Helsingin IFK:n tähtivahti Tomi Maanoja löysi kipinän ruotsin kieleen AIK-vuosinaan: ”Olen iloinen, että löysin toisen uran jalkapallon kautta”

© Kuva: Juha Tamminen

Tomi ”Psyko” Maanoja siirtyi kesken kauden 2016 Helsingin IFK:hon FC Lahdesta lainakomennuksella. IFK:sta löytyi pituudeltaan 195-senttiselle maalivahdin uusi pelillinen koti hankalan Lahti-jakson jälkeen.

Maanoja siirtyi stadilaisten paitaan pysyvällä siirrolla kaudeksi 2017. IFK ei löytänyt Veikkausliigassa tuolla kaudella kuitenkaan sitä samaa tekemisen tasoa peliinsä enää kuin kahdella edellisellä kaudella, vaan sen kohtalona oli pudota Ykköseen.

Siellä kausi 2018 on lähtenyt mallikkaasti liikkeelle, sillä joukkue johtaa sarjaa kymmenen kierroksen jälkeen. Maanoja on nauttinut alkukaudesta.

– On tämä ollut vähän erilainen kausi. Voittosarakkeessa on jo nyt sama voittomäärä kuin viime kaudella. Kylmä fakta on se, että olemme monella tapaa parempi joukkue kuin viime kaudella. Olemme enemmän omia itsejämme ja pelaamme enemmän omilla vahvuuksillamme.

Nousu takaisin Veikkausliigaan on IFK:n ainoa tavoite.

– Olisi se pettymys, jos sitä ei tule. Kaikki on itsestämme kiinni. Jos hoidamme oman leiviskämme riittävän hyvin, se toteutuu. Kun emme ole onnistuneet peleissä, niin meille on tullut tappioita, joten mikään itsestäänselvyys se nousu ei ole.

Maanojalle kausi Ykkösen tasolla on ensimmäinen laatuaan.

– Kentän ulkopuolinen toiminta on muuttunut. Olen nähnyt nyt paljon uusia paikkakuntia ja jollain tavalla erilaisia pelaajia. Futis on kuitenkin aina futista ja pääpaino on edelleen siinä.

Daniel Kollarin kanssa peliajasta kilpaileva Maanoja on pelannut kahdeksan kertaa alkukauden sarjapeleissä.

– Meidän pelimme on toiminut varsin hyvin. Olen keskittynyt peleissä lähinnä siihen pelinohjaamiseen ja torjunut sitten ne tarvittavat kudit, joita ei toki ole ihan hirveästi tullut. Toistaiseksi voi olla siis ihan tyytyväinen. Usein se menee niin, että jos joukkue pelaa hyvin, niin myös minä pelaan hyvin ja sama toisinpäin.

Kolossaalinen maalivahti opiskelee jalkapallon ohella.

– Olen opiskellut pari vuotta yliopistolla pohjoismaisia kieliä. Minusta tulee ruotsinopettaja.

Maanoja sai kipinän ruotsin kieleen pelatessaan aikanaan Allsvenskanissa AIK:n riveissä kausina 2008-2010.

– Silloin ruotsini oli hyvää keskitasoa, mutta en osannut ajatella ruotsiksi. Olen iloinen, että löysin tavallaan jalkapallourani kautta toisen uran, ja sain ruotsin kielen ilosanomaan kipinän.

31-vuotias kassari puhuu kahdelle tyttärelleen ruotsia.

– Toinen heistä syntyi Ruotsissa, joten se oli tavallaan luontainen valinta. Ylimääräinen kieli on mielestäni rikkaus.

– Monesti ulkomailla pelaaville ammattilaisille syntyy kielitaitoa, jota mielestäni kannattaa ehdottomasti hyödyntää, Maanoja pohtii ulkomailla pelaamisen luontaisetua.

Moni suomalainen jalkapalloilija on ryhtynyt opettajan työhön peliuransa jälkeen.

– Mielestäni se pukukoppielämän marinointi antaa erinomaiset lähtökohdat alkaa opettajaksi. Toivottavasti saan lapset innostumaan ruotsista.

Maanojan sopimus IFK:n kanssa loppuu tämän kauden päätteeksi. Sen jälkeistä peliliikettä hän ei ole vielä miettinyt.

– Pitää katsoa. Se normaali arkeni on koko ajan erilaista. Menen vuosi kerrallaan. Haluja ja mahkuja futikselle vielä varmasti on, koska tämä on edelleen ihan kivaa.

Mutta onko se yhtä kivaa kuin parhaimmillaan?

– Paha kysymys. Edelleen ne parhaimmat top-fiilikset ovat yhtä hienoja, mutta kyllä se 15 vuotta jalkapalloammattilaisen elämää marinoi ihmistä. Onnistumisen tunteet ovat edelleen se jalkapallon suola ja pokaaleilla pystyy sitten pappana paukuttelemaan henkseleitä, Ruotsissa tuplan vuonna 2009 voittanut maalivahti pohtii.

VJS-kasvatti on pelannut Veikkausliigassa Allianssin, Hongan, RoPS:n, KuPS:n, FC Lahden ja nykyisen seuran HIFK:n paidassa. Eniten hänet mielletään ehkä honkalaiseksi, jossa Maanoja pelasi kausina 2006-2008 ja 2011.

– Se tausta on tosi vahva. Siellä tein sen ison läpimurtoni. Kun pelasin Ruotsissa, niin pidin itseäni honkalaisena.

Honka palasi täksi kaudeksi takaisin Veikkausliigaan. Joukkueen pelit ovat sujuneet mallikkaasti, sillä espoolaiset löytyvät sarjataulukosta viidenneltä sijalta. Tappiota joukkue ei ole kärsinyt miesmuistiin. Lauantaina Tapiolaan vieraaksi saapuu Rovaniemen Palloseura, joka on niin ikään yksi kauden suurimmista sensaatioista.

– Hongalla on meneillään voittoputki, mutta RoPS on ottanut pisteitä tasaisesti koko ajan. Ottelusta tulee tarkka ja tasapainoinen. Maaleja tulee maksimissaan kolme. Sanon kotiseuturakkauden vuoksi sen menevän Hongalle 2-1, vaikka minulta löytyy sympatioita vielä RoPS:aa kohtaan myös. Katsoisin ottelun, jos minun oma pelini ei olisi samaan aikaan, Maanoja summaa.

Jesse Happonen