KuPS:n entinen pelaaja avaa erikoista paluuta liigakentille kaudella 2016: ”Yhtäkkiä päädyin takaisin treenirinkiin”

© Kuva: Juha Tamminen

Atte Hoivala lopetti Veikkausliiga-uransa ollessaan vain 24-vuotias. Oikean laitapakin pelipaikkaa miehittänyt Hoivala ripusti ammattilaispelaajan nappiksensa naulaan kauden 2016 päätteeksi. Ennen kautta 2016 hän jäi jo vuodeksi (2015) sivuun pääsarjatason jalkapallosta, mutta teki paluun kentille välivuoden jälkeen. Kuopion Palloseura otti kotikylän poikansa takaisin rinkiin muutaman vuoden tauon jälkeen.

Hoivala oli pelannut KuPS:ssa Veikkausliigaa vuosina 2009-12, jonka jälkeen hän pelasi kauden 2013 VPS:ssa ja kauden 2014 MYPA:ssa. 114 veikkausliigaottelua urallaan pelannut kuopiolainen taustoittaa nyt viimeisen kautensa syntyä ja loppua.

– Menin pelaamaan KuFuun Kakkosta ja sitten yhtäkkiä päädyin takaisin KuPS:n treenirinkiin. Asiat etenivät siinä nopeasti ja sitten olinkin jo peleissä mukana, nykyisin 26-vuotias Hoivala kertoo SuomiFutis-sivustolle.

– Innostus hiipui kuitenkin yhtä nopeasti, mitä tulikin. Se ei ollut henkilökohtaisesti kauheen hyvä kausi ja minulla oli paljon loukkaantumisia. Siinä ei sitten ollut enää suurempia haluja jatkaa, ex-puolustaja taustoittaa.

Hoivala asustelee nykyisin Kuopiossa ja elää varsin arkista elämää töissä käyden. Kokonaan hän ei ole kuitenkaan jalkapalloa hylännyt.

– Pelaan Kolmosta Kurkimäen Kisassa. Meillä on ihan hyvä jengi ja olisi mukava voittaa jotain kauden päätteeksi, Hoivala viittaa sarjanousuun.

– Tykkään käydä treeneissä ja pelata edelleen futista. Kyllä se on sellainen elämäntapa, mutta nyt saan elämässäni erilaisia vapauksia arjessa.

Aikaa on jäänyt myös kasvattiseura KuPS:n pelien seuraamiseen, joita entinen poikamaajoukkueiden vakiokasvo käy paikan päällä katsomassa.

– Alkukausi oli vaikeaa, mutta peli on parantunut huomattavasti sen jälkeen ja voittoja on tullut.

– Puolustuksessa on ollut hiukan epävarmuutta, koska vaihtuvuus siellä on ollut suuri viime kauteen nähden.

– Joukkueen peli on välillä erittäin hyvännäköistä, mutta se on ailahdellut liikaa. Eiköhän KuPS ole siellä mitalitaistossa kauden lopussa, 17-vuotiaana kahdesti Hollannin suurseura PSV Eindhovenin leireillä näyttöjä antanut Hoivala ennakoi.

Yksilätasolla muutama pelaaja on kiinnittänyt positiivisesti Hoivalan huomion.

– Vasen pakki Luis Carlos Murillo on ollut vakuuttava. Myös Abdalla El Said on ollut hyvä, mutta hänellä taitaa olla viimeinen peli edessään perjantaina. Nuori Miika Töyräs on ollut maalissa yksi onnistujista, Suomen lentopallomaajoukkueen ex-päävalmentaja Timo Hoivalan poika luettelee.

KuPS isännöi perjantaina vahvavireistä IFK Mariehamnia. Saarelaiset eivät ole hävinneet neljään otteluun, kun taas kuopiolaisten hyvä tappioton putki katkesi viime kierroksella RoPS:n vieraana.

– Tiukka peli tulossa, mutta KuPS tulee hallitsemaan ja viemään pelin. He ovat nyt sisuuntuneita viime kierroksen tappiosta. Se on pitkä matka istua bussissa pää painuksissa, Hoivala tietää.

Jesse Happonen