MM-turnauksen B-lohkossa on alustavasti kaksi selkeää ennakkosuosikkia: Espanja sekä Portugali. Lohkon kolmannesta sijasta lähtökohtaisesti kamppailevat Marokko ja Iran.

Portugali lähtee MM-lopputurnaukseen hallitsevana euroopanmestarina, mutta silti se ei kuulu kisojen ennakkosuosikkeihin. Portugali on ollut EM-kisoissa kestomenestyjä 2000-luvulla (on myös hallitseva euroopanmestari), mutta MM-kisoissa paras saavutus on vuoden 2006 neljäs sija. Cristiano Ronaldon tähdittämä Portugali ei ole arvokisoissa hakenut tyylipisteitä, vaan haalinut nimenomaan voittoja.

Turnauksen ennakkosuosikkeihin sen sijaan kuuluu Espanja, joka haluaa kääntää viime vuosien arvokisasuorittamisen taas nousuun. Viime EM-kisoissa Espanja putosi Italialle puolivälierissä ja vuoden 2014 MM-kisoissa Espanja jäi nolosti alkulohkoon. Tänä vuonna Espanja on valmis menemään pitkälle eikä mestaruuskaan olisi suuri yllätys. (Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Espanjan edellinen tappio on vuoden 2016 EM-kisojen puolivälierästä Italiaa vastaan. Kuva: Getty Images.

Marokko nähtiin edellisen kerran MM-kisoissa vuonna 1998. Iran sen sijaan nähtiin myös edellisissä MM-kisoissa Brasiliassa, mutta turnauksesta jäi kotiin vietäväksi vain yksi maali ja piste.

Paljon enempää ei ole Iranille luvassa tänäkään vuonna, vaikka joukkueen taustoissa on myös suomalaista osaamista (alempana lisää aiheesta). Alkulohkossa Marokon ohittaminen olisi Iranilta kova suoritus, mutta sekin saattaa olla turhan iso pala kakkua.

Miten karsinnat sujuivat?

Espanja tahkosi vakuuttavat MM-karsinnat ilman yhtäkään tappiota. Lohkovoitto irtosi yhdeksällä voitolla ja yhdellä tasapelillä. Ainoa tasapeli tuli lohkon toiseksi sijoittunutta Italiaa vastaan ensimmäisessä kohtaamisessa. Toisessa ottelussa Espanja kaatoi Italian komeasti 3-0-lukemin ja pakotti Italian jatkokarsintaan, jossa Ruotsi pudotti yllättäen Italian ulos MM-lopputurnauksesta.

Espanjan vahvasta vireestä kertoo paljon se, että joukkue on hävinnyt edellisen kerran vuoden 2016 EM-kisojen puolivälierässä Italialle. Karsinnoissa Espanja tykitti kymmenessä ottelussa peräti 33 maalia ja omiin meni vain kolme osumaa. Osumat jakautuivat melko tasaisesti, sillä peräti neljä pelaajaa teki viisi osumaa: Diego Costa, David Silva, Isco sekä Álvaro Morata, joka ei kuitenkaan mahtunut lopulliseen kisaryhmään.

[readmore from=jalkapallon-mm2018]

Portugali varmisti kisapaikkansa MM-karsintojen lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Sveitsiä vastaan. 2-0-voitto Sveitsistä toi suoran kisapaikan maalieron turvin. Portugali otti kymmenestä karsintaottelusta yhdeksän voittoa ja ainoa tappio tuli Sveitsille. Maaliero oli lopulta plussan puolella 28 maalia ja ero Sveitsiin oli varsin selvä.

Maalieroa paranteli muun muassa Ronaldon 15 osumaa, jolla irtosi Euroopan karsintojen maalipörssissä toinen sija Puolan Robert Lewandowskin (16 maalia) jälkeen. (Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Cristiano Ronaldo paukutti MM-karsinnoissa 15 maalia ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä. Kuva: Getty Images.

Marokko aloitti urakkansa Afrikan MM-karsintojen toisesta vaiheesta. Päiväntasaajan Guinea kaatui kaksiosaisessa karsinnassa yhteismaalein 2-1. Lohkovaiheessa Marokko ei sitten päästänyt maaliakaan jättäen MM-kisoissa useasti nähdyn Norsunluurannikon taaksensa. Marokon saldo lohkovaiheessa oli kolme voittoa ja kolme tasapeliä.

Kisapaikka ratkesti lohkon päätöspelissä, jossa Norsunluurannikko kaatui vieraskentällä komeasti 2-0. Tärkeät maalit Marokolle tekivät Juventus-tähti Medhi Benatia sekä Fenerbahçessa viime kauden pelannut Nabil Dirar.

Aasian karsintojen toisesta vaiheesta aloittanut Iran pelasi vakuuttavat karsinnat. Sekä toisessa että kolmannessa vaiheessa Iran eteni lohkovoittoon. Koko karsinnoista saldona oli 12 voittoa, kuusi tasapeliä eikä yhtäkään tappiota. Muun muassa Etelä-Korea jäi lohkovoittaja Iranista peräti seitsemän pistettä.

Mitään maalijuhlia ei Iran kuitenkaan järjestänyt, sillä päätösvaiheessa joukkue teki kymmenessä ottelussa kymmenen maalia ja päästi vain kaksi osumaa. Iranin paras maalintekijä karsinnoissa oli Venäjän pääsarjassa Kazanissa pelaava Sardar Azmoun, joka teki yhteensä 11 osumaa.

Seuraa näitä

MM-kisahuumaa suomalaisen silmin

Suomen A-maajoukkue saa yhä odotella arvokisoissa esiintymistä, mutta suomalaista osaamista nähdään myös vuoden 2018 MM-kisoissa. Mikko Kujala työskentelee Iranin maajoukkueen valmennusryhmässä fysiikkavalmentajana.

[readmore from=jalkapallon-mm-historia]

Kujala on ollut osa Iranin maajoukkuetta jo vuodesta 2013 ja mies oli mukana myös edellisissä MM-kisoissa Brasiliassa. Kujala on varsin aktiivinen käyttäjä sosiaalisessa mediassa, joten kannattaa ottaa Kujalan Twitter-tili seurantaan ja pääset seuraamaan suomalaisen silmin MM-kisahuumaa.

Cristiano Ronaldo, Portugali

Real Madridin 33-vuotias supertähti pelaa mahdollisesti viimeiset MM-kisansa, sillä Qatarin vuoden 2022 kisoissa Ronaldo on jo 37-vuotias.

Iästä huolimatta Ronaldo on yhä Portugalin kantava voima, joka pelaa juuri niin paljon kuin vain jaksaa. Se on myös ymmärrettävää, sillä mies oli karsinnoissa Portugalin paras maalintekijä ylivoimaisesti. Lisäksi Ronaldo nosti hiljattain jo viidennen kerran Mestarien liigan pokaalin ilmaan voittaen samalla Mestarien liigan maalipörssin.

David de Gea, Espanja

Kisojen paras maalivahti löytyy tänä vuonna Espanjan maalinsuulta. Espanjassa odotukset ovat olleet vahvojen karsintojen jälkeen katossa ja samalla myös paineet ovat kasvaneet de Gean harteilla.

Kesän arvoturnaus on ensimmäistä kertaa selkeästi Manchester Unitedin maalivahdin. Iker Casillas väistyi viime EM-kisoissa näyttämöltä ja nyt katseet kohdistuvat de Geaan, jolta odotetaan nousua suureksi maalivahdiksi myös Espanjan pelipaidassa. De Gealta löytyvät kaikki edellytykset siihen.

Khalid Boutaïb, Marokko

[readmore from=jalkapallon-mm-2018–ennakko]

Jos joku Marokon paidassa iskee kisoissa maaleja, katseet kohdistuvat tähän herraan. Boutaïb, 31, oli Marokon paras maalintekijä karsinnoissa iskien neljä osumaa neljässä ottelussa (kolme osumaa tuli Gabonia vastaan). Hyökkääjän nimi ei ehkä sano suurelle yleisölle paljoa, mutta Boutaïb on iskenyt kovia tehoja viime vuosina. Kaudella 2016-17 Boutaïb iski Ranskan Ligue 2:ssa 20 osumaa 34 ottelussa ollen sarjan toiseksi paras maalintekijä.

Viime kaudella Yeni Malatyasporin paras maalintekijä iski 12 osumaa Turkin Superliigassa ollen maalipörssin sijalla 13. Taakse jäi muun muassa 12 täysosumallaan Samuel Eto’o.

https://youtu.be/hHjiUdND-Gc

Maiden joukkuesivut alla linkkeinä (kokoonpanot yms.):
Marokko
Iran
Espanja
Portugali

Seuraa tätä peliä

Perjantai 15.6. klo. 21.00: Portugali-Espanja
Iberian eli Pyreneiden niemimaan joukkueet kohtaavat heti alkulohkon avauskierroksella. Paljon parempaa ottelua ei turnauksen toiselle päivälle voisi osua ja vielä perjantai-iltana. Ennakkoasetelmien mukaan ottelussa pelataan saman tien jo lohkovoitosta, sillä sen verran ylivoimaiset suosikit Portugali ja Espanja ovat B-lohkossaan.

Arvio B-lohkon järjestyksestä

  1. Espanja (jatkoon)
  2. Portugali (jatkoon)
  3. Marokko
  4. Iran

Otteluohjelma ja lähetystiedot

PVM Ottelu TV
15.06 18:00 Marokko Iran Yle TV2
15.06 21:00 Portugali Espanja Yle TV2
20.06 15:00 Portugali Marokko Yle TV2
20.06 21:00 Iran Espanja Yle TV2
25.06 21:00 Iran Portugali Ilm. myöh.
25.06 21:00 Espanja Marokko Ilm. myöh.

 

LUE MYÖS: A-lohkon ennakko: Veikkausliigasta Mohamed Salahin vierelle – konttaako isäntä?