Video: Uskomaton tunnelma neljännen sarjatason ottelussa – 37 000 katsojaa ja huikeat tifot

Jalkapallomaailma näkee äkkirikastuneita seuroja, kummisetien ja mesenaattien ylläpitämiä ja rahoittamia seuroja sekä monenmoisia fuusioseuroja – joita muovisiksikin haukutaan. Vastaavasti konkurssejakin nähdään valitettavasti useammin kuin toivoisi.

Perinteitä jalkapallopiireissä arvostetaan kuitenkin kaikkialla. Tästä kenties parhaaksi osoitukseksi käy Romanian neljännellä sarjatasolla viime viikonloppuna pelattu ottelu Steaua Bukarest-Academia Rapid.

Steaua Bukarest on Romanian historian menestyksekkäin seura, mutta joukkueen historia – ja varsinkin lähihistoria – on monimutkainen tarina. Myrskyisten vaiheiden jälkeen seura jakautui viime vuonna kahtia.

Seura nimeltä FC Bukarest jatkaa edelleen pelaamista Romanian pääsarjassa ja se nähtiin tänä vuonna eurokentilläkin. Toinen puolikas puolestaan jatkaa pelaamista nimellä CSA Steaua Bukarest Romanian neljännellä sarjaportaalla, taustahahmonaan 84 A-maaottelua pelannut pelaajalegenda Marius Lacatus.

CSA Steaua Bukarest itse tulkitsee olevansa 21-kertainen Romanian mestari ja seura, joka voitti vuonna 1986 Euroopan Cupin. Toisessa leirissä ollaan kuitenkin vähemmän yllättäen eri mieltä.

On vaikeaa arvioida, milloin CSA Steaua Bukarest voisi löytää itsensä Romanian pääsarjasta, mutta varmaa on ainakin se, että kannattajat löytävät Steauan myös neljännen sarjatason peleissä. Viikonlopun ottelussa oli paikalla Romania libera -sivuston mukaan 37 000 katsojaa, ja tunnelma sen mukainen.

Sopii ihmetellä ja ihastella – ja muistuttaa itseään siitä, että kyseessä on maan neljäs sarjataso. Aito jalkapallohulluus ei riipu sarjatasosta tai menestyksestä.


PÄIVÄN VIHJE: FULHAM – MANCHESTER UNITED

Jääkö ManU telineisiin Lontoon kaatosateessa?