen muuttaneella Manevilla on riittävästi pelikovuutta Veikkausliigaan, eikä hän epäröi käyttää ääntään ja kroppaansa. Isännän elkeitä odotetaan Manevilta Kemissäkin.

Tiesitkö tämän?

Suomalaisen futiksen offseasonin ilmiö ovat olleet erilaiset kausarihaasteet, ja PS Kemi onnistui omassaan erinomaisesti. Kemi on myynyt yli 3 000 kausikorttia. Määrä on hirmuinen, sillä viime kaudella Kemin yleisökeskiarvo oli sarjan pienin, 1 125 katsojaa/ottelu, ja pelataanhan kotipeleistä vieläpä viisi Kemin ulkopuolella.

Kausarikampanjaan liitettiin Kemissä myös oman kaupungin metalliylpeyden Sonata Arctican konsertti. Yhtye esiintyy Sauvosaaren kentällä 21. kesäkuuta ”PS Kemi Midsummer Specialissa”, klo 17.30 alkavan Lapin derbyn Kemi-RoPS jälkeen.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
12suomiOskari ForsmanMVMaalivahti28.1.1988
35suomiMikko VilmunenMVMaalivahti23.8.1980
5suomiKosta ManevKPToppari7.4.1993
27brasiliaJorginhoKPToppari25.1.1991
2suomiNiko-Petteri KuukasjärviKPToppari9.9.1999
29moldovaVictor SevcencoKPToppari8.9.1991
33suomiHenrik ÖlanderVPVasen laitapuolustaja29.10.1997
2suomiKristian HeinolainenVPVasen laitapuolustaja11.5.1999
30australiaJacob EspositoOPOikea laitapuolustaja13.5.1995
26viroMarek KaljumäePKKPuolustava keskikenttä18.2.1991
7suomiAdam VidjeskogPKKPuolustava keskikenttä7.7.1998
8kolumbiaJulián GuevaraKKKeskikentän keskusta4.5.1992
31suomiKeaton IsakssonKKKeskikentän keskusta21.4.1994
19suomiIiro VanhaKKKeskikentän keskusta19.12.1994
10suomiJustus LehtoHKKHyökkäävä keskikenttä6.4.1997
21suomiVille MoilanenVHVasen laitahyökkääjä27.4.1999
20viroMaksim LipinOHOikea laitahyökkääjä17.3.1992
11ghanaKevin TanoOHOikea laitahyökkääjä5.12.1992
17suomiAleksi IsomäkiOHOikea laitahyökkääjä22.4.1999
14suomiKevin MombiloOHOikea laitahyökkääjä6.5.1993
9englantiHakeem ArabaKHKeskushyökkääjä12.2.1990
18suomiJuho MäkeläKHKeskushyökkääjä23.6.1983

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Juha Tamminen

Rasmus Karjalainen (KuPS) – 20-vuotias Karjalainen on Kemin merkittävin menetys. Pikkuhuuhkajiin nousseen laiturin vauhtia ja maaliahneutta tulee vielä ikävä.

 

Matias Ojala (Ilves) – Muutaman vuoden takainen superlupaus oli viime kaudella isossa roolissa Kemin keskikentällä ja hakee nyt seuraavaa askelta Ilveksessä.

Edwin Salazar (PEPO) – Kolumbialaishyökkääjä jäi viime kaudella vähälle vastuulle ja teki vain yhden maalin. Nyt hakemaan vauhtia Kakkosesta.

Aleksi Gullsten (AC Oulu) – Laituri teki Kemissä viime kaudella vain yhden maalin, mutta pelasi Oulussa vahvan Suomen Cupin lohkovaiheen – tuloksena neljä maalia.

Kuva: Juha Tamminen

Lassi Nurmos (AC Oulu) – Nurmos sai Kemissä mukavasti luottoa oikeana laitapakkina, mutta kotikaupungissa Oulussa saappaat ovat vielä suuremmat. Siellä Nurmos on johtava pelaaja ja kapteeni.

 

Omar Jama (VPS) – 18-vuotias Suomen poikamaajoukkuepelaaja siirtyi viime kaudeksi HJK:n organisaatiosta Kemiin ja pelasi lupaavan debyyttikauden pääsarjassa. Nyt ura jatkuu Vaasassa.

Aubrey David (VPS) – Korttiherkkä Trinidad & Tobagon maajoukkuetoppari päätyi VPS:n haaviin. Vepsu on Davidille jo kolmas seura Suomessa, sillä kaudella 2014 hän edusti Jaroa.

Kuva: Juha Tamminen

Abdoulie Mansally (Inter) – Gambian maajoukkueen laitapakki oli kuudella maalillaan Kemin kolmanneksi paras maalintekijä, ja iski päälle neljä maalisyöttöä. Ei ihme, että etelässä kiinnostuttiin.

 

Juuso Laitinen (Team TG FF, Ruotsi) – Kotkalaislähtöinen toppari oli Kemin peliaikahirmu (toiseksi eniten minuutteja koko joukkueesta), mutta nyt ura jatkuu Ruotsin kolmannella sarjatasolla

Sergei Mosnikov (GKS Gornik Leczna, Puola) – Viron maajoukkuemies tuli Kemiin keikkatyöläiseksi Valencicin lähdettyä Helsinkiin. Kolme maalia tehneen Mosnikovin ura jatkuu Puolan divarissa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Aleksi Isomäki (TP-47) – 18-vuotias hyökkääjä tulee naapurikaupunki Torniosta.

Victor Shevchenko (KPV) – 25-vuotias moldovalaistoppari oli viime kaudella KPV:n runkopelaajia ja tuo Kemiin lisää erikoistilanneosaamista.

Jorginho (Hamrun Spartans, Malta) – 26-vuotias brassitoppari pelasi viime kaudella Maltan pääsarjassa

Adam Vidjeskog (Jaro) – Toisen polven veikkausliigapelaaja hakee paikkaa Suomen kesän U19-EM-kotikisojen joukkueesta

Maksim Lipin (Sillamäe Kalev, Viro) – 25-vuotias virolaislaituri sai sopimuksen tryoutin kautta. On pelannut Kemissä myös keskikentän keskustassa

Keaton Isaksson (IFK Luleå) – Monipuolinen keskikenttäpelaaja oli Luulajan paras maalintekijä viime kaudella. Helsinkiläissyntyinen Isaksson aloitti uransa Sipoossa, ja on pelannut sittemmin mm. EIF:ssä ja HIFK:ssa.

Henrik Ölander (HJK) – 20-vuotias laitapakki pelasi viime kaudella Klubi 04:ssa Kakkosta.

Kristian Heinolainen (HIFK) – Alle 19-vuotiaiden maajoukkueen vakiokalustoa.

Ville Moilanen (TP-47) – Kemiläislähtöinen laituri vietti pari vuotta Englannissa Bradfordin akatemiassa ja viime syksyn Torniossa.

Iiro Vanha (TP-47) – 23-vuotias keskikenttäpelaaja pelannut Suomen futsal-maajoukkueessa, mutta keskittyy nyt täysillä jalkapalloon.

Jacob Esposito (Airdrieonians FC, Skotlanti) – 22-vuotias australialainen laitapakki oli viime kaudella rotaatiomies Skotlannin kolmannella sarjatasolla. Joutuuko Kemissä liian suureen rooliin?

Hakeem Araba (Örgryte IS, Ruotsi) – Isokokoinen brittikärki on nähnyt Englannin alasarjojen lisäksi Kreikan, Kyproksen, Tanskan ja Ruotsin, mutta pääsarjakokemusta on vain kourallinen.

Kosta Manev (FC Inter) – Maaliskuun täsmähankinta Turusta. Yksi harvoista onnistujista Interissä, joskin taso heittelee joskus liikaa.

Alexander McQueen (Carlisle United FC, Englanti) – 23-vuotias Tottenhamin kasvatti vietti kaksi edellistä kautta Englannin Kakkosliigassa. Toy Storyyn pohjautuvan lempinimen ”Salama” saanut McQueen debytoi marraskuussa Grenadan maajoukkueessa. (PÄIVITYS 6.4.: McQueenin sopimus purettiin koeajan puitteissa juuri ennen kauden alkua, eikä häntä Veikkausliigassa nähdä.)

Kuva: Juha Tamminen

Kevin Mombilo (FC Inter) – 24-vuotias entinen poikamaajoukkuepelaaja siirtyy jo neljänteen veikkausliigaseuraansa. Ei vakuuttanut laitapakkina Interissä, mutta päässee Kemissä omalle paikalleen ylemmäs.

 

Kuva: Juha Tamminen

Juho Mäkelä (HIFK) – Kemi hankki koko joukkueen katu-uskottavimman nimensä vasta reilu viikko ennen kauden alkua, kun Oulusta kotoisin oleva kaksinkertainen Veikkausliigan maalikuningas liittyi joukkueeseen. ”Kirurgi” on pystynyt kolme kertaa urallaan 16 veikkausliigamaaliin. Viime kaudella Mäkelä osui tolppien väliin kuusi kertaa, ja tällä kaudella vastuuta lienee tarjolla viime vuotta enemmän. Veikkausliigamaaleja kesällä 35 vuotta täyttävällä on kaiken kaikkiaan jo komeat 104. Sillä määrällä hän on sarjan historian neljänneksi tehokkain pyssy.

 

Heikki Kuparinen

» Katso Veikkausliigan kaikki ottelut suorana Ruudusta!

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus League Onen nousukarsinnasta!