Ghanalaislaituri Evans Mensah siirtyi Helsingin Jalkapalloklubiin lainasopimuksella elokuussa 2016 kotimaansa Inter Allies FC:stä.

Vuotta myöhemmin HJK käytti sopimuksessa olleen osto-option, ja nyt Mensah, 20, on ehtinyt pelata Klubissa jo 54 ottelua viimeistellen niissä 11 maalia. Nuorukaisen ansioluetteloon lukeutuu nykyään myös yksi Veikkausliigan ja Suomen Cupin mestaruus.

Mensahilla oli lapsena monen muun ghanalaisnuoren tavoin yksi unelma: pelata jalkapalloa ammattilaisena – ja nimenomaan Euroopan sarjoissa.

Hän kertoo HJK:n sivuilla, että tajusi 14-vuotiaana olevansa tarpeeksi lahjakas toteuttamaan unelmansa. Seuraavana vuorossa oli entistä enemmän määrätietoista harjoittelua ja lukemattomia tunteja kentällä.

– Ghanassa on sellainen tapa, että kun valmentaja tajuaa jonkun pelaajan olevan erityislaatuinen, hän kertoo siitä pelaajan isälle. Siitä lähtien isän ja muun perheen velvollisuus on kannustaa pelaajaa sekä pitää hänet tietyllä tapaa kurissa. Eräänä päivänä valmentajani tuli puhumaan isälleni ja tajusin, että unelmani voisivat toteutua, kertoo Mensah.

– Mennessäni kentälle valmentaja sanoi, että tiedän kyllä miten pelata ja kehotti jatkamaan samaan malliin. Jos en onnistunut, tein vielä enemmän töitä harjoituksissa. Tuolloin harjoitteluni oli jo todella määrätietoista ja treenitunteja kertyi todella paljon.

Kun HJK kutsui, ei Mensahin tarvinnut epäröidä. Ghanaan jäivät niin perhe kuin ystävät, mutta myös vaikeat olosuhteet.

– Ghanassa minulla oli aika ajoin hyvinkin vaikeaa. Piti huolehtia perusasioista. Esimerkiksi missä nukkua ja mistä hankkia jalkapallokenkiä, olivat suhteellisen isoja ongelmia. Myös kentät, joilla pelasimme, eivät olleet lähelläkään Suomen tasoa.

– Fakta on se, että kun saa mahdollisuuden pelata Euroopassa, siihen on tartuttava. Pääsee lähemmäs unelmaansa ja saa ammatikseen tehdä sitä mitä rakastaa. Tänne tullessani asenteeni oli se, että pelaan hyvin ja treenaan kovaa ja siten autan joukkuettani ja etenen samalla kohti omaa unelmaani.

– Vaikka perheeni jäi Ghanaan ja muutin tänne yksin, on minulle tavallaan muodostunut uusi perhe. Kaikki ihmiset niin joukkueessa kuin myös sen ulkopuolella ovat kohdelleet minua hyvin.

– En ole ujo ihminen ja pystyn luomaan uusia ihmissuhteita melko vaivattomasti. Kun näen ihmisiä ensimmäistä kertaa, usein juttelen heille saman tien. Sosiaalisuus ja se että rakastan ihmisiä, ovat olleet isossa roolissa sopeutumisessani Helsinkiin.

– Olen usein kotona ja kutsun ystäviäni sinne. Joskus myös menen heille vierailulle. En ole myöskään unohtanut Ghanaa ja ystäviäni jotka jäivät sinne. Olen oikeastaan päivittäin yhteydessä heihin. He auttoivat minua urani alkuaikoina todella paljon.

Vaikka siirto Eurooppaan toteutui jo pari vuotta sitten, on Mensah vasta välietapilla, matkalla kohti tavoitettaan.

– Tykkään ajatella sitä matkaa, minkä olen jo tullut tähän mennessä sekä miettiä mitä kaikkea vielä on edessä. Uskon, kunhan jaksan painaa eteenpäin ja tehdä töitä, että voin päästä Euroopan huipputasolle.

– Olen edelleen nuori, joten kehityn nopeasti. Minulla on paljon työtä edessä, joten en voi jakaa aikaani ja keskittymistäni. Juuri nyt minun elämässäni on vain futis. Ehkä vanhempana istun alas ja ryhdyn miettimään jotain muuta.