Näkökulma: HJK:lla suuria ongelmia – löytyisikö yksi ratkaisu RoPS:sta?

© Kuva: Juha Tamminen

Hallitseva mestari HJK hävisi lauantaina Suomen Cupin finaalin FC Interille niukasti maalein 0-1. Selvästä hallinnasta huolimatta HJK ei pystynyt tekemään maalia eikä Klubin tekeminen tällä hetkellä vakuuta.

HJK on onnistunut voittamaan tällä kaudella liigassa vain kerran kotikentällään. Siihen kun lisätään vielä cupissa koettu finaalitappio kotikentällä, alkaa Klubin kotitilasto olla murheellista luettavaa. HJK:ssa on tällä hetkellä paljon ongelmia. Mika Lehkosuo valmennustiimeineen on nyt tiukassa paikassa, sillä ongelmiin pitäisi nopealla aikataululla löytää ratkaisut.

HJK on tehnyt sarjassa vasta neljänneksi eniten maaleja (11), minkä lisäksi oma pää on vuotanut pahasti. HJK on nimittäin päästänyt lähes maalin per peli (8 ottelua, 7 päästettyä maalia). Voidaan puhua toki vasta alkukaudesta, mutta fakta on myös se, että HJK on pelannut pian jo kolmanneksen kauden otteluistaan.

Klubin hankinnat eivät ole onnistuneet alkukaudella odotetulla tavalla. Lisäksi suurin osa tärkeistä hankinnoista tehtiin melko myöhään. Lehkosuo olisi varmasti toivonut saavansa joukkueensa kasaan jo huomattavasti aikaisemmin. Joukkuetta voidaan vahvistaa kauden aikana, mutta peli pitäisi saada toimimaan jo ennen kesän siirtoikkunaa.

Hyökkäyspään ongelmat

HJK hankki hyökkäykseen brasilialaisen Klaussin sekä egyptiläisen Amr Gamalin. Gamal ei ole vakuuttanut ja Klaussiltakin varmasti voidaan odottaa parempaa. Maanantaina HJK kertoi, että viime kauden syömähampaan Akseli Pelvaksen kausi on paketissa jo tässä vaiheessa kautta. Riku Riskin loukkaantumisesta ei ole tiedotettu, mutta hänkin on ollut sivussa jo viimeiset neljä ottelua.

Laidalle hankittu paluumuuttaja Nikolai Alho on onnistunut kohtalaisesti, mutta tehoja vaaditaan vielä lisää. Alho on antanut HJK:n pelaajista eniten maaliin johtaneita syöttöjä sarjassa, mutta sekin lukema on vasta kaksi. Alhon vastuu kasvanee, varsinkin mikäli myös Riskin vamma on odotettua vakavampi. Evans Mensah ei ole vielä noussut sille tasolle, jolla hän pelasi parhaimmillaan viime kaudella.

Oikeastaan ainoa HJK:n hyökkäyspään pelaaja, joka on operoinut omalla tasollaan, on Filip Valenčič. Täysin ongelmatonta ei ole ollut myöskään Valenčičin meno, sillä mies varasti alkukaudesta otsikot, kun hän ei suostunut menemään kentälle. HJK:sta on kerrottu, että asia on käsitelty ja unohdettu. Se, että joukkueen paras pelaaja on ottanut näin kovasti yhteen päävalmentajan kanssa, kertoo kuitenkin jotain myös tämän hetken Klubista.

Enoch Banzalta odotettiin tällä kaudella läpimurtoa Veikkausliigan parhaiden laiturien joukkoon, mutta vasta 18-vuotias nuorukainen ei ole vielä pelannut yhtäkään ottelua liigassa. Samaan aikaan HJK:n sopimuspelaaja Lassi Lappalainen, 19, on viimeistään nyt noussut Veikkausliigan parhaiden laiturien joukkoon lainalla RoPS:ssa.

Löytyykö ratkaisu ulkopuolelta?

Niin, olisiko täysin mahdoton ajatus, jos HJK palauttaisi Lappalaisen lainaltaan takaisin? Lappalainen on ollut sensaatiomaisesti kauden aloittaneen RoPS:n yksi tärkeimmistä pelaajista. Neljä maalia ja yksi maaliin johtanut syöttö siitä vahvana osoituksena.

On vaikea sanoa, minkälainen Lappalaisen lainasopimus on. RoPS tuskin haluaa päästää parasta hyökkäyspään pelaajaansa noin vain pois. Mikäli RoPS:lla on asiassa mitään sanottavaa, ei Lappalainen lähde Rovaniemeltä mistään hinnasta. Toisaalta voi myös hyvin olla, ettei RoPS pääse asiaa sanelemaan.

Sanansa sanottavana tilanteeseen on varmasti myös Lappalaisella itsellään, joka on ainakin silminnähden nauttinut pelaamisesta napapiirillä. Suuri rooli Mestarien liigan karsinnoissa pelaavasta joukkueesta voisi silti kääntää vaakakupin paluulle Helsinkiin.

Kesän siirtoikkuna aukeaa heinäkuussa. Se avaa myös HJK:lle mahdollisuuden vahvistaa hyökkäyskalustoaan. Huhut ovat olleet tuomassa Saksan Kolmosliigassa kuluneen kauden pelannutta Tim Väyrystä mahdollisesti takaisin Suomen kentille. Yksi potentiaalinen seura olisi HJK tai miehen kasvattiseura FC Honka. Jos miettii puhtaasti sitä, kumpi olisi parempi näyteikkuna ulkomaille vielä hamuavalle hyökkääjälle, vaakakuppi kallistuisi ymmärrettävästi HJK:hon.

Joka tapauksessa heinäkuun siirtoikkunaan on vielä matkaa ja Lehkosuon on saatava kurssi kääntymään pikaisesti. Pelissä on nimittäin myös Lehkosuon työpaikka. Lappalaisen lainasopimuksesta riippuen, hänen pestaamisensa takaisin voisi olla nopein ratkaisu laituriongelmiin ja sitä kautta tuomaan tehokkuutta hyökkäämiseen.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen