Veikkausliigan kauden alku on herättänyt jälleen keskustelut Suomen olosuhteista, kun myöhäisen kevään takia pelejä on jouduttu siirtämään tai joukkueet ovat joutuneet pelaamaan kotipelejään muilla paikkakunnilla. Pelaajalegenda Juhani Himangan mukaan Veikkausliigan otteluohjelma ei palvele joukkueita eikä katsojia parhaalla mahdollisella tavalla.

Veikkausliigan joukkuemäärä ja pelijärjestelmä herättää vuosittain laajaa keskustelua. Himanka liputtaa laajennetun ja kaksinkertaisen sarjan puolesta.

– Suomi taitaa olla ainoa länsimaalainen sivistysmaa, missä joukkueilla ei ole saman verran kotiotteluita kauden aikana. Parina kautena mestaruus on ratkennut nimenomaan siihen yhteen ylimääräiseen kotiotteluun, kemiläisikoni päivittelee SuomiFutis-sivustolle.

– Silloin, kun minä pelasin, niin sarjakausi alkoi huhtikuun lopulla ja päättyi lokakuussa ja pelasimme torstaisin ja sunnuntaisin. Sen lisäksi kävimme töissä maanantaista perjantaihin ja jotkut lisäksi myös viikonloppuisin. Nykyään ei enää käydä töissä. Olen 16 joukkueen ja kaksinkertaisen sarjan kannalla. Aloitetaan kausi pikkaisen myöhemmin ja päätetään se lokakuussa ja kaikilla on 15 kotiottelua, jatkaa Himanka.

Myös otteluiden rytmitys saa Himangalta kritiikkiä.

– Sitten, kun kesällä on parhaat kelit, niin silloin ei sitten pelata. Onhan se järjetöntä, että huhtikuussa pelataan enemmän pelejä kuin heinäkuussa. Sitten sanotaan, että europelien takia, mutta katsokaa mitä muualla tehdään. Kyllä niissä isommissakin sarjoissa pelejä siirretään, mikäli on tarpeen.

Kotimaista kilpailukautta on pidennetty uudistamalla Suomen Cupia. Kahtena edellistalvena Suomen Cupissa on nähty lohkovaihe, jonka jälkeen alkavat pudotuspelit. Himanka löytää myös cupista viilattavaa.

– Suomen Cupin finaalissa nähdään joukkue, joka on jo tällä kaudella hävinnyt pelin. Ei se ole cupin luonne eikä siinä ole mitään järkeä. Jos ajatellaan esimerkiksi testipelaajan näkökulmasta, niin talvella ei ole enää harjoituspelejä, joissa voi näyttää sitä mitä osaa. Kaikkiin peleihin mennään joukkueen ehdoilla, kun niissä on panosta. Pelaajat eivät voi näyttää omia taitojaan kunnolla valmentajalle, harmittelee Himanka.

Himanka kritisoi myös nuorten pelien järjestelmää. Talvikaudella A- ja B-junioreissa taistellaan paikoista kesän SM-sarjoihin ja samalla myös nuorten kaudet venyvät. Se näkyy Himangan mukaan syksyn peleissä.

– A- ja B-juniorit joutuvat olemaan parhaassa kunnossa tammi-maaliskuussa, kun taistellaan SM-karsinnoissa pääsystä SM-sarjaan. Ulkomailta raahataan sitten pelaajia, kun omat nuoret eivät jaksa. He ovat jo elokuussa väsyneitä. Tiedän kokemuksesta, että kokeneemmat pelaajat pistävät nappiksen nyörejä tiukemmalle vasta heinäkuussa. Ei kukaan muista alkukauden pelejä, mutta loppukauden tulokset muistetaan. Syksyllä pelaajat pelaavat tulevista työpaikoistaan. Nyt pitää olla huippukunnossa jo keväällä, kun pelataan Suomen Cupia. Kun syksyn punnerruspelit alkavat, niin pelaajilta loppuu voima, kun he ovat väsyneitä, Himanka pohdiskelee.